Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 juli 2018

Checklistan för dig som vill bli självförsörjande

Kasta dig inte bara ut i drömmen om att bli självförsörjande. Checka av den här listan med råd först!

FOTO: Istock

1. Ta ett steg i taget

Börja med att hyra ut din befintliga bostad, och hyra ett hus. Eller odla hemma i villaträdgården (obs: extern länk) eller på lägenhetens balkong. Välj ut en sak att prova – som höns.

Läs också: Självhushållaren Henrik lönearbetar två dagar i veckan

2. Gör en realistisk budget

FOTO: Istock

Räkna noga på hur din ekonomi kommer att se ut, och prioritera kring din levnadsstandard. Utgå från Konsumentverkets budgetkalkyl (obs: extern länk). Glöm inte de extra kostnader som är förknippade med att bo avsides, odla, ha djur, jaga och fiska.

Läs också: Så många kvm jord behövs för att bli självförsörjande

3. Förbered dig på tänkbara problem

Fundera på vilka problem som kan dyka upp, från tandläkarkostnader till frostnätter som förstör skörden, och se till att du har råd med dem. Spara ihop en ordentlig buffert.

Läs också: Christina skiftade ner – lönearbetar en dag i veckan

4. Skaffa de kunskaper du behöver

Lär dig hur man odlar, tar tillvara på skörden för att kunna återplantera nästa säsong och förvarar grödorna efter skörd. Läs på vilken mat och skötsel dina djur kommer att behöva och vilka djurhållningsregler som gäller.

Eller gå en utbildning på en folkhögskola, bland annat Klarälvdalens folkhögskola (obs: extern länk) har en grundutbildning för självförsörjning.

Läs också: Självhushållning – så utbildar du dig!

5. Räkna ut hur din lägre inkomst påverkar din framtida ekonomi

Sätt dig in i hur ett mer självförsörjande liv med lägre lönenivå påverkar din rätt till ersättningar, bidrag och pension. Gå in på försäkringskassans hemsida och gör en kassakontroll (obs: extern länk) och på Pensionsmyndigheten för att räkna ut din pension.

Läs också: Bli självförsörjande – experterna 5 bästa tips om ekonomin!

6. Skaffa en reträttplan

Ha en plan för hur du kommer tillbaka in i det ”vanliga” samhället igen med jobb och bostad, om det krävs. Stå kvar i bostadskön, håll kontakt med gamla kolleger etcetera.

7. Lär av dem som kan

Prata med de verkliga experterna, det vill säga människor som redan är självförsörjande, lär av deras kunskap och misstag. Till exempel via Facebookgrupper som Alternativ.nu, Vi som är självförsörjande (helt, delvis eller siktar på att bli), Självförsörjande hushåll, bland annat.

Läs också: Marcus jobbar i sex dagar – är ledig i 10 månader!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen