Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 mars 2018

Citygross svarar på kritiken

Konsumenterna rasar efter Citygross beslut om att börja sälja utländskt kött. Nu svarar företaget på kritiken.

 Citygross sviker det svenska köttet finns det dem som tycker.
Citygross sviker det svenska köttet finns det dem som tycker. FOTO: Istock

Många har reagerat starkt på att Citygross har slopat sin policy om att endast sälja färskt kött från Sverige.

Läs också: Efter beslutet – nu rasar konsumenterna

Under flera år har livsmedelkedjan byggt upp sin image på svenska bönder och svenskt kött och nu känner sig konsumenter och bönder svikna.

– De har använt oss i sin marknadsföring sedan 2013, sen plötsligt släpper man det. Det är inte seriöst tycker jag, säger köttbonden Mikael Bäckström till Land lantbruk.

Läs också: Expert på dödsbakterier: ”Den här maten skulle jag aldrig köpa”

Långa köer till slakterierna

Flera har ställt sig frågande till Citygross förklaring om att policyändringen skulle bero på brist på svenskt kött. Samtidigt är det nämligen långa köer till slakterierna.

Michael Riedel, affärsområdeschef på Citygross, tar kritiken på allvar men menar att den delvis bygger på en missuppfattning. Han försäkrar att det kommer finnas lika mycket svenskt kött som tidigare i kyldiskarna.

– Det förändras inte, men vi kan förstå reaktionerna. Beslutet togs för cirka ett år sedan men det realiseras just när det är kö till slakterierna. Det kunde vi inte veta i förväg, säger Michael Riedel.

Det svenska köttet räcker inte

Men trots slaktköerna menar han att tillgången på svenskt kött inte är tillräcklig för att möta konsumenternas efterfrågan.

– I stället för att avstå köttfärs till våra kunder, som vi gjort flertalet gånger under 2017, erbjuder vi dem importerat kött tills det finns full tillgång på svenskt kött igen.

Läs också: Ny rapport: Antibiotikaresistens största hotet mot vår hälsa

Det mesta fortfarande svenskt

Till kritiska konsumenter som misstänker att Citygross utländska kött handlar mer om vinster än brist på svenskt kött svarar Michael Riedel att det inte stämmer.

– Det handlar inte om att tjäna mer pengar på det importerade köttet. I så fall hade vi tagit in fler utländska produkter. Nu tar vi in 25 importerade produkter mot 300 svenska.

Vill öka inköpen av svenskt kött

Michael Riedel hoppas i stället att Citygross ska locka nya kunder till butiken via det importerade köttet, kunder som på sikt ska välja svenskt kött.

– Detta kan leda till att vi kan öka våra inköp av svenskt kött, säger han.

Läs också: Därför är det viktigt att du väljer svenskt kött

Ingen återgång i sikte

Men som det ser ut nu tror han inte att det blir en återgång till den förra policyn att bara sälja färskt kött från Sverige, men han menar ändå att det är Citygross förhoppning.

Läs också: Citygross slopar policy – ska sälja utländskt köttLäs också: Alexandra tränar problemhästarna – utan bett och tyglarLäs också: Himmelskt god kladdkaka – med brynt smör

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen