Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 januari 2016

Chocken för glesbygden: Skatten kan höjas med 18 kronor

En höjning av kommunalskatten med 18 kronor. Det kan bli verkligheten för de som bor i glesbygd.Nu pratar allt fler om att hela Sverige inte kan leva.

FOTO: Mostphotos

Chockhöjda skatteökningar, färre men större skolor och kommunsammanslagningar. Det är några av förslagen i den statliga utredningen Demografins regionala utmaningar som blev klar strax före jul.

– 8 – 18 kronor i skattehöjning i de mest avlägsna delarna av landet skulle vara befogade, säger näringsdepartementets utredare Sverker Lindblad till SVT Västerbotten.

Välkänd anledning

Anledningen är för Lands läsare välkänd: Urbanisering och åldrande befolkning och den trenden lär knappast brytas. Det är ekonomen Klas Eklund, som är ordförande för Regeringens Analysgrupp för framtidens arbetsmarknad, tydlig med i en intervju med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Trenden visar inget tecken på att mattas och den är i stort sett gemensam för alla utvecklade industriländer. I grund och botten handlar det om att många, främst unga kvinnor, vill välja själva var de ska bo. Man kan tycka olika om urbaniseringen men jag hör sällan de som flyttar till bättre utbildning och bättre betalda jobb beklaga sig. Folk ska få välja själva var de ska bo, tycker jag.

Sverige är enligt World Economic Forum, ett av de fem länder som procentuellt sett har flest invånare över 60 år. Den listan toppas av Japan. Därefter följer Italien, Tyskland och Finland.

Kritisk till begrepp

Klas Eklund är också kritisk till begreppet ”hela Sverige ska leva”.

– Att prata om det är är bara att stöta ut varmluft. Alla vet att det är omöjligt att garantera invånarna i glesbygden samma service som i storstaden. Jag saknar en saklig diskussion om var miniminivåerna bör gå, säger han i SKL-antologin.

Här får han medhåll av Mats Svegfors, tidigare landshövding i Västmanland som också intervjuas i antologin.

– Politiker är lite mer försiktiga med slagord som att ”hela landet ska leva” och liknande jämfört med för några decennier sedan. Urbaniseringen är inte en lika stor fråga och ingen ger särskilt avancerade löften för man vet att man inte kan infria dem.

”Positiv process”

Mats Svegfors vänder i stället på begreppet och ser urbaniseringen som något positivt.

– De stora tyngdpunktsförändringarna när det gäller befolkningen hänger samman med ekonomins förändring. Vi går ifrån lågproduktiv till mer högproduktiv verksamhet. Annorlunda uttryckt så är det den ekonomiska tillväxten. Det gör oss som nation rikare och det innebär att våra möjligheter ökar att ta hand om olika samhällsproblem. Så i grunden är ju detta en positiv process.

Klas Eklunds råd till makthavarna är detta:

– Skapa ett nationellt företagsklimat som attraherar kompetenta människor och kapital från andra länder och som får svenska företag att behålla sin verksamhet i landet. Det är mycket viktigare än att försöka skräddarsy speciallösningar för olika avfolkningsbygder. Man måste förstå att konkurrensen sker lika mycket över nationsgränser som regionsgränser. Vilhelmina och Stockholm konkurrerar inte om samma investeringar. Stockholms konkurrenter är snarare Hamburg, Söul och San Francisco. Att Sverige ska bli attraktivt på nationell nivå betyder att man måste föra en politik som gör att tillväxtregionerna lockar till sig utländska investerare och experter. Stimulera uppbyggnad av kreativa kluster för entreprenörer. Det betyder att det måste finnas bostäder i tillväxtregionerna.

”Svårt att förstå den politiska passivitet som råder”

Brist på bostäder har varit en het fråga länge.

– Jag har svårt att förstå den politiska passivitet som råder och som rådde även under alliansregeringen. I dag är situationen på väg att gå fullständigt överstyr. Inflyttningen till storstäderna har under många år varit ungefär fem gånger så snabb som bostadsbyggandet. Regeringen är kraftlös och oppositionen saknar alternativ. Det betyder inte bara att ungdomar får svårt förverkliga sina livsprojekt. Det betyder också att sysselsättningen drabbas och att ett antal företagsetableringar uteblir och flyttar utomlands, säger Klas Eklund.

Att slå ihop kommuner tror Mats Svegfors är en bra idé.

– Inte i Norrland, men Västmanland kunde vara en kommun och inte som i dag tio.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen