Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 mars 2020

Corona: Evenemang och mässor ställs in

Konserter, sportevenemang och mässor – en rad event i hela Sverige ställs in under 2020. Orsaken är förbudet för stora sammankomster på grund av covid-19 viruset.

Den 11 mars beslöt regeringen att förbjuda alla sammankomster med fler än 500 deltagare, för att minska spridningen av det nya coronaviruset, covid-19.

Det får stora konsekvenser för hela sport- och kulturlivet i Sverige.

Här är några evenemang som hittills ställts in (uppdateras löpande):

Trädgårdsmässor 2020

 Nordiska Trädgårdar 2020 ställs in till följd av coronaviruset.
Nordiska Trädgårdar 2020 ställs in till följd av coronaviruset. FOTO: Gustav Kaijser/Stockholmsmässan

Nordiska Trädgårdar, den 26-29 mars 2020, ställs in. Enligt arrangören Stockholmsmässan, gäller att besökare som har köpt biljetter får pengar tillbaka, enligt mässans hemsida.

Nolia Trädgård som hålls den 24-26 april är inte inställd, enligt mässarrangören i Umeå, Nolia. Man avvaktar utvecklingen de närmaste veckorna och ska ge besked i god tid för den och andra event, till exempel Nolia Beer i Luleå 29 maj.

Kosläpp

Arla ställer in alla vårens kosläpp, som brukar dra storpublik, på grund av smittrisken.

Fotboll 2020

Samtliga matcher i Svenska Cupen, damer och herrar, samt slutspelsmatcher Futsal spelas utan publik.

Landskampen Sverige-Ryssland den 28 mars kommer att spelas utan publik. De som köpt biljett till Sverige-Ryssland får sina pengar tillbaka. Mer information kommer snart i Svenska Fotbollförbundetst kommunikationskanaler.

Allsvenskan drar gång den 4 april. Men Svenska Fotbollförbundet har ännu inte fattat beslut om matcherna ska spelas med eller utan publik.Läs också: Bunkra mat – här är varorna du bör ha hemma vid en krissituation

Ishockey 2020

 Många evenemang påverkas på grund av coronautbrottet, till exempel hockey.
Många evenemang påverkas på grund av coronautbrottet, till exempel hockey. FOTO: Janerik Henriksson/TT

SHL-slutspelet, som skulle ha startat på lördag den 14 mars skjuts upp till den 24 mars. Det innebär att slutspelet spelas bäst av fem matcher i stället för bäst av sju.

Skidtävlingar 2020

Damernas World Cup i Åre, som skulle ha arrangerats den 12–14 mars, har ställts in.

Svenska Skidförbundet ställer också in samtliga nationella tävlingar och arrangemang och råder sina klubbar och arrangörer att göra detsamma.

Ski Team Sweden Alpine och Ski cross stoppar all tränings- och tävlingsverksamhet utanför Skandinavien, efter världscuptävlingen i Kranjska Gora, den 14-15 mars.

Längdlandslaget avstår från världscuptävlingarna i Canmore i Kanada, den 20–22 mars.

Bandy 2020

Bandyfinalen, den 20-21 mars i Uppsala kanske skjuts upp eller spelas utan publik. Besked ska komma från Svenska Bandyförbundet och Uppsala kommun.

Trav 2020

Publikstopp på samtliga travbanor i Sverige från och med den 12 mars. Dock kan restauranger på travbanan ha öppet om de inte tar emot fler än 500 gäster.

Basket

Svenska basketbollförbundet har beslutat att avsluta all verksamhet för resten av säsongen –inklusive de kommande slutspelen.

Det innebär att serieledarna Borås (herr) och Luleå (dam) blir svenska mästare.

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet som skulle ha ägt rum den 16 maj ställs in.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton för löpare och lockar runt 80 000 löpare i ett antal lopp under en ”Varvsvecka”. Beslutet gäller samtliga lopp under veckan.

Konserter 2020

 Håkan Hellströms konserter sommaren 2020 flyttas troligen fram på grund av coronautbrottet.
Håkan Hellströms konserter sommaren 2020 flyttas troligen fram på grund av coronautbrottet. FOTO: Per Wahlberg/TT

Håkan Hellströms fyra konserter på Ullevi i Göteborg i sommar, 12-13 juni och 28-29 augusti, flyttas troligen fram. Arrangören FKP Scorpio kontaktar dem som köpt biljetter.

Danny Saucedo ställer in sin show The Run(A)Way Show i Halmstad Arena lördagen den 14 mars. Besked om hans kommande föreställningar ges inom kort.

Live nation som arrangerar konserter, festivaler och evenemang över hela landet meddelar på sin hemsida att de försöker omboka alla större evenemang fram till 1 april. De kontaktar alla som har köpt biljetter.

Stockholm Live som arrangerar konserter, sportevenemang med mera i Stockholms stora arenor – Ericsson Globe, Friends Arena och Tele2 Arena – kommer också att ställa in eller flytta fram stora evenemang. Sportevenemang som inte går att flytta körs utan publik.Läs också: Så smittar coronaviruset – och så undviker du spridning

Opera, klassisk musik 2020

Norrlandsoperan i Umeå ställer inte in några föreställningar men minskar antalet sittplatser i Stora scenens salong till 370 (ordinarie är 470).

Malmö opera har beslutat att all publik verksamhet på operan ska upphöra med omedelbar verkan. Det betyder att inga föreställningar kommer att genomföras, vare sig på Malmö Opera eller på turné.

Kungliga Operan ställer in all publik verksamhet lördagen den 14 mars till och med lördagen den 28 mars. Beslutet gäller tillsvidare och kan komma att omprövas.

Kungliga Operan erbjuder möjligheten att se föreställningar via den digitala tjänsten Operan Play.

Berwaldhallen sänder sina konserter direkt i P2, utan publik på plats. De som har köpt biljetter bli kontaktade.

Konserthuset i Stockholm ställer in alla evenemang under de kommande två veckorna.

Tv-inspelningar

SVT har beslutat att inga tv-program spelas in med publik. Detsamma gäller för TV4 som bland annat spelar in ”Let’s dance”, finalen av ”Talang” och ”Stjärnornas stjärna” utan publik.

Andra event 2020

LRF:s riksförbundsstämma, som skulle ha hållits den 26-27 maj delas upp i två delar. Den första delen hålls digitalt medan motionshanteringen hålls under hösten. De 12 regionala stämmor som kvarstår har styrelserna valt att genomföra digitalt till största del.

Landsbygdsriksdagen den 8-10 maj i Jönköping ställs in.

Umeås internationellalitteraturfestival Littfest, den 12-14 mars 2020 ställs in helt.

Gastro Nord och Lounge Expo, mat, hotell- och restaurangteman, den 31 mars-2 april 2020 på Stockholmsmässan flyttas till en ny tid som arrangören återkommer till.

Gym- och träningsanläggningar

Gymkedjan Sats stänger alla sina anläggningar i landet under två veckor från och med kl 12 den 11 mars 2020.

Friskis & Svettis har inget generellt besked utan uppmanar sina föreningar att anpassa verksamheten efter det nya läget på det sätt som passar bäst lokalt. I Göteborg har man ställt in alla gruppträningspass under två veckor, men gymmet är öppet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen