Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2020

Christoffer bygger billiga hyresrätter hemma i Gnarp

Gnarp

Visst går det att bygga nya lägenheter på mindre orter och i byar. Här är sex bra exempel - och vi börjar hos 33-åriga Christoffer i Gnarp!

 33-årige byggherren - och numera hyresvärden Christoffer Iden framför sina nybyggda hyreslägenheter i Gnarp.
33-årige byggherren - och numera hyresvärden Christoffer Iden framför sina nybyggda hyreslägenheter i Gnarp. FOTO: Privat

Bostadsbristen är inte bara skriande i storstäderna utan även på mindre orter och på landsbygden.

En viktig orsak är att de stora byggföretagen inte ser det som lönsamt av att bygga här. En annan orsak är att det är svårt att få banklån för mindre byggherrar.

Men den 33-årige byggföretagaren Christoffer Idén går mot strömmen. Han har testat ett nytt grepp i sin hemort Gnarp, i Hälsingland.

Läs också: Miljardären bygger nya bostäder åt barnfamiljer i Kaxås

Christoffer byggde tre tvårummmare i Gnarp

 Christoffer vid framsidan av huset, vars tre lägenheter blev uthyrda direkt.
Christoffer vid framsidan av huset, vars tre lägenheter blev uthyrda direkt. FOTO: Privat

Ett mini-byggprojekt med tre tvårumslägenheter på en bit mark som han köpte för några år sedan.

Hans omgivning och andra i branschen var skeptiska och menade att det var omöjligt att få lönsamhet i ett så litet bygge.

– Men det fungerade. Mina åtta anställda är så effektiva och duktiga på att bygga nytt och så byggde vi vintertid då vi normalt sett har lite att göra, säger han.

Dessutom fick han det statliga stödet för att bygga billiga hyresrätter. Det är han tacksam för, men det innebar samtidigt mycket arbetstid för komplicerade ansökningar och pappersarbete.

Stort intresse från äldre

 Det är öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Altanen höll på att färdigställas när bilden togs.
Det är öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Altanen höll på att färdigställas när bilden togs. FOTO: Privat

Så nästa gång, är han inte säker på att han kommer att ansöka om det, utan i stället ta ut något högre hyra.

Intresset var stort från Gnarpsborna redan under byggets gång. Särskilt flera äldre som bor i större hus och längtar efter något mindre och mer lättskött. Och det blev just den gruppen som blev hans första hyresgäster.

– Ja, det slumpade sig så. Och vissa av dem var nästan rörda över för första gången få en bostad där allt är nytt, lättskött och bekvämt, säger han.

Läs också: Fler kommuner letar ödehus för att minska bostadsbristen

Ritningarna till lägenheten har han gjort själv. Trots att han bara är 34 år har han jobbat i över 15 år inom byggbranschen och varit med om att bygga många nya hus och lägenheter och sett vad som fungerar.

– Jag tycker att jag har hittat en bra modell. Det är enkel byggnad, med lutande tak och öppen planlösning, som går att bygga snabbt och relativt billigt, säger han.

 Det är högst i tak i köket sedan sluttar taket lite ned vid vardagsrummet. Christoffers egen konstruktion för att få mycket rymd och att snö och väta ska rinna av.
Det är högst i tak i köket sedan sluttar taket lite ned vid vardagsrummet. Christoffers egen konstruktion för att få mycket rymd och att snö och väta ska rinna av. FOTO: Privat

Byggde hyresrätter med låg hyra

De tre tvårumslägenheterna är 55 kvadratmeter stora och har en uteplats i form av en altan. Hyran är låg, 5000 kronor i månaden, vilket regleras av det statliga stödet.

Eftersom lägenheterna så snabbt blev uthyrda, funderar Christoffer på att starta ett nytt byggprojekt. Han ritar på tre nya, lite större lägenheter på 75 kvadratmeter och med tre rum.

– Jag fick önskemål från flera personer som ville ha ett sovrum till att ha som extra sovrum, gästrum eller kontor. Fördelen är att jag kan utgå från min tidigare ritning och rita till ännu ett rum, säger han.

Ännu är projektet bara på planeringsstadiet, men han har redan intressenter som vill hyra en sådan lägenhet.

Christoffer är hyresvärd via sin fastighetsfirma Idén Hem Ab som äger fastigheten. Nu vill han satsa i lite större skala på sin lägenhetsmodell och kanske även bygga mindre hyreshus åt externa uppdragsgivare med sitt företag Byggidén Norr AB.

– Ja, drömmen vore att utveckla ett koncept för billiga hyresrätter som äldre och unga har råd med. Att bevisa att nyproduktion inte måste vara så dyr, säger han.

5 andra exempel på byggen av hyresrätter på landsbygden

Klöverträsk, Luleå kommun

Byautvecklingsgruppen ritade, planerade och byggde totalt 10 lägenheter genom ideellt arbete via ett lokalt byggbolag 2015-2016. Fyra arbetslag på 8-10 bybor vardera byggde på kvällar och helger.

Finansiering: Pingstkyrkan gick in som juridisk person och ägare och tog ett lån på 2,7 miljoner för att finansiera bygget.

Rödåsel, Umeå kommun

De 200 byborna i Rödåsel tog chansen när Umeå kommun erbjöd byn att ta över sju modulbostadshus, via föreningen Tavelsjö Rödåbygden utveckling.

De två kusinerna och byborna Johan Stenlund och Kristoffer Andersson tog sig an att inreda lägenheterna, sex tvårummare och en trea. De fyra första ska bli klara i höst.

Finansiering: Egna medel samt att Umeå kommun stod för flyttkostnader.

Tärnsjö, Heby kommun

Nora församling har genom kyrkans fastighetsbolag låtit bygga om den gamla järnhandeln i centrum till tre nya mindre hyreslägenheter, plus renoverat de tre lägenheter som redan fanns på övervåningen.

Planer finns på att bygga ytterligare två hus till på tomten med fyra lägenheter i varje.

Finansiering: Kyrkans fastighetsbolag tog ett lån.

Lagnö Kooperativa hyresrättsförening, Trosa

En kooperativ hyresrättsförening som har byggt 19 hyresrätter i en slags ekoby med vissa gemensamma ytor som bystuga och matsal, vinterträdgård och både gemensam och privat odling. De som flyttar in ska dela samma värdegrund om delaktighet, hållbarhet och gemenskap.

Finansiering: Boendes insatser och lån från medlemsägda Ekobanken.

Hogslätts vänboende, Tanum

12 mindre lägenheter i form av kooperativa hyresrätter byggdes 1918 i Gerlesborg. Idén kom från ortsbor som ville ha ett billigt och bekvämt boende på äldre dagar. De bildade en kooperativ förening, letade mark och lät rita så billiga bostäder som möjligt.

Finansiering: Ett lån som Tanums kommun gick i borgen för plus, det statliga investeringsstödet samt en del egna medel och medlemsavgifter.

*På Bolagsverkets hemsida finns mer information om hur man bildar en kooperativ hyresrättsförening.

Här är stöden du kan söka

  • Det finns två statliga stöd som byggherrar/fastighetsägare och kooperativa hyresrättföreningar kan söka för att bygga nya hyresrätter.
  • På Boverkets hemsida finns information om båda två. Dels stödet för att bygga ungdoms- och studentbostäder dels stödet för att bygga bostäder åt äldre personer, även särskilda boendeformer för äldre, som trygghetsboenden.
  • På Bolagsverkets hemsida kan du läsa om hur du bildar en kooperativ hyresrättsförening.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen