Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 november 2017

Charlotte Kalla: "Mamma kan vara lugn, jag mår utmärkt"

Sundsvall

Hon skrämde slag på oss - och särskilt sin mamma - när hon fick hjärtflimmer. Men nu är Charlotte Kalla tillbaka i full kraft - och fightas med resten av världseliten.

 Charlotte Kalla är tillbaka i skidspåret med full kraft.
Charlotte Kalla är tillbaka i skidspåret med full kraft.

Hennes bragder i skidspåren är makalösa och hon kan nästan bada i guldmedaljer.

Två OS-guld, lika många VM-guld, 32 SM-guld (23 individuella) och Bragdmedaljen efter att som sista åkare i stafettlaget gjort en vinnarspurt i OS 2014 som fick hela idrottsvärlden att häpna. (Se på videoklippet från 2014 nedan och njut!)

Debuterar som författare

Nu ger sig Charlotte in på ett helt nytt område, gör debut som författare med nya boken Charlotte Kalla – Styrka, teknik & pannben.

I den vill hon egna ord uppmuntra med tips och råd om hur man kan bli bättre i spåren, oavsett kunskapsnivå.

 Nu debuterar hon också som författare.
Nu debuterar hon också som författare.

– Jag skriver om alla de moment som ingår vare sig man är nybörjare eller van åkare som vill lyfta sin skidåkning till en högre nivå. Både det teoretiska och praktiska, säger hon.

Läs också: Skidtur i fjällen – här är packlistan!

Intervjuat experter

Förutom att använda all sin egen erfarenhet har hon också intervjuat en mängd experter på vallning, styrka teknik, med mera och själv lärt sig en hel del nytt på kuppen!

I sin debutbok berättar Charlotte även om inställningen, det vill säga d pannbenet. Om att orka, vilja och vara en vinnare i sin egen motionsvärld eller på andra viktiga områden i livet.

– Motivationen, att verkligen bestämma sig för att nå ett realistiskt mål, är oerhört viktig. Det ger störst möjlighet till kontinuitet och med det ytterligare framgång och glädje, säger hon.

Drar inte ned på takten

Trots guldregnet genom åren planerar Charlotte inte att dra ner på takten. I vinter fightas hon i världseliten för tolfte säsongen med OS i Sydkorea i februari som främsta mål.

– Jag jobbar hela tiden för att utveckla mig som skidåkare, det är absolut min största drivkraft, och jag vill fortfarande ta reda på hur bra jag kan bli.

Förra hösten, vid Världscupspremiären, drabbades Charlotte av hjärtarytmi (förmaksflimmer) och mamma Lena utbrast: ”Hjälp, hur ska det där lilla hjärtat orka?”

Läs också: Få mer energi – 5 tips på roliga vinteräventyr

Enstaka hjärtproblem

Det var ett enstaka hjärtproblem, enligt läkarna. Men samtidigt kan det kanske hända igen, det går inte att avskriva helt.

– Det var obehagligt när det hände och jag är tacksam för att jag undersöktes ordentligt direkt. Nu är jag inte rädd för att det ska hända igen. Mamma kan vara lugn, säger Charlotte.

Fått egen staty

Hemma i barndomsbyn Tärendö i Norrbotten står hon staty sedan 2010, då hon vann OS-guld på 10 km fristil. Bygdens stolthet över vad deras egen världsstjärna har åstadkommit är stor.

– Det där känns lika märkligt som att jag nu kan titulera mig författare. Men förhoppningsvis kan statyn inspirera andra till att bestämma sig för något. Gör man bara det finns det alla möjligheter i världen, säger hon.

Läs också: Fantastisk fakta – 10 minnesvärda Vasaloppssegrar!

Tre snabba frågor till Charlotte!

1. Du sliter på timme efter timme i skidspåren. Varifrån kommer din drivkraft?

– Jag tror det är mentaliteten jag fick i mig under uppväxten i Tornedalen. Där är man beredd att jobba hårt för någonting. Hårt jobb värdesätts väldigt högt.

2. Vad är du rädd för?

– Ibland oroar jag mig för framtiden, vad som kommer att ske efter skidåkningen. Jag tror det är ganska mänskligt. De allra flesta trivs nog med att ha någon form av vetskap och kontroll.

3. Du är en stjärna som många ser upp till. Vem eller vilka ser du själv upp till?

– Vänner och släktingar. Jag vill inte lyfta fram någon speciell, för det handlar om olika egenskaper hos alla. Framför allt hos kvinnorna i min närhet finns så mycket klokt. De ger mig sällan skidråd, och det är skönt.

Läs också: Krönika: Därför måste vi sitta vid lägereldar

Siktar på vinter-OS 2018

Namn: Marina Charlotte Kalla.

Aktuell: Med boken Charlotte ”Kalla – Styrka, teknik & pannben” (Bonnier Fakta, utkommer 28 november). Står inför ytterligare en skidsäsong med bland annat OS i Sydkorea i februari 2018.

Ålder: 30 år.

Bor: I Sundsvall.

Familj: Mamma Lena, 53 år, pappa Per-Erik, 54 år, systrarna Cecilia, 28 år, och Christelle, 26 år.

Drömmer om: ”Att mina nära mår och har det bra. Att jag i framtiden ska hitta något som får mig att känna samma driva som jag haft i skidåkningen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen