Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars

Dan och Kerstin gör succé med pizza och kallbad i Tavelsjö

Tavelsjö

Efter en nygräddad surdegspizza kan gästerna ta ett dopp i isvaken. Eller en skridskotur längs isbanan på sjön. Dan och Kerstin lämnade Londons krogbransch och väckte liv i den gamla bagarstugan i västerbottniska Tavelsjö

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Dan Allen och Kerstin Hörnfeldt driver Root på Sundlingska gården, som har blivit ett nav i Tavelsjö.
Dan Allen och Kerstin Hörnfeldt driver Root på Sundlingska gården, som har blivit ett nav i Tavelsjö. FOTO: Annika Goldhammer

Dan Allen lägger in ett par vedklabbar i stenugnen och kikar ut genom fönstret i den gamla bagarstugan i väntan på att elden ska ta sig.

Där utanför gnistrar snön under en klarblå himmel. Ett gäng pensionärer i friluftskläder sitter lutade mot en solig vägg med termosar och smörgåsar framför sig.

Västerbottensgård vid Tavelsjön

 Sundlingska gården byggdes på 1800-talet och ägs av hembygdsföreningen.
Sundlingska gården byggdes på 1800-talet och ägs av hembygdsföreningen. FOTO: Annika Goldhammer

Vi befinner oss på Sundlingska gården, en faluröd Västerbottensgård från mitten av 1800-talet med ett idylliskt läge vid Tavelsjön strax utanför Tavelsjö i Västerbotten.

Förr i tiden användes bagarstugan för att göra traditionellt tunnbröd, numera är det främst surdegspizzor som gräddas här.

– Det första vi gjorde efter att vi bestämt oss för att ta över gården var att experimentera fram den perfekta pizzadegen, säger Dan innan vi lämnar elden och går in i restaurangen, som ligger i grannhuset.

Läs också: På Bälinge gård ligger restaurangen mitt i lagården

Många barndomsminnen från Sundlingska gården

 Dan fixar vid kafédisken. Många besökare tar en fika efter en skid- eller skridskotur på den frusna Tavelsjön intill.
Dan fixar vid kafédisken. Många besökare tar en fika efter en skid- eller skridskotur på den frusna Tavelsjön intill. FOTO: Annika Goldhammer

Där inne doftar det nybakad morotskaka. På väggarna hänger fotografier från den omgivande naturen, i fönstren står pelargoner, palettblad och andra krukväxter.

Det är mysigt ombonat och långtifrån den gård som mötte Dan och sambon Kerstin Hörnfeldt när de kom hit i december 2019.

– Gården hade inte renoverats på årtionden, säger Dan. Det var mörkt och kallt och jag hade svårt att se någon potential i det här stället.

För Kerstin, som växte upp i Tavelsjö, var Sundlingska gården förknippad med midsommarfiranden och tonårens sommarjobbande på bangolfen intill.

Återvände till hembyn

 Tavelsjö har ett bubblande företagsliv med flera småföretag och nyinflyttade, yngre entreprenörer.
Tavelsjö har ett bubblande företagsliv med flera småföretag och nyinflyttade, yngre entreprenörer. FOTO: Annika Goldhammer
Tycker du om den här artikeln? Prenumerera på Land

På den tiden låg en ungdomsgård på ovanvåningen.

– Vi brukade spela biljard där, minns Kerstin. Det här har alltid varit en viktig plats för byn, men när jag bodde här kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle återvända hit och driva den här gården en dag.

Efter gymnasiet flyttade Kerstin till London för att leva storstadsliv och arbeta i restaurangbranschen. 15 år senare hade hon både hunnit jobba sig upp till en chefsposition i en stor hotell- och restaurangkedja och träffa Dan, som ansvarade för flera restauranger i samma företag.

De pratade tidigt om att det vore kul att driva något eget tillsammans, samtidigt som Kerstin närde en längtan hem till Sverige.

Viktigt att bo nära naturen

 Vintertid plogar en mil lång isbana upp på Tavelsjön vilket lockar många skridskoåkare
Vintertid plogar en mil lång isbana upp på Tavelsjön vilket lockar många skridskoåkare FOTO: Annika Goldhammer

Paret planerade därför att flytta till Stockholm och uppfylla drömmen om att starta eget. Men först reste de till Tavelsjö för att hälsa på Kerstins familj.

– Vi vandrade i skogen med Kerstins vänner, åt blåbär och simmade i sjön, berättar Dan. Vattnet var alldeles perfekt och jag insåg vilket fantastiskt friluftsliv det finns här. Och att det var något speciellt med den här platsen.

För Kerstins del påminde besöket om alla fördelar med att bo så nära naturen.

– I dag uppskattar jag naturen på ett helt annat sätt. Jag har flera barndomskompisar som bor kvar och min bästa kompis är på väg att flytta hit. När jag tittar tillbaka på min uppväxt förstår jag varför så många flyttar tillbaka.

Ryktbara surdegspizzor

 I den gamla bagarstugan gräddas numera frasigsa surdegspizzor.
I den gamla bagarstugan gräddas numera frasigsa surdegspizzor. FOTO: Andreas Nilsson

Besöket fick paret att skrota Stockholmsplanerna och 2019 flyttade Dan och Kerstin till Tavelsjö, med tanken att öppna restaurang i Umeå i stället.

Men så fick de veta att bygdegårdsföreningen sökte nya hyresgäster till Sundlingska gården. Då gården var i stort behov av renovering, beslöt de att hyra den i över vintern väntan på rätt lokal i Umeå – och öppnade en pop-up-restaurang där.

Sedan dröjde det inte länge innan ryktet om parets stenugnsbakade surdegspizzor med oväntade toppingar började sprida sig.

Restaurang Root gjorde snabbt gjorde succé

 Hemtrevligt med gröna växter och sköna fåtöljer.
Hemtrevligt med gröna växter och sköna fåtöljer. FOTO: Annika Goldhammer

En annan förklaring till att restaurang Root snabbt gjorde succé är den välkomnande atmosfären.

– När vi möttes märkte vi att vi båda brann för att få människor att trivas. För oss är det viktigaste att både gäster och anställda känner sig som hemma och mår bra här, säger Dan.

Trots att paret startade restaurangen mitt i pandemin fick de verksamheten att blomstra, delvis tack vare att så många sökte sig ut i naturen.

På Tavelsjön finns en av landets längsta plogade isbanor, dessutom samarbetar Root med flera friluftsföreningar i trakten och tipsar om bästa skidspåren och vandringslederna på hemsidan.

Isvaken en gästmagnet

 Dan sågar upp en isvak ute på Tavelsjön, säkerhetsmarkerad med färgglada vimplar.
Dan sågar upp en isvak ute på Tavelsjön, säkerhetsmarkerad med färgglada vimplar. FOTO: Annika Goldhammer

En annan stor gästmagnet är isvaken. Den finns bara några meter från Roots farstu och är ovanligt instagramvänlig, omringad av färgglada vimplar.

Dan har själv blivit en stor kallbadsentusiast och introducerar gärna oerfarna vinterbadare.

– Jag tar gärna ett dopp, om du vill se?

Några minuter senare travar han ut på isen med badrock och issåg i högsta hugg. Det blåser friskt när han fiskar upp isblocken ur vaken, samtidigt som ett par pensionärer glider ut på isbanan intill.

Därför älskar Dan isbad

 Dan tar gärna ett iskallt dopp, precis som många av besökarna.
Dan tar gärna ett iskallt dopp, precis som många av besökarna. FOTO: Annika Goldhammer

Sedan tar han ett par djupa andetag och kliver i med ett leende, sjunker ner i vattnet – och stannar flera minuter.

På väg upp igen skiner Dan ikapp med solen.

– Nu känner jag mig levande, utbrister han.

Just naturen och friluftslivet är en av orsakerna till att paret trivs så bra i Tavelsjö och de har släppt tankarna på att driva ett ställe i Umeå.

– Under sommarhalvåret kan jag simma till jobbet, hur många har den lyxen? säger Dan. Men den största anledningen till att vi trivs här är gemenskapen. Det finns alltid någon som kan hjälpa till om vi behöver hjälp med något, säger Dan.

– Samtidigt är det bara 20 minuter till Umeå, vilket gör att vi får det bästa från två världar. Och vi är så lyckliga över att vi hamnade här, fortsätter han.

Läs också: Bageri Vojmån: Här bakas tunnbröd efter farmors hundraåriga recept

Känner framtidstro

 Dan Allen och Kerstin Hörnfeldt har just skrivit på ett 25-årskontrakt för restaurangen i Tavelsjö och vill utöka med en camping.
Dan Allen och Kerstin Hörnfeldt har just skrivit på ett 25-årskontrakt för restaurangen i Tavelsjö och vill utöka med en camping. FOTO: Annika Goldhammer

Dan och Kerstin har fullt fokus på att fortsätta utveckla Root framöver. De har nyligen skrivit på ett 25-årskontrakt och planerar att utöka med en camping bredvid restaurangen för att kunna ge gästerna möjlighet att stanna flera dagar.

– Det här är vårt livsverk. Men vi måste göra stora investeringar för att höja standarden och kunna driva en restaurang på den nivå vi vill.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen