Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 januari 2019

Därför älskar vi den svenska vintern

Vi älskar verkligen den svenska vintern. Kärleken har funnits där genom alla tider och här är varför.

 Den svenska vintern kan kännas lång. Men det finns flera anledningar till att omfamna den i stället.
Den svenska vintern kan kännas lång. Men det finns flera anledningar till att omfamna den i stället. FOTO: Istock

Snö i alla dess former

Snö är underbart och skapar de mest barnsliga känslor. Det trolska ljuset från en snötäckt mark är smått himmelsk. De möjligheter som den ger oss: Snögubbar, snölyktor, snöänglar – bara orden får oss att le inombords.

Åka längdskidor i skog och på fjäll

Blå himmel, fina spår och bra vallade skidor. Då är det inte mycket som slår en tur i skidspåren.

Du behöver faktiskt inte vara i nivå med Charlotte Kalla, Stina Nilsson eller Ebba Andersson för att lägga en dag på skidor i den svenska naturen. Njut i stället för att jaga tider.

Utförsåkning – snabbt, snabbare, snabbast

Det som började horisontellt har allt mer blivit vertikalt. I dag vill vi åka utför på skidor eller brädor. Det bor en liten Ingemar Stenmark eller Anja Pärsson i oss alla! För visst är det härligt med farten och det äventyr som det innebär att kasta sig ut för en backe och utmana sig själv.

Pulka – både som barn och vuxen

Få saker uppskattas av barn under vintern som pulka- eller kälkåkning. Trots snön innanför kragen och på glasögonen är pulkaåkning bland det härligaste som finns.

Det är förresten inte bara barnen som gillar det, många föräldrar ser till att få prova på det också. Varför inte… ?

Vinterpromenad

Varma kläder och bra skor. Sedan är du redo för en långpromenad i ett vackert vinterlandskap. Har du tur så tittar även solen fram och värmer lite.

Läs också: Så många steg behöver du gå – per dag

Åka skridskor – snabbt eller långt

Ännu en folkrörelse som funnits med oss i generationer är skridskoåkning. I dag finns det konstfrusna isbanor och ishallar i de flesta kommuner, men kanske är det ännu härligare om man hittar en säker is där det går att ordna en liten hockeyplan. Eller kanske ge sig ut på en lite längre skridskotur.

På med hockeyrören eller långfärdsskridskorna – det är fantastiskt.

Kura skymning

Visst är det härligt utomhus under fina vinterdagar, men det är inte så dumt att komma hem heller. Fixa en kopp med kaffe eller varm choklad och bara mys.

Uttrycket kura skymning betyder just det, att ta det lite lugnt i samband med att skymningen kommer och det blir mörkt ute. Kanske kan ett sällskapsspel passa också.

Tända ljus

Mörkret på vintern kräver tända ljus. Både för att skapa ljus, ge en mysig stämning och lite extra värme efter den långa vinterdagen ute. Men se till att släcka ljusen efter dig.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen