Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 oktober 2018

Dags att ställa om till vintertid

På söndag är det dags att ställa om till ”normaltid”, det vill säga vintertid. Kanske blir det för sista gången då EU vill avskaffa hela spektaklet.

 Sverige kan komma att avskaffa sommar- och vintertid.
Sverige kan komma att avskaffa sommar- och vintertid. FOTO: iStock

”På sommaren plockar man ut trädgårdsmöblerna. På vintern plockar man in dem…”. Många är vi som måste rabbla ramsan högt för att komma ihåg skillnaden på vinter- och sommartid. På söndag är det alltså dags att ”ställa in utemöblerna”, det vill säga ställa bak klockan en timme.

Men snart kan vi slippa detta årliga huvudbry. EU överväger att införa en normaltid som gäller året om. Detta efter att EU-kommissionen i somras höll en folkomröstning i frågan. Av de 4,6 miljoner invånare från 26 medlemsländer som deltog i omröstningen svarade 80 procent att de är trötta på tidsomställningarna.

Läs också: Här är för- och nackdelarna med sommartid

Kan bli rörigt

I praktiken kan det dock komma att bli lite rörigt. EU föreslår nämligen att alla medlemsländer ska skifta till sommartid den sista mars 2019. Hösten 2019 ska det vara frivilligt att skifta tillbaka till vintertid, ”normaltid”, och sedan behålla den helt och hållet.

Länderna måste informera minst sex månader i förväg om de tänker fortsätta ställa fram och bak klockan i fortsättningen. Hur Sverige ställer sig i frågan är inte klart ännu.

Risker med sommartid

Det finns risker med tidsomställningar. Studier har visat (obs: extern länk) att hjärtinfarkterna ökar första veckan efter omställningen till sommartid, då många reagerar negativt på att förlora en timmes sömn.

Läs också: Därför ska du sova ikapp förlorad sömn

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen