Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 7 maj 2021

Bygg en pergola med tak – här är ritningen

Vacker, hållfast och lätt att bygga.

Med ritningen från Svenskt Trä kan du själv bygga en pergola i trädgården.

 Är det här din dröm? Bygg en pergola med beskrivning från Svenskt Trä.
Är det här din dröm? Bygg en pergola med beskrivning från Svenskt Trä. FOTO: Istock

Det är kul att bygga när man vet att det kommer att fungera. Här är en ritning på en pergola som anger precis vilka dimensioner som krävs för att bygget ska bli stadigt.

Vill du ha en mer detaljerad beskrivning på bygget finns den gratis hos Svenskt Trä/byggbeskrivningar.se. Sök efter beskrivningen Tak över uterum.

Pergola mot husvägg

Pergolan är utformad för en infästning i en husvägg. Taket fästs mot väggen med en rejäl bärlina, glöm inte titta på hållfasthetsmärkningen, inte bara på dimensionen. C24 betyder att den håller för uppgiften.

Läs också: Pergola – tips, inspiration och växter

Bygga pergola – tips!

 Ett altantak med beklädnad, en pergola utan. Beteckningarna C24 och C14 är hållfasthetsmärkning för konstruktionsvirke. Källa: Svenskt Trä,
Ett altantak med beklädnad, en pergola utan. Beteckningarna C24 och C14 är hållfasthetsmärkning för konstruktionsvirke. Källa: Svenskt Trä, FOTO: Svenskt Trä

Stolparna gör bygget extra smart. De mittersta består av två reglar på 45 x 95 mm som spikats ihop med mellanrum för räckesreglarna. Här behövs inga krångligt ursågade urtag.

Även de yttersta stolparna är smart ihoplagda med räckesreglar och hammarband mellan stolpreglarna som lagren i en dubbelsmörgås. Stolpens reglar är 34×95 mm.

Hela bygget förankras i marken med stolpskor i betongplintar och stolparna ställs på ett centrumavstånd på 100-120 centimeter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen