Corona: Det kan du göra och inte göra i sommar
Du som vill uppleva Sommarsverige har mycket att se fram emot. Detta kan du göra och inte göra för att vara corona-säker på semestern.
Hemester och svemester har varit trendigt för svenska semesterfirare i fler år redan. Och i sommar lär Sverige-trenden pika. För när coronaviruset sätter gränserna för vad vi kan göra och inte under semestern är åtminstone ett säkert: Alla utlandsresor verkar gå bort. Utrikesdepartementet avrådan från att åka utomlands gäller till och med 15 juli, men förväntas fortsätta även därefter.
Upplev din egen hemmaplan
Men vi lever i ett fantastiskt land som vimlar av nya, sköna upplevelser och oupptäckta äventyr. Och den unika svenska allemansrätten öppnar möjligheter för var och en av oss att kliva rätt ut i naturen och njuta.
Här får du svar på vanliga frågor om vad du kan göra och inte göra i sommar. Men tänk på att nya direktiv kan komma. Folkhälsomyndigheten räknar med att ge fler exakta semestersvar senare i maj.
Läs också: B12 brist – vanliga tecken
Kan jag åka vart jag vill i Sverige?
Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från längre resor inom Sverige. En till två timmar bort kan vara ok, men bara med familj eller personer som du redan umgås med. Läget kan komma att förändras. Du håller dig enklast uppdaterad på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Kan jag åka till sommarstugan?
Den generella rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att inte resa långt om det inte är nödvändigt. Och ni ska definitivt inte bo över generationsgränser, säger bakteriologen Agnes Wold i Expressen. En barnfamilj skulle kunna bo tillsammans i stugan men inte med mormor, morfar, farmor och farfar, anser Agnes Wold.
Får vi grilla med grannarna?
Så länge ni är utomhus, friska och håller avstånd till varandra kan det vara ok. Hälso- och sjukvårdsdirektören i Stockholm, Björn Eriksson, uppmanar dock alla stockholmare att endast träffas inom familjen. Vännerna får vänta.
– Det är ett känsligt läge och vi är i en extrem situation, säger han på en presskonferens.
Statsepidemiolog Anders Tegnells grundprincip är däremot den samma som tidigare, nämligen att lägga så mycket ansvar som möjligt på individen.
– Det här hänger på att vi fortsätter att hjälpas åt. Det är jätteviktigt att hålla i de åtgärder som vi gör just nu. Släpper vi kan det bli värre igen, säger han till Aftonbladet.
Fira midsommar?
Undvik större sociala sammanhang som fester och bröllop. Personer över 70 år bör begränsa alla sina sociala kontakter, råder Folkhälsomyndigheten.
Större firanden med över 50 personer är inte tillåtna. Det innebär att många offentliga firanden troligtvis blir inställda.
Men om ni är få, firar utomhus, är friska och håller avstånd på minst två meter till varandra kan det vara ok. Att hålla varandra i händerna och dansa runt midsommarstången är alltså ingen bra idé i år.
Stockholmarna bör dessutom hålla sig inom familjekretsen, anser hälso- och sjukvårdsdirektören i Stockholm, Björn Eriksson.
Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att samma gäller i hela samhället: Se till att inte trängas.
Får vi bo på lantgård?
Småskalig och individuell semester mitt i naturen. Så beskrivs hemester-alternativet Bo på lantgård där du eller familjen kan hyra in dig eller er på en bondgård. Coronan kan dock innebära vissa begränsningar så organisationen BpL erbjuder flexibla bokningsvillkor.
Och på lantgård gäller som i övriga samhället: Håll avstånd på minst två meter.
Kan vi åka till stranden?
Visst, om det inte är trångt mellan solstolarna och badlakanen. Två meters avstånd gäller överallt, även på stranden. Och att bada i en sjö eller i havet är corona-säkert, om avstånden hålls.
Däremot ska du undvika badbassänger och vattenland om det är mycket folk. Vattnet i sig är inte farligt, klor tar död på virus, men trängseln som lätt kan uppstå är inte corona-säker.
Fynda på loppis eller Gekås?
Trängsel är inte att rekommendera. Vare sig på loppis, i Ullared eller någon annanstans. Igen – res bara om det är nödvändigt och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Stanna hemma även om du känner dig bara lite förkyld. Så lyder budskapen från Folkhälsomyndigheten.
Kan vi åka och campa?
Ja och nja.
Att tälta i skog och mark på avskild plats kan vara ok. Speciellt om det är i närheten av var du bor.
Däremot bör du undvika att trängas på campingplatser. Men, säger statsepidemiolog Ander Tegnell till Aftonbladet, ”kan man få till utrymme så att man slipper trängas och vara för nära varandra gäller samma sak på camping som överallt annars i samhället”.
Folkhälsomyndigheten menar vidare att hotell, vandrarhem och campingplatser kan vara problematiskt eftersom många människor från olika delar av landet samlas på en begränsad yta. Så det gäller att tänka efter ordentligt innan man bestämmer sig.
Är ett äventyr runt knuten ok?
Ett rungande ja! Åtminstone tillsammans med nära och kära som är friska och om ni håller två meters avstånd till varandra. Här är några tips på äventyr på hemmaplan:
• Utforska hembygden till fots eller med cykel.
• Spana efter ödehus.
• Bli fågelskådare.
• Ordna skattjakt i skogen.
• Kom i gång: Börja motionera.
Läs också: Så många steg ska du gå per dag
När det regnar
• Skriv dagbok.
• Skriv brev.
• Spela spel.
• Läs de där böckerna som du inte hunnit med.
• Baka kakorna i klassikern Sju sorters kakor. Hur många hinner du med på en sommar?
• Lär dig meditera och yoga.
• Lär dig sticka, virka, brodera eller snida.
• Sortera fotografier.
• Intervjua din gamla släkting om gamla tider. Funkar perfekt via exempelvis Skype eller någon annan tjänst där man pratar med varandra via en skärm.
• Släktforska framför datorn.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.