Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 december 2017

Vår tid är nu – därför älskar vi serien

Har du också blivit beroende av Vår tid är nu? Här är 5 anledningar till att vi inte kan sluta älska den maffiga familjekrönikan.

 SVT:s storsatsning Vår tid är nu är full av kärlek, passion, svek och konflikter. Två miljoner av oss är fast! Foto: SVT
SVT:s storsatsning Vår tid är nu är full av kärlek, passion, svek och konflikter. Två miljoner av oss är fast! Foto: SVT

Säsong 1 av Vår tid är nu blev en tittarsuccé – och nu är andra säsongen äntligen här.

Under måndagskvällarna får vi följa Nina, Helga, Calle eller de andra karaktärerna runt Djurgårdskällaren. Dessa starka personligheter som vi har lärt känna och engagerat oss i. För deras glädje, sorg, ilska, hopp och förtvivlan har ju också blivit vår.

Här är fem anledningar till att vi älskar serien:

1. Suzanne Reuter

 Matriarken Helga styr företag och familj med list. Foto: SVT
Matriarken Helga styr företag och familj med list. Foto: SVT

Hennes genomskådande blick, utstuderade värdighet och sylvassa replik. Vi fullkomligt dyrkar Suzanne Reuter som briljerar i rollen som familjen Löwanders manipulativa överhuvud Helga.

Drottninglikt håller hon sina tre vuxna barn i ett milt järngrepp och önskar dem alla lycka och framgång i livet – bara hon får bestämma hur.

När dottern Nina har varit ute och slarvat med kökspojken och vill försäkra modern att hon absolut inte har gjort något opassande kommer svaret blixtsnabbt: ”Det utgår jag från att du har och det får man. Men man måste vara försiktig.”

Och Helga vet vad hon pratar om. För hon tar själv regelbundet emot herrbesök nattetid från köksregionen. Och vem är egentligen pappa till Nina?

Läs också: Här sa det klick i Bonde söker fru

2. Peter Dalle

 Köksmästare Backe är kärv och krävande. Han döljer väl sin mjukare insida. Foto: SVT
Köksmästare Backe är kärv och krävande. Han döljer väl sin mjukare insida. Foto: SVT

Peter Dalles osympatiska köksmästare Backe är mannen vi älskar att hata. Men bakom hans barska och burdusa framtoning skymtar en mjukare sida. Och att det långt där inne bankar ett romantiskt hjärta blir tydligt när han i smyg besöker Helga efter restaurangens stängning.

Vid ett nattligt besök har Backe synpunkter på Helgas sätt att styra och ställa. När hon undrar om han tycker att hon är hemsk svarar han med sin lenaste röst:

– Helga, jag har sagt det förr och säger det igen: Du är fullkomligt genomvidrig.

Läs också: Tore Wretman var kökets mästare – skulle fyllt 100 i år

3. Upp till kamp

 Maggan är servitris på Djurgårdskällaren. Här väcks hennes fackliga kamplusta. Foto: SVT
Maggan är servitris på Djurgårdskällaren. Här väcks hennes fackliga kamplusta. Foto: SVT

Kärleken mellan kökspojken Calle och överklassflickan Nina är omöjlig. Det smärtar när Nina, som ju älskar Calle, förnedrar honom inför sina champagnedrickande vänner. Och när köksmästare Backe demonstrerar sin makt genom att tvinga Calle att putsa silvret en tredje gång är det något som brister hemma i TV-sofforna. Upp till kamp, hette det visst en gång i tiden, och ja, vi förstår!

Likadant när Maggan i kallskänken får nog av förtryck, förnedring och usla arbetsförhållanden och engagerar sig fackligt. Till källarmästare Gustaf Löwanders förtret. Hans falska anklagelser leder till att hon får sparken.

Och i stället för att vika ner sig när gubbarna i fackklubben hånar hennes kamp för kvinnors rättigheter gör Maggan det oväntade: Kandiderade till ordförandeposten. Till och med de pompösa gamla gubbordförandena på väggarna i styrelserummet verkar tappa hakan. Heja Maggan!

Läs också: Land tolkar: Det säger TV-bönderna – egentligen

3. Snygg retro

 Välskräddat och hatt inomhus för damerna.
Välskräddat och hatt inomhus för damerna.

Kläderna, miljöerna, bilarna, inredningen. Det stilfulla 1940-talet är en njutning för alla som gillar form och design från förr.

Kriget är slut men uniformerna inspirerar fortfarande med breda axlar, grova dräkter och trenchcoats. Så småningom tar insvängda midjor, vida kjolar och blommig kretong över som en reaktion mot krigets materialbrist och raka former. Och Diors New look, där kjolen skulle sluta exakt 24 cm ovanför fotknölen, blir lag.

Ninas eleganta klänningar och röda läppar är typiska för tiden liksom Maggans basker, jackans fickor med lock och stickade koftor.

Peter Löwanders enkelknäppta skräddarsydda kavajer med breda axlar och väst ekiperar den välklädda 1940-talsmannen. Hans byxor är vida med slag, precis som det ska vara. Och överrock och hatt när han går ut.

 Ljust, luftigt och funktionellt när folkhemmet växer fram.
Ljust, luftigt och funktionellt när folkhemmet växer fram. FOTO: annaia

Folkehemmet växer sakta fram och hemma i Peters lägenhet är det funkis som gäller. Borta är alla tunga, mörka möbler och trånga, opraktiska kök. Så som det ännu ser ut hemma hos mamma Helga.

 Helgas hem präglas av ett mörk och tungt stilideal från förkrigstiden.
Helgas hem präglas av ett mörk och tungt stilideal från förkrigstiden.

Peter väljer att släppa in ljuset och han prioriterar praktiskt och funktionellt framför dekorativt pynt. Blonda träslag ska det vara och runda mjuka former. Och tack och lov för att kylskåp, elektrisk spis och stavparkett har blivit standard.

Läs också: 11 retroklassiker vi älskar att älska

5. Olycklig kärlek

 På 1940-talet ledde kärlek över klassgränser ofta till krossade hjärtan.
På 1940-talet ledde kärlek över klassgränser ofta till krossade hjärtan.

”Det är ju ändå fred”, säger Calle efter spontankyssen i första avsnittets fredsyra på Kungsgatan i Stockholm. Plötsligt verkar allt möjligt.

Att det är den charmerande överklassflickan Nina han kysser har han då ingen aning om. Men när de senare blir kära i varandra står det klart: Allt är verkligen inte möjligt. Särskilt inte kärlek över klassgränser.

Romantisk kärlek mellan två kvinnor är också omöjligt vid denna tid. Ja, till och med förbjudet och Maggan riskerar att mista vårdnaden om sin älskade son Uno på grund av sin romans med Lilly.

När Peter Löwanders flyttar ihop med den judiska fransyskan Suzanne går skam på torra land och omgivningen gör allt för att sabotera deras relation. Och den lyckas.

Men än finns det hopp. För nog tror vi att äkta kärlek vinner till slut. I höst får vi svar – håll ut!

Läs också: 4 tidsmissar i tittarsuccén Vår tid är nu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen