Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 november 2015

Byråkrati sätter stopp för gårdars flyktingmottagande

Lågsäsong gör att många platser hos gårdar anslutna till Bo på lantgård står tomma. Platser där nyanlända flyktingar skulle kunna bo. Men det sätter svensk byråkrati stopp för.

FOTO: Per Groth

Det finns 200 gårdar i landet som är anslutna till Bo på lantgård. Men av dessa är det bara 15 stycken som klarar Migrationsverkets regler för att ta emot flyktingar, rapporterar Land Lantbruk.

Minst 30 bäddar

Reglerna säger nämligen att ett boende måste kunna erbjuda minst 30 bäddar för att kunna vara med när myndigheten upphandlar flyktingboenden.

– Det bästa för individen är om man kan bo småskaligt och sköta sig själv. Men vi som myndighet lyder under lagen om offentlig upphandling (LOU) och då är det ett stort administrativt arbete för oss att handla upp boendeplatserna, säger Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket, till tidningen.

En som skulle vilja ta emot flyktingar är Thomas och Anna-Mia Björk, på Jädra gård utanför Enköping. Här finns tio bäddar och under lågsäsongen finns det plats.

Ska kunna få betalt av staten

– Det finns en närhet till en svensk familj som bor och verkar i det här landet och det är närhet till natur och djur, säger Thomas Björk till Land Lantbruk.

För att underlätta uthyrning till asylsökanden har Miljöpartiet föreslagit att privatpersoner ska kunna få betalt av staten om de hyr ut. Som det är i dag kan de som söker asyl och inte vill bo på flyktingboende göra det men måste då betala hyran själva.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen