Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Cykeltekniker får en egen utbildning

Trots att cyklarna blir allt mer tekniskt avancerade har det tidigare saknats en generell utbildning för cykeltekniker. Nu blir det ändring på det.

FOTO: Istock

Sveriges första utbildning för att bli cykeltekniker startar nu i Båstad. Från och med i januari 2018 ges utbildningen, som pågår en termin, skriver Båstad.se.

Idag finns det mängder av olika typer av cyklar och den nya elcykeln, som av handeln utnämndes till året julklapp gör inte mekandet med cyklar enklare.

Läs också: 15 roliga sätt att pimpa din cykel

Även elektroniska fel

Det handlar inte bara om att lära sig att meka, utan även om att identifiera och reparera elektroniska fel. Utbildningen ska innehålla teori och praktik, ute på företag,

Läs också: Nypremiär för höghjulingarna

Kompetensen har åldrats

Den nuvarande kompetensen inom cykelreparationer har åldrats och inte riktigt hängt med i branschens snabba utveckling, säger Helen Rosenberg, utbildningsledare på Akademi Båstad:

– Många uttrycker också ett behov av en ny generation som kan ta över och modernisera verksamheterna, säger Helen Rosenberg, Utbildningsledare på Akademi Båstad.

Läs också: Cykla säkert! 12 viktiga tips för bra cykelvett i trafiken

Brist på reparatörer

Cykeltillverkare och butiker har också uttryckt intresse för en utbildning, som en följd av den brist som råder med ökande cykelförsäljning och den snabba tekniska utvecklingen.

– Man går från de traditionella, vanliga cyklarna till de mer komplicerade produkterna med mer teknikinnehåll, som exempelvis elcyklar. Det ställer högre krav på servande personal ute hos våra återförsäljare. säger Jonas Netterström, som är vd för cykeltillverkaren Cycle Europe Sverige AB i Varberg till Sveriges Radio P4 Halland.

Här kan du läsa mer om utbildningen.

Läs också: Ny undersökning: Flest kör mot rött i Hässleholm!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen