Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 mars 2018

Christina Almén valde downshifting – siktar på att bli självförsörjande

Väröbacka

Christina Almén och maken Christer siktar på att bli självförsörjande på sin lilla gård i Halland. Och numera lönearbetar hon bara en dag i veckan.

 Även på vintern kan Christina skörda ur odlingslådorna, krispig grönkål. I fjol sattes grönkål på åtta ställen i trädgården för att sprida riskerna för skador av ohyra.
Även på vintern kan Christina skörda ur odlingslådorna, krispig grönkål. I fjol sattes grönkål på åtta ställen i trädgården för att sprida riskerna för skador av ohyra. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Odlingslådorna i trädgården är täckta av ett fint lager snö. Christina skördar spänstig grönkål, som klarar minusgraderna fint.

Här på hennes farfars gamla gård vid skogskanten i Väröbacka har hon och maken Christer byggt ett nytt hus och ett nytt liv.

Läs också: 8 långsamma tips för ett skönare liv

Längtade tillbaka till landsbygden

 Dottern Maylas tillkomst fick Christina och Christer att välja ett enklare, mer naturnära liv.
Dottern Maylas tillkomst fick Christina och Christer att välja ett enklare, mer naturnära liv. FOTO: ANDERS ANDERSSON

När dottern Mayla föddes för sex år sedan kändes lägenhetslivet i Varberg fel.

– Där fanns ju inget att göra, säger Christina.

Båda är uppväxta på landsbygden i trakten. Christina tillbringade sina första år sittande i en blomlåda på föräldrarnas handelsträdgård nedanför backen. Sedan var hon stor nog att börja hjälpa till.

Drömmer om att bli självförsörjande

 Christina älskar sina höns. I flera år arrangerade hon hönsbytardagar i Väröbacka om våren och ”Bonden dag” varje höst, med tusentals besökare.
Christina älskar sina höns. I flera år arrangerade hon hönsbytardagar i Väröbacka om våren och ”Bonden dag” varje höst, med tusentals besökare. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Christer är uppvuxen med mjölkkor, köttdjur och svinproduktion på gården Lillebörs i Hunnestad, ett par mil bort.

Så steget till att flytta tillbaka var inte stort. De delar drömmen om ett enklare liv, närmare naturen. Och att bli så självförsörjande som möjligt.

Inne i köket, i ett hörn på köksbänken, står en stor glasburk med kombucha, fermenterat te. På ytan simmar en manetliknande, lätt genomskinlig jästsvamp.

Kombucha i julklapp

 Kombucha, den jästa tedrycken, som Christina smaksätter med frukter och bär. Och hon tycker att den lindrar den artros hon dras med.
Kombucha, den jästa tedrycken, som Christina smaksätter med frukter och bär. Och hon tycker att den lindrar den artros hon dras med. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Christina fick den i julklapp och nu tappar hon 15 liter kombucha i veckan. Allt hon kan komma på får smaksätta den nyttiga och läskande drycken: äppelmust, hallon, svarta vinbär…

– Fläder- och jordgubbskombuchan är nog det godaste jag någonsin har druckit, säger hon och suckar av välbehag vid minnet.

Vid spisen står maken Christer och steker halloumi, som de gjorde själva dagen innan.

Läs också: Växla ner i 7 steg – bli rik på tid

Odlar nästan allt själva

 Krispig grönkål är en grönsak som går att skörda på vintern
Krispig grönkål är en grönsak som går att skörda på vintern FOTO: ANDERS ANDERSSON

Nästan allt som de och deras 6-åriga dotter Mayla äter har de själva odlat, fött upp eller tillverkat. Grönsaker, bär, frukt, svamp, ägg och kalkonkött.

Årets stora projekt är den nyanlagda och växande fruktträdgården med äppelträd och egenhändigt förökade bärbuskar.

Kanske blir det en fårhage intill. 2018 blir familjen dessutom grisägare för första gången – genom en andelsgris hos grannen.

– Det är ett bra sätt att prova på hur mycket jobb det är med det, säger hon.

Bygger med spillvirke

 Djurens välbefinnande är viktigt för Christina och Christer i deras småskaliga, självhushållarjordbruk.
Djurens välbefinnande är viktigt för Christina och Christer i deras småskaliga, självhushållarjordbruk. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Hon och Christer tänker sparsamt och hållbart överhuvudtaget. Spillvirket från bygget av deras hus användes till att bygga garage, förråd och hönshus.

Det senaste tillskottet är en hembyggd rök, där kalkonfiléerna förvandlas till exklusiva delikatesser efter slakten.

Christina jobbar numera knappt en dag i veckan som brödbilschaufför. Christer jobbar heltid som processoperatör på Ringhals.

Skuldfria före 55 års ålder

 Christina och Christer har samma mål om ett enklare liv nära djur och natur,
Christina och Christer har samma mål om ett enklare liv nära djur och natur, FOTO: Anders Andersson

Men tack vare sparad föräldraledighet och skiftgång, kan han vara ledig långa perioder under odlingssäsongen.

– Han har bra lön men vi har också höga lån på huset. Det gäller att spara om man ska kunna leva såhär. Att jag ska vara hemma är ett gemensamt beslut . Vi har också satt som mål att vara skuldfria före 55 års ålder, säger Christina.

Hemarbetet betyder inte att hon lever vid sidan av samhället, tvärtom. Det ger utrymme för ett stort samhällsengagemang, inte minst när det gäller landsbygdsfrågor.

Startade Reko ring i Varberg

 I torkapparaten går det fort att få ihop till exempel örtsalt till husbehovet och lite till. Överskottet säljer Christina via Reko Ring, ger bort eller byter mot något hon behöver.
I torkapparaten går det fort att få ihop till exempel örtsalt till husbehovet och lite till. Överskottet säljer Christina via Reko Ring, ger bort eller byter mot något hon behöver. FOTO: ANDERS ANDERSSON

I somras drog Christina tillsammans med Emma Engström i Rolfstorp igång Reko ring Varberg. Den växte snabbt över förväntan.

– Vi har just passerat 7 000 medlemmar och är Sveriges storleksmässigt tredje största Reko ring. När det gäller antal producenter per utlämning är vi störst. Det ger en kick att fortsätta, säger Christina.

Nu går hon och Emma vidare och lanserar CSA i kommunen. Det står för Community Supported Agriculture, en modell för andelsjordbruk, som knyter samman konsumenter och småskaliga producenter genom direktavtal.

Läs också: Konsumera mindre – 5 saker du kan sluta med direkt

Delar med sig i ny bok

 Christinas farfar som var småbrukare på gården tidigare är hennes förebild.
Christinas farfar som var småbrukare på gården tidigare är hennes förebild. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Många runt Christina har länge sagt att hon borde dela med sig av sina tankar och sitt praktiska kunnande. För några år sedan gav hon efter för ”tjatet”.

Den första april kommer hennes bok Jorden vi ärvde – Drömmen vi lever (obs: extern länk). I den vänder hon sig till nybörjare, människor som vill gå ner lite i arbetstid, börja odla egen mat i ett hörn av trädgården eller skaffa några höns.

– Många självhushållningsböcker börjar med hur man slaktar en get. Det avskräcker nog mer än vad det inspirerar, skrattar Christina.

Får inte bli präktigt

 Christinas bok om självhushållning och downshifting, Jorden vi ärvde - drömmen vi lever, släpps på eget förlag den 1 april.
Christinas bok om självhushållning och downshifting, Jorden vi ärvde - drömmen vi lever, släpps på eget förlag den 1 april. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Hon tycker att downshifting ibland kan bli lite väl präktigt, nästan som en religion. Det är väl okej att köpa en pizza emellanåt, menar hon.

Hennes bok handlar istället om hur sommaren fylls av bärplockning och svampkorgen av kantareller under familjens promenader i skogen runt Brantas.

Alla kan göra något

Hur man gör örtsalt, bakar squashkaka, minskar sitt matsvinn och gör plats för mer tid med familjen utan allt för stora uppoffringar.

– Jag vill nå dem som inte tänker odla upp precis hela trädgården eller skaffa grisar. Man kan minska konsumtionshysterin och förändra sitt liv med små medel också. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!, säger hon

Läs också: Downshifting – 7 steg till ett hållbart liv på landetLäs också: Självförsörjande – så mycket behöver du odla

Christinas 4 bästa självhushållartips

 Krämig, smakrik halloumi av mjölk från granngården enligt Mandelmanns recept. .
Krämig, smakrik halloumi av mjölk från granngården enligt Mandelmanns recept. .

1. Skaffa höns! ! Höns ger ägg, kött och gödsel samtidigt som de tar hand om matresterna. (Eller vaktlar om du har ont om utrymme)

2. Planera odlingen. Odla grönsaker du verkligen tycker om och planera förvaringen redan innan du sår. Då minskar svinnet. Har man inte möjlighet att ta hand om 30 kålhuvuden på en gång – sätt inte 30 vitkålsplantor samtidigt.

3. Sprid riskerna! Om man odlar samma grönsak på flera ställen i trädgården minskar risken att alla plantor drabbas av exempelvis löss.

4. Byt tjänster och varor med andra. Man behöver inte vara bäst på allt. Vi har till exempel bytt grönsaker mot kött och plantor mot honung.

Det här är Christina ”Tina” Almén

Ålder: 35 år.

Bor: I villa med lite mark i Väröbacka.

Familj: Maken Christer, 37 år, och dottern Mayla, 6 år.

Yrke: Hemarbetande med deltidsjobb.

Aktuell: Som drivande i Reko Ring och CSA (andelsjordbruk) i Varberg och med boksläpp nu i vår Jorden vi ärvde – drömmen vi lever, Brantas gårds förlag.

Intressen: Matlagning, odling, djur, landsbygdsutveckling, umgås med vänner och njuta av livet.

Hemsida: www.brantas.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen