Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 november 2018

Curt fortsätter kampen om kraftverket – tillståndet kan dröja upp till 20 år

Ede

Curt Jonsson i Jämtland vet inte om han får behålla mikrokraftverket som förser hans gård med ström. Länsstyrelsen kräver fortfarande tillstånd men ny lagstiftning gör att beskedet kan dröja – kanske så länge som 20 år.

 Curt Jonssons ström kommer från ett mikrokraftverk, ett kraftverk som kräver tillstånd. Enligt Länsstyrelsen kan det dröja 20 år innan tillståndet blir klart…
Curt Jonssons ström kommer från ett mikrokraftverk, ett kraftverk som kräver tillstånd. Enligt Länsstyrelsen kan det dröja 20 år innan tillståndet blir klart… FOTO: Johanna Gadd

För drygt ett år sedan var det feststämning på den lilla skogsgården i Ede utanför Strömsund i norra Jämtland. Gästerna avlöste varandra, alla ville gratulera till domen som hade avgetts i Mark- och miljööverdomstolen – en dom som gjorde att Curt Jonsson kunde bo kvar på gården.

– Jag fick en sådan kraft efter att de ringt från domstolen, sa Curt då Land rapporterade om domen.

– Jag fixade båtmotorn och rensade hela morotslandet, det gick av bara farten, sa han då.

Kraftverket ansågs störa fisken

Bakgrunden till domen var att Länsstyrelsen hade krävt att Curt Jonssons kraftverk skulle rivas eftersom det ansågs störa fisken. Men Curt Jonsson accepterade inte domen och överklagade ända upp i högsta instans där han fick delvis rätt. Mark- och miljööverdomstolen fastslog att han inte var skyldig att riva dammluckorna, eftersom de inte ligger på hans mark. När domen kom var glädjen stor och gästerna strömmade till Curt Jonssons gård – äntligen var den långa kampen över.

Länsstyrelsen har inte släppt kravet på tillstånd

 Curt Jonsson och hans kraftverk.
Curt Jonsson och hans kraftverk. FOTO: Johanna Gadd

Oavsett domen gällande dammluckornas placering och kravet på att riva dem så har Länsstyrelsen aldrig släppt kravet på tillståndsprövning av kraftverket. Det byggdes av Curt Jonssons morfar på 1930-talet och när bygden elektrifierades var det aldrig aktuellt att dra ledningar till Ede, så någon annan strömkälla än vattenkraften finns inte.

Curt Jonsson har vägrat söka prövningstillstånd, eftersom det är en kostsam process som i slutänden kan innebära avslag. Han står fast vid sin uppfattning om att myndigheterna känt till och därmed accepterat mikrokraftverket sedan 1950-talet. Men nu har ärendet lagts på is.

Anpassning till EU:s regelverk

Anledningen är att det är ny lagstiftning på gång och det är inte helt klarlagt hur de nya reglerna ska tolkas, enligt Länsstyrelsen i Jämtland. Förändringen hänger samman med anpassningen till EU:s ramdirektiv för vattenkraft och återspeglas i den energiöverenskommelse över blockgränsen som gjordes i riksdagen 2016.

Efter årsskiftet träder den nya lagen i kraft. Den innebär att all vattenkraft, storskalig likaväl som mikro, ska prövas mot de nya miljömålen i en nationell prövningsplan. Den producent som inte lever upp till miljökraven kommer att kunna söka pengar till åtgärder från en miljöfond som bildats av de stora vattenkraftbolagen.

Lång tid innan alla processer är klara

Det kommer att ta lång tid att genomföra alla processer kopplade till det nya ramdirektivet, upp till 20 år enligt sakkunniga inom LRF. Det är ingen orimlig tidsåtgång, enligt Länsstyrelsen i Jämtland.

– Man måste tänka på arbetsbelastningen hos myndigheter och domstolar, säger Urban Westbye som är biträdande enhetschef på djur- och miljöenheten på Länsstyrelsen i Jämtland.

Ett år i sänder för Curt

Curt tar det hela med ro. Han har drivit sin kamp i många år nu och den här gången har han ingenting emot om prövningen tar 20 år.

– Jag tar ett år i sänder och fokuserar på mitt liv här på gården. Jag tänker inte flytta härifrån.

Läs också: Läs hela historien om Curt Jonsson här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen