Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 november 2018

Därför älskar vi att gå på julmarknad

Att i ett stilla snöfall strosa runt bland knallar och stånd ingjuter en magisk julkänsla i vilken scrooge som helst. Här är anledningarna till att vi alla älskar julmarknader!

 Få saker är så charmiga som ett besök på en julmarknad.
Få saker är så charmiga som ett besök på en julmarknad. FOTO: Istock

Julmarknaden är en tradition från medeltidens Tyskland där man samlades för att sälja och inhandla varor inför vintern. Det var genom tyska utvandrare som marknaderna så småningom spred sig i Europa och andra delar av världen.

I en tid då vi knappast behöver gå till marknaden för att köpa förnödenheter fyller i dag julmarknaden en annan funktion. Stämningen och mysfaktorn gör att vi fortfarande vallfärdar till dessa magiskt vackra platser – för visst är de himla härliga?

Julmarknadens dragningskraft

Hög mysfaktor

Redan när du styr stegen mot entrén känns det i hela kroppen hur mysfaktorn stiger. En kör sjunger lussesånger i fjärran, en tomteklädd värd välkomnar och någonstans sprider en öppen brasa sin bekanta doft. Förväntningarna inför dagen och julen byggs härmed upp.

Läs också: 8 lokalt producerade glöggar med smak av Sverige

Umgås med nära och kära

Julmarknaden är en aktivitet för hela familjen. Passa på att göra det till en hel- eller halvdag med nära och kära där ni samåker till marknadsplatsen och i lugn och ro spenderar kvalitetstid ihop.

Det blir en fin utflykt för dagen och ett härligt minne för framtiden.

Trevliga presenter att köpa

Små fina stånd fyllda till bredden med hantverksmässigt tillverkade varor är som upplagt för att traska hem med fyllda påsar. På marknaden kan du garanterat köpa lokala godsaker som korvar, ostar, marmelader och nybakta bullar och bröd.

Hantverk av olika slag blir också fina och genuina gåvor att lägga under granen.

Läs också: Ge bort välgörenhet i julklapp – här är bästa gåvoshopparna

Gott att äta och dricka

Den som besöker en julmarknad gör smart i att komma hungrig. En korv som grillats över öppen eld smakar aldrig så gott som i den här sagolika miljön, för att inte tala om en nybakt lussebulle och en kopp rykande varm glögg.

Hos knallarna får du dessutom mer än gärna smaka på det de har att sälja. Tänk bara på det härliga utbudet av knäck och choklad som finns hos gottestånden!

Klappa på djur

Många marknader hålls på gårdar och djuren är en självklar del av gemenskapen på plats. Hästar, åsnor och lamor är därför ingen ovanlig syn.

Ofta finns det möjlighet att både klappa och mata djuren. Barn kan i många fall åka hundspann, rida ponny eller åka häst och vagn – oerhört uppskattat så klart.

Barnen träffar tomten

Tomten har många gånger tagit sig till marknaden för att ta emot önskelistor. När de vuxna fyller magar och shoppingkassar kan barnen passa på att besöka honom.

Kanske är det också dags att ge bort napparna och visa att man blivit stor?

Romantiskt

Hör du till dem lyckliga som får gå på julmarknad med någon som hjärtat klappar lite extra för är det verkligen en romantisk dejt. Kanske har ni båda fina minnen från barndomen som ni här kan återuppleva tillsammans.

Bonus: Ett härligt resmål

Än är det inte för sent att blicka ut mot Europa och de riktigt stora stämningshöjande julmarknaderna i till exempel Tyskland och Österrike. Några av de populäraste är:

  • Tivoli i Köpenhamn
  • Gendarmenmarkt i Berlin
  • Rathausplatz i Wien
  • Rådhustorget i Tallinn

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen