Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 februari

Då infaller påsken och så räknas det ut

2019 är påsken nästan så sen som den kan bli. För att räkna ut när påsken infaller behöver du ha koll på två saker – vårdagjämningen och fullmånen.

 Visste du att fullmånen hjälper dig att hålla koll på när påsken infaller?
Visste du att fullmånen hjälper dig att hålla koll på när påsken infaller? FOTO: iStock

Påsken infaller som känt vid olika tidpunkter varje år. Förklaringen är inte så religiös som man kan tro, utan handlar om tidpunkten för fullmånen i förhållande till vårdagjämningen.

Vårdagjämningen och påsken

Vårdagjämningen sker när natt och dag är lika långa och det inträffar alltid mellan den 19 och 21 mars. Påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Det betyder att påsken bara kan infalla mellan den 22 mars och 25 april.

Kristi himmelsfärd infaller 39 dagar efter påskdagen, och pingstdagen tio dagar därefter.

Läs också: Himlafenomen att se fram emot 2019

Här är datumen för kommande påskdagar:

  • 21 april 2019
  • 12 april 2020
  • 4 april 2021

Därför firar vi påsk

Påsken är från början en judisk högtid till minne av judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri. ”Pesach”, det osyrade brödets högtid, inleds vid första fullmånen efter vårdagjämningen och varar i sju eller åtta dagar.

Inom kristendomen är påsken kyrkoårets viktigaste högtid. Under det judiska påskfirandet dömdes Jesus från Nasaret till döden av romarna. Högtiden firas till minne av Jesu korsfästelse och uppståndelse, samt lärljungarnas första möten med den uppståndne.

Då infaller fettisdagen

40 dagar innan påsk inleds fastan, vilket också hjälper oss att räkna ut när fettisdagen infaller. Enligt kristen tradition är det första tisdagen efter söndagen innan fastan, fastlagssöndagen. Dagen är alltså rörlig och kan infalla mellan den 3 februari och 9 mars.

Källa:Världens historia

Påsken 2019

  • Skärtorsdag: torsdag 18 april
  • Långfredag: fredag 19 april
  • Påskafton: lördag 20 april
  • Påskdagen: söndag 21 april
  • Annandag påsk: måndag 22 april

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen