Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 augusti 2019

Byborna i Vannsätter gräver själva för fiber

Det blev ingen fiberuppkoppling för invånarna i Vannsätter. Då tog man saker i egna händer och grävde själva den sista biten.

– Vi hade blivit utan annars och det här binder ihop oss på ett positivt sätt, säger Lena Eriksson.

 Per Nordin, Joakim Gunneriusson och Dennis Ahl ser till att kabeln hamnar rätt i det dike som grävts.
Per Nordin, Joakim Gunneriusson och Dennis Ahl ser till att kabeln hamnar rätt i det dike som grävts. FOTO: Privat

Det var sent i vintras som de boende i Vannsätter utanför Söderhamn i Hälsingland förstod att de inte skulle få någon fiberuppkoppling, trots att det byggdes ut för fullt i närheten av deras hem.

Vänta till nästa utbyggnad

De bidrag som fanns för projektet tog slut och beskedet var att det skulle få vänta till nästa utbyggnad. Om det ens skulle bli en sådan.

Läs också: Byborna i Glommersträsk startade egen butik

Vid ett möte i Vannsätters vägsamfällighetsförening kom fastighetsägarna fram till att göra jobbet själva och dra fiber till femton fastigheter, vilket också Hela Hälsingland har berättat om. (OBS! Extern länk till plusinlåst artikel).

– Vi väntade på uppkopplingen som alla andra och bor man utanför stan får man vänta länge. Men när vi fick beskedet att pengarna inte räckte ville vi göra något, berättar Lena Eriksson, som är en av personerna som jobbat med grävningarna den senaste tiden.

Kunskap fanns i byn

 Såväl maskiner som handkraft gick år för att fixa hela diket.
Såväl maskiner som handkraft gick år för att fixa hela diket. FOTO: Privat

Vid mötet under våren konstaterade man att det fanns en hel del kunskap om grävande bland de boende, bland annat driver Lenas make Hans en entreprenadfirma.

– Vi pratade ihop oss och räknade på kostnader, och sedan tog vi beslutet, säger Lena Eriksson.

Femton hushåll är inblandade i projektet och Söderhamn Nära, som ansvarar för utbygganden i området, stod för material och projektering.

Läs också: De bästa uppfinningarna kommer från landet

Grävt en kilometer

Nu närmar man sig slutet på projektet. Man har grävt ungefär en kilometer och dessutom ska det läggas ner fiberslangar. Därefter tar Söderhamn Nära över och ser till att nätet driftsätts.

– Vi blir nog färdiga den här veckan och hoppas på att ha vår uppkoppling klar vid nyår, säger Lena Eriksson.

Grannsämjan har utvecklats

 Uppslutningen från invånarna i Vannsätter har varit god under grävandet. I grävmaskinen Hans Eriksson och sedan från vänster Jimmy Jonsson, Fredrik Karlsson, Joakim Gunneriusson, Dennis Ahl, Per Nordin, Lena Eriksson, Hanna Zettersten och Sara Mejer.
Uppslutningen från invånarna i Vannsätter har varit god under grävandet. I grävmaskinen Hans Eriksson och sedan från vänster Jimmy Jonsson, Fredrik Karlsson, Joakim Gunneriusson, Dennis Ahl, Per Nordin, Lena Eriksson, Hanna Zettersten och Sara Mejer. FOTO: Privat

De boende har ställt upp och jobbat efter bästa förmåga och grannsämjan har utvecklats under projektet. Maskinerna som funnits tillgängliga har förstås varit till bra hjälp, men en hel del grävande har också gjorts för hand.

– Hade vi inte gjort det själva hade vi fått ta in ett företag och då hade det kostat pengar. Det här blev en bra lösning, säger Eriksson.

Läs också: Magnus rullande lanthandel gör succé

Lena Erikssons råd till dig vill göra likadant:

• Utnyttja de boendes kunskaper och erfarenheter, det är en förutsättning för att lyckas. Människor kan olika saker.

• Det är viktigt att alla är med, alla måste känna till att man kan spara pengar på att göra saker själv.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen