Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari 2018

Daniel Kindberg lyfte fotbollen i Östersund

Han ansågs kaxig och nästan lite galen i början. Men förre överstelöjtnanten Daniel Lindberg har lyckats leda Östersunds FK till sensationella fotbollsframgångar!

 Med gott humör, tävlingsinstinkt och ovanlig ledarstil har Daniel Kindberg lyckats göra Östersunds FK till årets skräll inom fotbollsvärlden. Foto: Östersundshem
Med gott humör, tävlingsinstinkt och ovanlig ledarstil har Daniel Kindberg lyckats göra Östersunds FK till årets skräll inom fotbollsvärlden. Foto: Östersundshem

Hans tid som ordförande för Östersunds FK har kantats av självsäkra uttalanden. När laget fortfarande spelade i Norrlands division 2 uttalade han målet att ÖFK snart ska spela i Champions League. Och när de avancerade från Superettan till Allsvenskan sa han att laget var där för att vinna. I fotbollsvärlden ansågs han nästan lite galen.

Äkta framgångssaga

Men även om alla mål inte har nåtts ännu så är ÖFK en framgångssaga. Seger i Svenska Cupen förra året och spel i Europa League i år, där ÖFK har slagit ut storlag som turkiska Galatasaray. Inte dåligt för en liten klubb vid Storsjöns östra strand.

Läs också: Därför blev Daneil Kindberg 3:a i Årets lantis 2017!

Annorlunda träningsmetoder

Mycket tack vare Daniel Kindbergs vinnarskalle och ovanliga ledarstil. Han och lagets tränare, engelsmannen Graham Potter, har blivit kända för okonventionella träningsmetoder. Bland annat har spelarna deltagit i en balettföreställning, ett projekt för att få unga att läsa mer och en välgörenhetsgala.

– Vi ser vår uppgift som att fostra människor till att vara bra samhällsmedborgare – och att vinna fotbollsmatcher. Vinner man tillräckligt ­mycket blir man till slut ­svenska ­mästare och får spela mot de ­europeiska fotbollsligornas toppklubbar, säger han.

Daniel Kindberg är överstelöjtnanten som gick vidare till näringslivet och 2014 blev VD för Östersundshem. Det har emellanåt gjort honom omtvistad. Som när det kommunägda bostadsbolaget efter hans tillträde sponsrade klubben han är ­ordförande i.

– Att jag har flera roller är inte ett dugg konstigt. I näringslivstoppen sitter vissa på 10–15 olika stolar. Det är snarare ett uttryck för starkt engagemang och att jag vill någonting. Jag försöker vara transparent och tillgänglig för dem som har frågor, säger han.

Läs också: Östersund når framgångar på sitt eget sätt

Populära hemmamatcher

För tre år sedan lånade han via ett av sina privata bolag ut 4,5 miljoner kronor för att rädda ÖFK från en hotande konkurs.

– Fotboll har i alla år varit min stora hobby och passion. Jag bygger mitt engagemang på mycket starka känslor och naturligtvis förälskar man sig i den egna klubben.

Hela Jämtland har lyfts av ÖFK:s framfart. Folk från hela länet tar sig till hemmamatcherna. Ungdomar har fått något att se upp till och engagera sig i och äldre fotbollsälskare kan äntligen skåda ett eget topplag i bygden.

– I slutänden handlar det om att göra alla jämtar stolta över klubben, säger han.

Många menar att det är Daniel Kindberg som har gjort Östersunds FK till vad klubben är i dag och allt skulle falla ihop om han slutar som ordförande.

– Jag tror inte att allt står och faller med mig, den som tar sig på det allvaret är ute och cyklar. Det finns så många duktiga här, säger han.


Vill skjuta en björn innan 100-årsdagen

Namn: Daniel Kindberg.

Aktuell: Är ordförande i Östersund FK, kometklubben i Fotbollssverige.

Ålder: 50 år.

Bor: I villa i Östersund.

Familj: Hustru Susanne, 48 år, barnen Alexander, 21, Lukas, 19 år, och Pontus, 14 år.

Drömmer om: ”Att min familj håller sig frisk, oerhörda fotbollsframgångar och att jag skjuter en björn innan jag gräver ner mig efter min 100-årsdag. Jag både vill och tror att jag kommer att bli 100 år. Många i släkten har blivit påfallande gamla.”


Tre snabba till Daniel

1. Som ung jobbade du som smörgåsnisse, slaktarlärling och bonddräng. Vilka lärdomar drog du då?

– Att det är hårt jobb som gäller om man vill uppnå någonting. I fotbollsklubben pratar vi om ”en blöt skjorta per dag”. Själv har jag en stark drivkraft att göra rätt för mig. I min värld är arbete ingen belastning, utan en tillgång som ger energi.

2. Hur duktig har du själv varit på att spela fotboll?

– Ganska medelmåttig. Mina största förtjänster var min fysiska styrka, snabbheten och att jag kunde springa hur mycket som helst. Jag spelade 
i en rad Norrlandsklubbar, bland andra Nordingrå, Sollefteå, Långsele och Graninge, som högst i division 2.

3. Du är ordförande i en stor idrottsförening, heltidsarbetande VD, privat affärsman och familjefar? Vad gör du helst när du får en stund över?

– Ligger i soffan och zappar mellan fotbollskanaler. Eller läser, det har jag alltid gjort mycket, historiska biografier, deckare, skönlitteratur, allt. Jag hittar mycket energi i det skrivna språket.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen