Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 januari 2019

Älvdalens galnaste tävling – Sarkofagdraget

Elva ton. Så mycket drog 110 personer när kung Karl XIV Johans sarkofag transporterades från Älvdalen till Gävle år 1856. Nu återskapas färden i form av ett galet lopp.

 År 1856 transporterades Karl XIV Johans sarkofag på kälke från tillverkningsorten Älvdalen till Gävle och vidare med båt till Stockholm. I fjol återskapades kälkfärden i form av ett sarkofagdrag.
År 1856 transporterades Karl XIV Johans sarkofag på kälke från tillverkningsorten Älvdalen till Gävle och vidare med båt till Stockholm. I fjol återskapades kälkfärden i form av ett sarkofagdrag. FOTO: Tobbe Nilsson

Det var inför 200-årsjubileet av att kung Karl XIV Johan köpte Elfdals Porphyrverk som idén kom. Varför inte återskapa transporten av hans sarkofag?

Sarkofagen var ljusröd

Sarkofagen var det största arbetet i porfyrverkets historia. Den tillverkades i ljusröd granit, vägde 11 ton och transporterades på kälke från Älvdalen till Gävle, för vidare båtfärd till Riddarkyrkan i Stockholm år 1856.

Sarkofagdraget 2019

I fjol arrangerades ett 1 856 meter långt sarkofagdrag där 110 älvdalingar med gemensamma krafter drog en kälke med 11 ton stenblock på. I år har upplägget förfinats något.

– Samma antal deltagare ska dra en individuell kälke med en snittvikt på 100 kilo, säger arrangören Marit Norin från Rockdale natur- och kulturupplevelser.

 Arrangörerna Marit Norin och Torbjörn Zakrisson från Rockdale natur- och kulturupplevelser.
Arrangörerna Marit Norin och Torbjörn Zakrisson från Rockdale natur- och kulturupplevelser. FOTO: Mikael Nilsson

Förra årets lopp fick stor publicitet. Sarkofagdraget kallades för en tokig men härligt galen idé. Samtidigt var många skeptiska.

– De sa att ”det kommer aldrig att gå”, men det gick! säger Marit Norin.

Läs också: Här finns Sveriges 100 bästa motionsspår

Kompisdraget den 9 februari

Årets lopp går av stapeln lördag 9 februari och består av två tävlingar, sarkofagdraget och kompisdraget, en lekfullare variant av loppet.

Över 8 000 personer kom till Älvdalen i fjol för att titta på, det är mer än centralortens totala befolkning. Marit Norin hoppas på ett lika stort intresse i år.

– Vi ser gärna att detta blir ett återkommande event. På sikt kan vi utveckla tävlingen till stafettdrag, halvdrag och allt vad det brukar heta i OS, säger hon.

 Sarkofagdraget kommer i år att genomföras som två tävlingslopp med individuella kälkar.
Sarkofagdraget kommer i år att genomföras som två tävlingslopp med individuella kälkar. FOTO: Tobbe Nilsson

Sarkofagdraget – fakta

  • Banans längd: Två varv på totalt 1 856 meter. Siffran är en hyllning till året då kung Karl XIV Johans sarkofag transporterades från Älvdalen till Gävle.
  • Antal platser: 110 stycken. Samma antal personer som drog kälken med kungens sarkofag på.
  • Vikt: 100 kilo. Den snittvikt som varje person ursprungligen drog på.
  • Arrangörer: Rockdale natur- och kulturupplevelser och Brunnsbergs IF Dragkamp.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen