Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 september 2019

Byborna i Oxsätra driver butiken och macken

Oxsätra

Många lanthandlar har lagts ner de senaste åren i Sverige. Matbutiken i Oxsätra var på väg att gå samma dystra öde till mötes – men då tog byborna saken i egna händer.

 Det krävs engagemang för att få en lanthandel att gå runt. På bilden syns fr v: Rebecca Hamnstedt, David Reuterhäll, Niklas Axén, Emma Hallberg, Thord Hägg och Lisa Håkansson.
Det krävs engagemang för att få en lanthandel att gå runt. På bilden syns fr v: Rebecca Hamnstedt, David Reuterhäll, Niklas Axén, Emma Hallberg, Thord Hägg och Lisa Håkansson. FOTO: Irmi Persson

Det är lätt att hitta till livsmedelsbutiken i Oxsätra. Ute vid väg 272 sitter en första skylt med texten ”Lanthandel” och konturerna av en bensinpump. Vid ett vägskäl efter några hundra meter finns ytterligare en med samma budskap.

Läs också: I Glommersträsk tog byborna över butiken

– Det är ingen slump att skyltarna sitter där, vi anhöll hos Trafikverket om att få sätta upp dem. Även om vi har ökat försäljningen i butiken år för år så behöver vi få upp den lite till, säger Thord Hägg.

 Det är tydligt skyltat mot Oxsätra lanthandel. Inga ansträngningar sparas för att locka fler kunder.
Det är tydligt skyltat mot Oxsätra lanthandel. Inga ansträngningar sparas för att locka fler kunder. FOTO: Irmi Persson

Förre ägaren skulle gå i pension

Thord är styrelseordförande i Oxsätra Åkerlänna Utveckling AB, som i dag bland annat äger och driver lanthandeln. Syftet var först och främst att rädda butiken, som skulle stängas i samband med att den dåvarande ägaren gick i pension 2013. Några eldsjälar beslöt sig för att rädda butiken.

Bygdebolaget startades 2014. Den lokala idrottsföreningen och bygdegårdsföreningen gick då in med kapitalinsatsen på 50 000 kronor. Därefter fick byborna köpa aktier i bolaget, vars vinster återinvesteras i verksamheten. Ingen utdelning till aktieägarna alltså, och styrelsen arbetar utan ersättning.

 Rebecca Hamnstedt är mackansvarig. I dag krånglade kvittoskrivaren, då ryckte hon ut och fixade.
Rebecca Hamnstedt är mackansvarig. I dag krånglade kvittoskrivaren, då ryckte hon ut och fixade. FOTO: Irmi Persson

Lanthandeln är ”hjärtat”

– Bygdebolaget har en större ambition än bara butiken. Nu är till exempel macken som vi började planera för 2017 på plats. Vi har också jobbat för fiberutbyggnad, men det projektet blev till slut för stort för oss så det har vi lämnat över till ett externt bolag, säger Niklas Axén, styrelseledamot i Oxsätra Åkerlänna Utveckling AB.

Precis som i så många andra byar är lanthandeln ”hjärtat” i Oxsätra. Hit kommer folk inte bara för att handla och tanka, affären är också en mötesplats.

– En butik gör att byn lever. Nyligen började vi med rabatt på fem procent för pensionärer på onsdagar. Då blir det kö och fullt med folk här, säger Lisa Håkansson som jobbar deltid i butiken.

Läs också: De satsar på obemannade butiker på landsbygden

 Interiör i matbutiken vars huvudleverantör är Axfood. Även lokalt producerat kött finns i frysdisken.
Interiör i matbutiken vars huvudleverantör är Axfood. Även lokalt producerat kött finns i frysdisken. FOTO: Irmi Persson

Har inga anställda

För att hålla administrationen på en miniminivå har bygdebolaget beslutat att inte ha några anställda. Lisa och övriga som jobbar i butiken fakturerar i stället för den tid de arbetat. Ingen får ihop till en heltid utan har andra sysselsättningar vid sidan om.

– Det blir en del ideellt arbete här i butiken också. Ska det fungera krävs ett visst engagemang. Vi försöker till exempel utveckla sortimentet, hitta på kampanjer och så vidare, säger Emma Hallberg, butiksmedarbetare.

 Emma Hallberg jobbar deltid i butiken. Hon är också anställd på Postnord.
Emma Hallberg jobbar deltid i butiken. Hon är också anställd på Postnord. FOTO: Irmi Persson

Alla varor kan inte finnas

En av de större utmaningarna är just sortimentet. Allt kan inte alltid finnas i en liten lanthandel. Det är en ständig balansgång mellan ett bra urval av basvaror och det där lilla extra.

– Vi försöker ha lite av mycket här men också produkter som kött och potatis från bygden. Det brukar vara populärt, säger Lisa.

Läs också: LISTA: Gårdsbutiker – län för län

Fixar julmarknad

Andra sätt att locka kunder är möjligheten att förbeställa matkassar över internet och små evenemang i butiken. En gång om året förvandlas till exempel lagret till julmarknad. Där får lokala producenter sälja sina produkter, från kvastar till hemstickade mössor och julgranar medan butiken bjuder på mat och glögg.

– Viktigt för oss är också att vi är utlämningsställe för Systembolaget och Apoteket. Då kan folk handla i samband med att de hämtar sina varor, säger Thord.

 Stefan Hamnstedt är en trogen kund. Lisa Håkansson sitter i kassan och David Reuterhäll packar kassen.
Stefan Hamnstedt är en trogen kund. Lisa Håkansson sitter i kassan och David Reuterhäll packar kassen. FOTO: Irmi Persson

Vill öka volymerna

Många som bor i Oxsätra arbetar inne i Uppsala. Det innebär att de också köper mat där, på stormarknader med låga priser och stort utbud. I lanthandeln på hemmaplan blir det då mest kompletteringshandling. Det är något Thord vill försöka ändra på:

– Vi behöver öka volymerna lite genom att man handlar mer när man väl handlar här. Lokalt engagemang är jätteviktigt. Vi måste få omsättning, annars händer inget.

Läs också: Magnus gör succé med sin rullande lanthandel

Stefan Hamnstedt är en trogen kund som också gör sitt bästa för att hålla volymerna uppe. Hans varukorg är helt full när han börjar plocka ur den vid varubandet i kassan.

 Inne i lanthandeln sitter den här tavlan. På pumpen har alla som bidragit ekonomiskt till macken fått en liten plakett. Det är viktigt att visa uppskattning offentligt när folk ställer upp, menar Thord Hägg.
Inne i lanthandeln sitter den här tavlan. På pumpen har alla som bidragit ekonomiskt till macken fått en liten plakett. Det är viktigt att visa uppskattning offentligt när folk ställer upp, menar Thord Hägg. FOTO: Irmi Persson

”Man måste bidra”

– Det är klart att jag handlar här. En del gnäller för att det är dyrare än inne i stan, men vill man ha en butik i byn måste man ju bidra. Sedan macken öppnade tankar jag här också. Det skulle inte falla mig in att göra det någon annanstans, då skulle jag få dåligt samvete, säger Stefan.

Macken utanför butiken invigdes tidigare i år och har delvis finansierats med bidrag från länsstyrelsen. I två av de tre tankarna finns just nu bensin och diesel. Den tredje står ännu tom men är förberedd för HVO (biodiesel).

Läs också: Så skapar du engagemang som gör att en lanthandel går runt

 Macken togs i drift i år. Bensin och diesel finns men HVO-tanken är ännu tom på grund av brist på just det bränsleslaget.
Macken togs i drift i år. Bensin och diesel finns men HVO-tanken är ännu tom på grund av brist på just det bränsleslaget. FOTO: Irmi Persson

Nya kunder via macken

– Både åkare och lantbrukare i området uppskattar att de kan handla diesel här. Macken kan nog ge en positiv miljöeffekt eftersom de kan åka hit i stället för att bygga om sina egna dieseltankar hemma på gården nu när miljökraven skärps, tror Thord.

Enligt Lisa har macken även bidragit till att nya kunder hittar till butiken.

– En del kommer in här när de tankat och säger ”Åh, finns det en butik här, mitt ute i ingenstans”, säger Lisa.

 Fler aktieägare i bygdebolaget som bland annat driver livsmedelsbutiken i Oxsätra är alltid välkomna.
Fler aktieägare i bygdebolaget som bland annat driver livsmedelsbutiken i Oxsätra är alltid välkomna. FOTO: Irmi Persson

Så här gjorde byborna i Oxsätra:

  • Några boende i Oxsätra startade ett aktiebolag där bygdeföreningen och en lokal idrottsförening gick in med startkapitalet på 50 000 kronor.
  • Privatpersoner och företag i bygden uppmanades att köpa aktier i bolaget som nu har 400 aktieägare. Bolaget ger ingen utdelning utan all vinst återinvesteras. Styrelsen är oavlönad.
  • Bolaget köpte butikslokalen och driver även butiken. Organisationen är mycket slimmad. Det finns inga anställda utan alla som jobbar i butiken fakturerar sina timmar via eget företag eller så kallad egenanställning.
  • Även om styrelsen lägger ner mycket jobb finns det delar av verksamheten de lagt ut på andra. Bokföringen är ett exempel. Vissa saker är det bra att få professionell hjälp med.
  • För att få verksamheten att gå runt är det avgörande med ett stort engagemang. Ingen av de som arbetar med butiken i dag hade någon liknande erfarenhet av att driva mataffär. De har lärt sig enligt principen ”trial and error”.
  • Att ta reda på vilka bidrag som går att söka är väldigt viktigt. Staten kan till exempel stötta med ett särskilt driftstöd för lanthandel och i Oxsätrabutiken handlar det om ca 150 000 kronor om året. Länsstyrelsen beviljar också en del bidrag. Butikens nya kylsystem är delvis bekostat på det viset och macken, som kostade 1,6 miljoner kronor, har finansierats till nästan hälften av länsstyrelsen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen