Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juni 2018

Bygdegårdarna satsar lotterimiljon på konst och bio

Konstturné i hela landet, fler digitala biografer och stimulansstöd till landsbygdsutveckling – det blir några av satsningarna tack vare miljonregnet från landsbygdens lotteri, Landlotten.

 Karin Fälldin är förbundssekreterare i Bygdegårdarnas riksförbund. Foto: Pressbild
Bild 1/2 Karin Fälldin är förbundssekreterare i Bygdegårdarnas riksförbund. Foto: Pressbild
 Bräknegården i Blekinge. Foto: IBL
Bild 2/2 Bräknegården i Blekinge. Foto: IBL

Över en miljon kronor blev överskottet från Landlotten som du har kunnat läsa om och prenumerera på via Land.

Lotteriet drog i gång 2015 med syftet att överskottet skulle gå raka vägen tillbaka till landsbygden och bygdegårdarna. På Bygdegårdarnas förbundsstämma i dag berättade styrelsen hur pengarna ska fördelas.

Läs också: Nu regnar det guld över landsbygden

– Nu kan vi göra en massa satsningar på landsbygden och vi får också ökade möjligheter att ta plats i landsbygdsutvecklingsfrågor, som till exempel planering för Landsbygdsprogrammet, säger Karin Fälldin, förbundssekreterare i Bygdegårdarnas riksförbund.

200 000 medlemmar

I Bygdegårdarnas Riksförbund ingår 1427 bygdegårdar med 200 000 medlemmar. Organisationen är indelad i 24 distrikt som alla får en grundplåt på 10 000 kronor var för att öka delaktigheten i utvecklingen av EU:s Landsbygdsprogram.

Nuvarande programperiod stäcker sig till 2020.

– Det är superviktigt att vara med och planera hur nästa programperiod ska se. Det är vi som bor på landet som vet hur vi får en levande landsbygd. Vi vill också driva frågan om förenklade ansökningsprocesser till Leader, säger Karin Fälldin.

Läs också: Rekordprojekt skapade nya tidens bygdegård

En kvarts miljon kronor ska gå till en ny konstutställning med konstnären EWK, som är en samhällssatiriker med landsbygdsvinkel.

– Det blir en konstturné som ska nå ut till hela landet, så att vi sprider kulturen ut från städerna till Sveriges olika landsbygder, säger Karin Fälldin.

Digitala biografer

Ytterligare en kvarts miljon kommer att användas till en pott för upp till tre gårdar, som kommer att kunna få en Stor utvecklingscheck genom en väl formulerad ansökan. Det skulle till exempel kunna handla om att digitalisera en gammal biograf. I dag har 16 av landets bygdegårdar digitala biografer.

Hundratusen kronor avsätts till en pott för en Liten utvecklingscheck. Gårdarna kommer att kunna söka upp till 5000 kronor för ungdomsarrangemang, som att visa film, ordna disko eller göra någon annan aktivitet riktad till barn och unga.

Läs också: Bygdegårdarnas nya sätt att få pengar till ungdomsverksamhet

Attraktiv landsbygd

Landsbygdsprogrammet innehåller åtgärder för en förbättrad konkurrenskraft inom jordbruket, ett hållbart nyttjande av våra naturresurser och främjande av en breddad näringsverksamhet som skapar sysselsättning och en attraktiv boendemiljö på våra landsbygder.

Den totala budgeten för perioden 2014-2020 är 36,1 miljarder kronor, och den svenska medfinansieringen av programmet uppgår till 59 procent. De resterande 41 procenten av pengarna i programmet kommer från EU.

Källa: Regeringen

Fördelningen av överskottet från Landlotten:

Liten utvecklingscheck – för ungdomsverksamhet, upp till 5000 kr genom ansökan =100 000 kr

Stor utvecklingscheck – för större investeringar som inte kan få extern finansiering. Två-tre föreningar kan få detta =350 000 kr

Stimulansstöd – för att skriva ansökan till Landsbygdsprogrammet = 100 000 kr

EWK-utställning – konstturné i landet =250 000 kr

Distriktsstöd för att arbeta med landsbygdsprogrammet: 10 000 kr x 24 distrikt=240 000 kr

Resor och administration =21 428 kr

Summa: 1 061 428

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen