Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 augusti 2016

Bygdegårdarnas nya sätt att få in pengar till ungdomsverksamheten

Intresset från unga på landsbygden fångas upp med turnerande släpkärra – och nya extra resurser!

FOTO: Mostphotos, Bygdegårdarnas Riksförbund

Runt om i landet finns drygt 1400 bygdegårdar som alla fyller en viktig funktion i vardagen, genom att vara en nära och naturlig mötesplats för vuxna, barn, pensionärer, nyanlända, föreningar, företag – och inte minst – ungdomar.

Många av bygdegårdarna som öppna samlingslokaler går dock idag precis runt. Att satsa på extra evenemang som exempelvis en teaterföreställning är kostsamt och om det inte blir alldeles fullsatt riskerar man att gå back.

Men med nya resurser från bland annat överskottet av försäljningen av Landlotten, får bygdegårdsföreningarna en helt ny möjlighet att exempelvis bjuda in artister, sätta upp konstutställningar och anordna författarträffar.

– Hittills har Bygdegårdarnas Riksförbund haft statliga stöd, men nu skärs allting ner och resurserna är mycket tajta. Rörelsen har ett uppdrag att underhålla bygdegårdarna. Men att också få pengarna att räcka till ungdoms- och kulturevenemang hade inte gått utan resurserna från Landlotten, säger Monica Eriksson, lotteriföreståndare för Bygdegårdarnas Riksförbund.

En kul uppväxt

Att stötta initiativ för ungdomar så att de stannar kvar på landsbygden står högt på många bygdegårdsföreningars agenda.

– Ungdomarna ska ha en bra och kul uppväxt! Och när det kommer till ungdomar måste evenemangen starta från ungdomarna själva. Det är populärt med live- och LAN-spel idag till exempel, men också att spela teater. Att kunna erbjuda en fungerande mötesplats är i grunden det allra viktigaste, säger Monica Eriksson.

Rullande bygdegård på turné

För att hitta vad just ungdomarna gillar har Bygdegårdarnas Riksförbund just nu en särskild släpkärra som går på turné genom landet. I den rullande bygdegården presenteras olika typer av aktiviteter för just ungdomar, med allt från pingisbord, stickningsmaterial, skateboards, musikstudio, teatersmink till böcker. I sommar besöker den Norrbotten och i september-oktober rullar den vidare till Gävleborg.

– Intresset bland ungdomar är häpnadsväckande. På en plats där vår släpkärra rullade in – riggad med bland annat trumset, hörlurar och pärlplattor – kom barn och ungdomar i olika åldrar springande. Något förvånande såg man snart 9-11 åringarna hamra på trummorna och 17-19-åringarna sitta försjunkna med pärlplattor i olika mönster… Det är kul att se vad som händer när ungdomar får inspiration!

Monica Eriksson påpekar att hon ibland möter uppfattningen att bygdegårdarna inte platsar i det moderna samhället som blir alltmer digitalt och globalt.

– Men det är ju precis tvärtom! Det nära och lokala är ännu viktigare nu!

Om Landlotten

Landlotten som lanserades i augusti 2015 har snabbt blivit populär. Runt ett hundratal bygdegårdsföreningar säljer idag lotter och överskottet från lotteriförsäljningen går till initiativ för ungdomar och för kulturevenemang i de 1400 bygdegårdsföreningar som är anslutna till förbundet. Landlotten är ett samarbete mellan Bygdegårdarnas Riksförbund och mediepartnern LRF Media.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen