Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 april 2020

Folkhälsomyndighetens corona-råd: Detta gäller för resor i påsk

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som kan: Undvik resor i påsk! Beräkningar visar att april kan vara den månad då smittorisken är som allra störst.

 Stanna hemma i påsk och undvik onödiga resor.
Stanna hemma i påsk och undvik onödiga resor. FOTO: Istock

Inför den stundande påskhelgen finns en oro för att coronasmittan, Covid-19, ska spridas till delar av landet som ännu inte är så drabbade.

Särskilt om det innebär att vården belastas i mindre kommuner om det plötsligt blir många som behöver sjukvård.

Den närmaste månaden, april, kan det vara extra viktigt att minimera resandet.

Enligt Tom Britton, professor i matematik på Stockholms universitet, intervjuad i Svenska Dagbladet, visar beräkningar att under april befaras flest svenskar vara smittade samtidigt.

Det innebär att äldre och riskgrupper är extra utsatta och bör vara ännu mer noga med att skydda sig från viruset genom att hålla sig hemma och undvika sociala kontakter.

Belasta inte vården

Läs också: Corona: Så kan du umgås med vänner under isolering

Folkhälsomyndigheten vill man också avråda från resor. Så här står det på myndighetens hemsida vad gäller resor inom Sverige (6 april 2020):

  • Den som är sjuk ska inte resa alls och riskgrupper ska särskilt överväga att resa eller ta emot besök.
  • Tänk över om resan verkligen är nödvändig, alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av Covid-19 i Sverige.
  • Får vi en geografisk spridning över större delar av landet riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela.
  • Det är viktigt att tänka på att man ska kunna ta hand om sig själv om man skulle insjukna på sitt resmål. Behöver man hjälp lokalt ska man vara väl medveten om att det kan det finnas begränsat med resurser.
  • Man bör också ha sett till att kunna ta sig hem själv på ett säkert sätt utan att riskera att smitta andra, eller ha möjlighet till isolering, om man insjuknar på besöksorten.

Läs också: Halsfluss – symtom, behandling och smittorisk

Så här ska man tänka om man ändå behöver göra kortare eller längre resor enligt Folkhälsomyndigheten:

  • När du åker tåg, buss och taxi, följ alltid Folkhälsomyndighetens råd om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning.
  • Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket, undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
  • Du kan även tänka på att hålla ett avstånd till andra resenärer. Läs webbsidorna från de företag som sköter tåg, buss och taxi om de har särskilda rutiner.
  • Det är ännu inte helt klarlagt om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av Covid-19.
  • Tvätta alltid händerna efter resa. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen