Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 april 2019

Cykelturismen ska bli ännu mer attraktiv

Cykelturismen växer starkt i Sverige. Nu ska en samordning av ett flertal cykelleder locka ännu fler turister till de bästa svenska områdena.

 MTB har blivit betydligt mer populärt i Sverige på senare år.
MTB har blivit betydligt mer populärt i Sverige på senare år. FOTO: Tobbe Nilsson/Visit Dalarna

Under våren kommer representanter för olika distrikt i Sverige att samlas med målet att samordna informationen om de olika lederna och på så sätt underlätta för cyklisterna.

– Vi har gjort ett lyckosamt arbete i Dalarna med att gradera de olika lederna efter svårighetsgrad, men det finns ingen standard för detta i Sverige. Den alpina utförsåkningen har olika färger på olika backar, det skulle kunna vara ett arbetssätt att titta på, men det handlar framförallt om att enas kring det arbete som redan är gjort, säger Linnea Johansson projektledare för cykelnätverket Biking Dalarna.

 Linnea Johansson tror att samordningen av MTB-leder kan ge fler turister.
Linnea Johansson tror att samordningen av MTB-leder kan ge fler turister. FOTO: Privat

Cykelbanorna ska bli mer enhetliga

Då varje aktör så här långt satt sin egen standard blir det i bland svårt för cykelturisten att veta vilken bana som är bäst att åka. Representanter från Bergslagen, Värmland, Järvsö och Skåne ska tillsammans försöka hitta former som gör graderingen av banorna mer enhetlig.

Förhoppningen är att göra Sverige mer attraktivt för cykelturister och också att bidra till att landet blir ett av världens mest attraktiva när det gäller naturturism.

– Det första steget består i att med hjälp av öppenhet och erfarenhetsutbyte plocka det bästa ur det material som olika ledaktörer sitter på idag. På så sätt kan vi skapa ett erfarenhetsbaserat graderings- och skyltsystem som fler kan använda sig av och som förenklar för gästen, säger Linnéa Johansson.

Slitaget ska bli mindre

Hon ser också ett värde när det gäller hållbarhet med graderingen, då bättre information ska leda till att varje cyklist sliter mindre på naturen.

– Det här är något som inte bara växer i Sverige, och en standard skulle underlätta för såväl besökare som destinationerna, säger Johansson.

Läs också: Här kan du sova i en kåta under norrskenet!

Fem populära MTB-leder i Sverige

Rörbäcksnäs, Dalarna

Rörbäcksnäs har cirka 200 fasta invånare, men gästas varje år av cirka 30 000 MTB-cyklister. Här finns banor från tre kilometer till 32 kilometer och det finns utmaningar för såväl nybörjaren som elitmotionären.

Läs mer här:Rörbäcksnäs.se

Funäsfjällen, Härjedalen

Här satsas det inte bara på skidåkning. Under ett antal år har Funäsfjällen jobbat med att ta fram leder för skoteråkning, vandring eller cykling. I dag finns 20 olika leder med olika svårighetsgrad, och det finns leder även för den som inte har en mountainbike.

Läs mer här:Funäsfjällen.se

Bergslagen

Här finns det leder utspritt över hela området, men vidDigerberget i Perhyttan kan du nå ut på tolv olika MTB-leder. Sträckorna varierar från 2,8 kilometer till 38 kilometer.

Läs mer här:Bergslagencycling.com

Järvsö

Järvsö har satsat rejält åp olika former av cykling. Här går det att cykla i skogen, åka downhill eller bara ge sig ut på landsvägen längs utvalda banor.

Lär mer här:Cyklajärvsö.se

Falun, Dalarna

Ännu en skidanläggning där det blivit populärt med mountainbike på sommarhalvåret. Vid Lugnets Skidstadion lockas det med cykling för alla intresserade på sväl landsväg som i skogen eller utför.

Läs mer här:Lugnet.se

Läs också: Så länge ska du vistas i skogen för att sänka stressen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen