Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 juni 2017

Byn Röstånga provar nytt grepp – bjuder in konstnär

Röstånga

Den lilla byn Röstånga i Skåne har jobbat länge med landsbygdsutveckling på innovativa sätt. Nu tar de det till en helt ny nivå och bjuder in en konstnär att bo i och påverka byn i en månad.

 Konstnären Johanna Tysk ska bo i Röstånga i en månad för att både lära och bidra till byn. Foto: Privat.
Konstnären Johanna Tysk ska bo i Röstånga i en månad för att både lära och bidra till byn. Foto: Privat.

Det var från konstvärlden Röstånga hämtade inspiration till sin nya idé. Där finns fenomenet ”artist recidencey” – att en konstnär kommer och bor, inspireras, målar, delar med sig av sin kunskap.

– Vi vill testa att använda verktyget för att jobba med lokal utveckling och socialt entreprenörskap. Det är första gången det görs något liknande, i alla fall i Sverige, säger Nils Philips, ordförande i Röstånga Tillsammans och Röstånga Utvecklings AB.

Vilka tänka nytt

Det viktiga, säger han, är att byn får möjlighet att prova nya sätt att jobba med utveckling.

– Vi behöver höja innovationstänket. Det finns många fiffiga, tokiga och roliga sätt att lösa saker, som vi inte har här hemma för vi är vana att jobba på vårt sätt. Vi har mycket att lära av andra. Det här är ett häftigt sätt att få den kunskapen till sig och mer än bara ett studiebesök. Det ska bli spännande att se om och hur det funkar.

Läs också: Nytt grepp i Göteborg – lägenhetsbönder

Bjöd in konstnärer

För två månader sedan bjöd därför Röstånga, i samarbete med Göethe institutet, in konstnärer att ansöka om att komma och bo i byn en period mot att de bidrog med sina kunskaper och tankar.

Totalt kom 20 ansökningar in från hela Europa, och så en från svenska konstnären Johanna Tysk som bor i New York. Den fastnade Röstånga för och nu bor hon i byn hela juni.

– Hon kommer att sätta sin prägel på våra olika verksamheter. Exakt vad det blir får växa fram men vi hoppas att hon kan använda konsten för att förändra våra tankesätt, att det blir något som flyttar våra gränser. Att hon tänker lite nytt och ser det vi gör i ett nytt perspektiv och gör något som utmanar oss och för utvecklingen vidare. Alla bygder behöver bli utmanade.

Vill öka samarbetet

Johanna Tysk jobbar gränsöverskridande över flera fält, från performance till kulturfestivaler, till grafisk design. Ho vill koppla ihop gräsrotsarbete med strukturellt arbete i det offentliga.

– Det offentliga måste kunna jobba med gräsrotsengagemanget, och det måste bli ett samarbete på jämlika villkor, säger hon.

Läs också: Busslinjer dras in – då hittar Nössjö nytt framgångsrecept

”Lokala initiativ har tagits tillvara”

Det är också en av anledningarna till att hon var nyfiken på att komma och bo i Röstånga en period.

Tidigare har hon jobbat mycket med förortsfrågor i Stockholm i kreativa samhällsförändrande projekt och där sett mycket låsningar framförallt i relation till den offentliga sfären, berättar hon.

– Jag tror det finns en hel del som pågår på landsbygden som man kan lära av. Det finns en oförmåga i samhället att ta tillvara på kompetens och energi som finns lokalt på många håll. Här i Röstånga tror jag det finns en egen initiativkraft som har fått växa, och jag är nyfiken på den här typen av rörelser där lokala initiativ och kreativitet har tagits tillvara och utvecklat bygden. Jag ska försöka ta in så mycket som möjligt och spegla tillbaka det på något sätt, säger Johanna Tysk.

Läs också: Kolla hur Leif sätter Mickelvål på kartan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen