Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 september 2019

Bybornas förening räddade havsbad från förfall

Rörbäck

Det vackra och en gång så omtyckta havsbadet utanför Jämtön hade förfallit så att ingen längre ville vistas där. Då grep byborna in och bildade en ekonomisk förening. Tillsammans har de nu förvandlat Rörbäck till en naturskön havskustoas för bad- och campinggäster.

 Tack vare en massiv ideell kraftansträngning är havsbadet i Rörbäck åter en plats där människor kan njuta av vad Bottenviken har att erbjuda av sol och bad.
Tack vare en massiv ideell kraftansträngning är havsbadet i Rörbäck åter en plats där människor kan njuta av vad Bottenviken har att erbjuda av sol och bad. FOTO: Joakim Nordlund

Mats Lindfors bor i byn Jämtöavan som ligger en bit från kusten mellan Luleå och Kalix i Norrbotten. Han lyfter bort några stenar som ligger vid havsstranden. En bit bort är Reine Lundkvist på väg att starta en röjsåg och strax intill rycker Annika Andén upp några små tallplantor.

Arbetet vid Rörbäcks havsbad har pågått i mer än två år nu och tillsammans har människor från bygden återskapat en miljö vid havet där människor åter vill vistas.

– Det blir inte bara finare utan det här är också bra för gemenskapen mellan oss som bor i byarna. Det är trevligt att umgås och vi som är här ofta har ju lärt känna varandra. Så det finns flera fördelar med att gå samman och göra på det här sättet, säger Mats Lindfors.

 Mats Lindfors ser det som en självklarhet att bidra med arbete.
Mats Lindfors ser det som en självklarhet att bidra med arbete. FOTO: Joakim Nordlund

Läs också: Robert brinner för att rädda ödehus

Röjt i djungel av sly

Han är en bland många som har mått dåligt över att se hur campingen och havsbadet i Rörbäck bara har fått förfalla.

– Det var ju rent pinsamt att se hur det såg ut. Det såg så eländigt ut och jag och många med mig såg sådan potential i det så det känns självklart att hjälpa till, säger han och pustar ut.

En bit bort har en familj sökt sig ned till stranden. Barnen skrattar och springer så att vattnet stänker runt fötterna. Ett par hundra meter bort på stranden tornar en massiv vägg av lövsly upp sig.

 Reine Lundkvist som bor i grannbyn Jämtöavan är ordförande i Rörbäcks turism och fritids ekonomiska förening. Här tillsammans med Lennart Håkansson och Ivan Öqvist.
Reine Lundkvist som bor i grannbyn Jämtöavan är ordförande i Rörbäcks turism och fritids ekonomiska förening. Här tillsammans med Lennart Håkansson och Ivan Öqvist. FOTO: Joakim Nordlund

– Precis så såg det ut över hela stranden när vi började för drygt två år sedan. Det här fina havsbadet hade blivit till en djungel av sly, säger Reine Lundkvist, en av initiativtagarna till bildandet av Rörbäcks turism och fritids ekonomiska förening där han i dag också är ordförande.

Knep den sista säsongsplatsen

Tack vare det ideella arbete som föreningens medlemmar svarar för kan man i dag se havet glittra var man än befinner sig på det natursköna området. De har medvetet lämnat kvar mycket av den växtlighet som karaktäriserar det norrbottniska kustlandskapet.

 Rörbäck Lasse Lundbäck och Annica Lundbäck från Kalix blev förälskade i det lilla havsbadet. Förra året köpte de sin första husvagn och nu tillbringar de mycket av sin lediga tid i den.
Rörbäck Lasse Lundbäck och Annica Lundbäck från Kalix blev förälskade i det lilla havsbadet. Förra året köpte de sin första husvagn och nu tillbringar de mycket av sin lediga tid i den. FOTO: Joakim Nordlund

Vid en av husvagnarna sitter Lasse Lundbäck och hans hustru Annica Lundbäck. De åkte förbi Rörbäck förra sommaren och gick runt på området:

– Vi blev som förälskade i platsen. Det är ju så vackert här. Och senare på hösten köpte vi den här vagnen, berättar han.

I maj ställde de under en helg upp sin nya husvagn på campingen vid det lilla havsbadet. Mer än så behövdes inte.

– Efter det bestämde vi oss för att här vill vi vara. Och vi hade turen att få den sista säsongsplatsen, fortsätter han.

Läs också: Byborna startade sin egen butik!

Rörbäck lever upp sommartid

Martin Forsberg arrenderar campingen av föreningen och han har varit med och drivit anläggningen från början. Under vinterhalvåret arbetar han åt ett industriföretag i Kalix men sommartid tar campingen all hans tid.

– Ibland under högsäsong händer det att jag tar lunch klockan elva på kvällen. Skämt åsido. Det kan vara mycket jobb men jag trivs med det här livet, säger han.

 Martin Forsberg arrenderar campingen av Rörbäcks turism och fritids ekonomiska förening. En lösning som föreningen är mycket nöjd med.
Martin Forsberg arrenderar campingen av Rörbäcks turism och fritids ekonomiska förening. En lösning som föreningen är mycket nöjd med. FOTO: Joakim Nordlund

Responsen från gästerna har varit mycket positiv.

– I går kom en gäst vid åttatiden och så är det. Jag måste vara kontaktbar hela sommaren men jag tycker att det här är jättekul. Att stå i kassan är bara en del av det. Det är också vaktmästarjobb och trädgårdsjobb, berättar han.

Han bor bara ett litet stycke från campingen:

– På vintern kan det bara vara lantbrevbäraren som man ser under en hel dag. På sommaren lever Rörbäck upp. Det känns fint att få vara en del av det här. Att det här vackra havsbadet nu åter är en plats där människor trivs och dit de vill åka, säger han.

Engagemang som smittar av sig

På en annan del av campingen har Leif Holmberg från byn Rosvik utanför Piteå satt sig till rätta i en skön stol intill sin husbil. Han har plockat med sig gitarren och sitter nu och spelar lite på en finsk tango som han tycker om.

– Det är så rofyllt. Inte det här storskaliga och just det är så skönt. Och fin natur att vandra i. Det är därför vi trivs här. Det har blivit ett lyft sedan byn tog över, säger han.

 I dag kan de som gästar det lilla havsbadet mellan Kalix och Luleå njuta av vackra vyer. Så var inte fallet för tre år sedan.
I dag kan de som gästar det lilla havsbadet mellan Kalix och Luleå njuta av vackra vyer. Så var inte fallet för tre år sedan. FOTO: Joakim Nordlund

Och Lasse Lundbäck är imponerad över vad bybor och fritidshusägare har lyckats åstadkomma tillsammans.

– Det är ett otroligt jobb som utförs här. Under de två första månaderna brukar mellan tjugo och trettio personer möta upp på lördagarna och de gör verkligen ett hästjobb. Det gör också att man själv som gäst bryr sig om platsen. Ligger det en pappersbit i servicebyggnaden så plockar man upp den, säger han.

Samlade krafter gjorde det möjligt

 Familjen Lindgren från Boden har bestämt sig för att ställa sig i kö till en av campingens 33 permanenta säsongsplatser.
Familjen Lindgren från Boden har bestämt sig för att ställa sig i kö till en av campingens 33 permanenta säsongsplatser. FOTO: Joakim Nordlund

Vid en snabb överslagsräkning kommer Reine Lundkvist fram till att medlemmarna bidrar med cirka 1 200 arbetstimmar årligen.

– Det här handlar om en stor massa som vill samma sak. Styrelsen har egentligen bara styrt upp det så att den som kommer till en förbättringsdag ska ha tydliga arbetsuppgifter. Vi har också fått beröm för att det har varit välplanerade dagar. Men det här är ingen enmansshow utan det här är frukten av ett gediget och brett samarbete där väldigt många är med och bidrar, säger han.

Bygdens maskinägare har också en stor del i att Rörbäck har kunnat genomgå den här förändringen.

– Där har det aldrig heller suttit fast. Viljan att göra det här till en fin plats igen har varit och är som sagt stor hos väldigt många, säger han.

 Sandstränderna i Rörbäck har rensats från sly. Nu har det här åter blivit en plats dit badsugna gärna åker.
Sandstränderna i Rörbäck har rensats från sly. Nu har det här åter blivit en plats dit badsugna gärna åker. FOTO: Joakim Nordlund

Läs också: Edvin gör succé med sin obemannade butik på landet!

Rörbäck turism och fritids ekonomiska förening

• Våren 2017 bildades Rörbäcks turism och fritids ekonomiska förening. Medlemsavgiften i föreningen var då 500 kronor. 150 stycken anslöt sig då och nya medlemmar tas emot hela tiden.

• Den nybildade föreningen köpte i konkurrens med en handfull andra intressenter cirka 8,5 hektar av det totalt 16 hektar stora området. Priset blev 1,3 miljoner kronor.

• Rörbäck ligger vid Bottenvikens kust mellan Luleå och Kalix. Föreningens medlemmar består till merparten av människor med anknytning till bygden.

• Tillsammans har de utfört ett imponerande förändringsarbete där de bland annat har röjt och avlägsnat en stor del av den sly som var på väg att ta över det så vackra området.

• Föreningens medlemmar bidrar med cirka 1 200 arbetstimmar årligen. Till det kommer också 200 timmar som bygdens maskinägare bidrar med kostnadsfritt.

• Martin Forsberg arrenderar campingen av den ekonomiska föreningen. Genom ideellt arbete är medlemmarna med och skapar förutsättningar för att campingen ska vara attraktiv.

Rörbäck

• Är Luleås östligaste fastlandshamn. Ligger cirka 50 km från staden.

• Rörbäck är en by med ett 20-tal invånare och ligger vid kusten mellan Luleå och Kalix.

• I anslutningen till campingen ligger en mycket fin badplats med långgrunda sandstränder.

• Rörbäck är en naturlig djuphavshamn. Historiskt var det ett viktigt hamnområde där bland annat specialtillverkat virke, så kallad props, lastades på fartyg. De användes sedan vid byggande av gruvor runt om i Europa.

Vill du göra samma sak?

Reine Lundkvist har några råd till den som vill göra någonting liknande:

1. ”Nyckeln är att ha en duktig entreprenör som kan driva allt. När han lyckas blir också byborna positiva och kommer och hjälper till ännu mer.”

2. ”Ha tydliga genomtänkta stadgar i den ekonomiska förening som man bildar. Har man det minimerar man risken för missförstånd och felaktiga beslut.”

3. ”Ett brett ägande ger ett stort engagemang. Delaktigheten blir större. I uppbyggnadsfasen är en ekonomisk förening en fördel.”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen