Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 mars 2019

Dansbana på flotte i Mårdsjön

Mårdsjön

I Mårdsjön utanför Stugun har grannarna gått samman för att bygga upp en flotte som ska bli världens största. Flotten ska användas i sommar för dansturer runt sjön. Idégivaren är Dick Bewarp, mannen bakom den nu berömda Cowboykåken.

 Ett 30-tal bybor ställde upp för att förbereda en ponton till den 100 kvadratmeter stora dansflotten som ska stå klar sommaren 2019. Pontonen drogs sedan ut på isen med hjälp av en snöskoter.
Ett 30-tal bybor ställde upp för att förbereda en ponton till den 100 kvadratmeter stora dansflotten som ska stå klar sommaren 2019. Pontonen drogs sedan ut på isen med hjälp av en snöskoter. FOTO: Jan Andersson

För en månad sedan gick Dick Bewarp runt med flygblad till byns alla brevlådor.

På några rader hade han angivit tid och plats för starten av bygget. Dick trodde att det skulle komma ett tiotal grannar, men när klockan slog tio på byggdagen var 30 personer på plats.

Läs också: Förverkliga cowboydrömmen – komplett västernranch till salu

30 av 80 bybor hjälpte till

Uppslutningen är inte dålig för en by där det bor 80 invånare.

Byborna började med att tillsammans lägga ut patroner på isen nedanför Mårdsjöns badplats. På dem ska den 100 kvadratmeter stora flotten i sommar flyta.

Pontonerna drogs på plats med hjälp av skotrar och med handkraft. På pontonerna lades det ut reglar där trästommen senare skulle monteras.

En av dem som släpade och drog för att få pontonerna på rätt plats var Bertil Nordmark från Mårdsjön. Han gillar idén med att bygga en dansflotte.

– Det här är bra för hela byn och vi behöver en frisk fläkt som Dick Bewarp här. Det märks att han har flyttat hit, säger Bertil.

 Yngst av de som jobbade med flotten är Karin Lindqvist-Vikberg. Trots sina två år så tog hon i så mycket hon orkade. Mamma Jenny till höger övervakade det hela.
Yngst av de som jobbade med flotten är Karin Lindqvist-Vikberg. Trots sina två år så tog hon i så mycket hon orkade. Mamma Jenny till höger övervakade det hela. FOTO: Jan Andersson

Flottprojektet filmas för ny tv-serie

Dicks kompis, Hasse Bergman från Sikås, har filmat hela byggprojektet för en uppföljare till tv-serien om Cowboykåken på SVT.

– Samarbetet med Sveriges television är redan klart, säger Hasse, när han flyttar sin kamera för att få bättre bildvinklar.

Dick jobbade hårt med att dirigera byborna – pontonerna måste hamna på rätt plats. Flottprojektet ska bekostas med EU-bidrag vilket Dick är stolt över.

– Eftersom turister kommer att få nytta av det här projektet så fick vi bidraget beviljat. Kostnaden för flotten kommer att hamna runt en halv miljon, säger Dick.

 Initiativtagaren till dansflotten, Dick Bewarp, visar Stefan Ling hur pontonerna ska ligga.
Initiativtagaren till dansflotten, Dick Bewarp, visar Stefan Ling hur pontonerna ska ligga. FOTO: Jan Andersson

Alla dansare måste bära flytväst

Flotten ska drivas av två stora skovelhjul som sitter på varsin sida av flotten. De i sin tur kommer att drivas av en stor elmotor som får ström av batterier.

När allt är klart och isen har försvunnit från Mårdsjön är det meningen att det ska dansas på flotten under fina sommarkvällar.

Ett krav är att alla som dansar på flotten ska bära flytväst.

Flotten är bra för byns gemenskap

En av de minsta som jobbade under lördagen var Karin Lindqvist-Vikberg. Trots att hon bara är två år tog hon i så mycket hon orkade. Mamma Jenny tycker att idén med dansflotten är rolig.

– Kul att så många i byn ställer upp och jobbar. Det är bra för bygemenskapen, säger Jenny.

Detsamma tycker Leif Larsson, som också bor i byn.

– Om jag ska dansa på flotten får nog vädret bestämma, men helt klart så sätter Dick vår by på kartan och det tackar vi för, säger Leif.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen