Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 10 februari 2017

Därför gör Ellikas och Stefans köttlådor succé i Härjedalen

Stefan och Ellika sa upp sina fasta jobb och tog över köttgården i Ljusnedal. Trots att paret är nybörjarbönder går verksamheten som på räls – traktens folk köar för att köpa deras köttlådor.

Gården Storhagen ligger precis där hagmarkerna sluttar ner i älven i byn Ljusnedal i Härjedalen. Nu på vintern är trafiken här intensiv. Skoterleden, en reglerad betalväg på totalt 610 kilometer, följer gårdens yttre kanter i nästan en kilometer. Det tycker paret Stefan Dahlsten och Ellika Nilsson är positivt, en möjlighet att kunna utöka gårdens verksamhet.

Skoteråkare på leden som går förbi familjens gård.
Skoteråkare på leden som går förbi familjens gård.

– Det finns inte så många kaféer i trakten där skoteråkare kan stanna och fika. Så vi håller vårt kafé i Ljusnedals Prästgård öppet även under vintersäsongen, säger Ellika, som nyligen lämnade en tjänst på Härjedalskök för att jobba heltid på gården.

Rådjuren tjuvar hö och vatten

Skaren är fortfarande hård på det vita täcket av snö, där de kolsvarta Black Anguskorna pulsar fram. Nyfiket dröjer de sig kvar vid ladugårdsbacken där Stefan precis lagt ut en ny laddning hö. Nere från älven Ljusnan går viltstigen där rådjuren smyger fram på morgonkvisten för att tjuva hö och tempererat vatten.

kottbonder-ute
Black Anguskorna gillar att gå ute året runt på gården Storhagen i Härjedalen.

– Se här, säger Stefan och pekar på några stora hårtussar med rådjurspäls som ligger på marken just där rådjuren tränger sig under staketet och tar sig in i ladugården för att äta.
Korna verkar inte bry sig. Så länge det finns mat åt alla tycks rådjuren tillhöra vardagslivet.

Stefan bestämde sig som 10-åring

Det har snart gått trettio år sedan Stefan som 10-åring såg sin första rundbalspress och utbrast: ”En sådan ska jag ha när jag blir stor”.
Men istället för bonde blev han först både elitskidåkare och grävmaskinist. Han är jämngammal med skidstjärnan Pär Elofsson och tävlade i många år för skidklubben Åsarna. Dessutom har han varit specialreporter för SVT.

Drömmen om en egen gård levde hela tiden, men de ekonomiska förutsättningarna saknades.
Men för två år sedan fick Stefan och Ellika veta att Ljusnedals sista bonde. Nils-Göran Nilsson, planerade att lägga av.

Då föll alla bitar på plats. Nu kunde de inte vänta längre.
– Vi kontaktade honom och berättade att vi ville driva hans gård vidare i nästa generation. Sedan dess har Nils-Göran varit vår mentor rakt igenom, säger Stefan.

Lådorna slutsålda innan djuren slaktats

Ellika och Stefan gillar sina djur och tittar till dem ofta.
Ellika och Stefan gillar sina djur och tittar till dem ofta.

Han och Ellika övertog både ansvar och drift av gården. Totalt har de en besättning på 56 djur, varav 26 dikor, fem kvigor, tre tjurar, plus de 22 kalvar som föddes under sommaren. Köttet säljs lokalt. Köttlådorna är slut redan innan djuren har slaktats.

Förutom av ortsborna, så är köttet hett eftertraktat av turister.
– Det har varit ett otroligt drag efter lokalproducerat kött. Människor vill helt enkelt äta svenskt kött från gårdar hemikring och det gör våra köttlådor populära, säger Ellika medan hon visar runt på gården.

Hon guidar oss förbi boningshuset, ut i hagarna närmast ladugården där de svarta korna går och bort till det gamla uthuset. Där planerar hon och Stefan att öppna ett eget slakteri i samarbete med Skoogs krog i grannorten Funäsdalen.
Drömmen är att ta hand om hela djuret. Att slakta på gården och att förädla och stycka hundra meter från ladugården.

Gillar att möta kunderna

Ellika i familjens gårdskafé och butik.
Ellika i familjens gårdskafé och butik.

– Vi tror att det ligger rätt i tiden att sköta allt från uppfödning till förädling. Folk vill veta hur maten har producerats och att djuren har haft det bra, säger Stefan.
Ellika fyller i:
– Det är oerhört kul att möta kunderna och berätta varför de ska köpa våra korvar och våra köttlådor.

Familjens kafé i Prästgården i Ljusnedal, en kilometer från Storhagen, har blivit en succé. När de öppnade på midsommarafton förra året slogs besöksrekord redan första dagen.

– Jag frågade byalaget hur många gäster jag skulle räkna med och fick svaret hundra. Vi tog i och planerade för 150 gäster – det kom 400. Hade vi haft tillräckligt med kaffe och tårta hade vi kunnat servera 600 personer. Det var helt galet, säger Ellika.

Vill ha öppen gård för barnfamiljer

kottbonder-familj
Lillebror Olle, 6 år, pappa Stefan, mamma Ellika, mellansyster Vida, 15 år och storasyster Tilja, 17 år gillar att vara med på gården.

De ser med optimism på framtiden. Såväl köttproduktionen som gårdsbutiken och kaféet har slagit alla förväntningar. Den ökande turismen är en viktig orsak, särskilt nu när de även når skoteråkare och skidturister med sitt vinteröppna kafé.

Nästa steg kan bli att starta Öppen gård för barnfamiljer och skolklasser under sommaren. Redan i dag brukar gästerna gosa med familjens lamm och kaninungar. Ortsborna är glada över deras framgångar och att finns betande kor i Ljusnedal.

Hittills har familjen pendlat från Funäsdalen, vilket har varit lite jobbigt när det är kalvningar och andra akuta saker på gården. Nu ska de sälja villan i Funäsdalen och flytta till Ljusnedal.

Älskar friheten med att ha egen gård

kottbonder-pojke-skoter
Även 6-årige Olle har stort frihet på gården och får köra skoter (med hjälp av föräldrarna).

Att driva en egen gård innebär enormt mycket jobb. Men trots att betydligt längre arbetsdagar än Stefan körde grävmaskin och Ellika jobbade på Härjedalskök, ångrar de ingenting.

– Det är en enorm frihet att få vara sin egen. Vi lever vår dröm med djur och natur på landet och skulle aldrig byta bort det mot någonting annat, säger Stefan.

Är Härjedalens nyaste bönder

Namn: Ellika Nilsson,och Stefan Dahlsten.
Åldrar: 43 år och 39 år.
Aktuella: Som Härjedalens nyaste bönder som tagit över Storhagen Ljusnedal. Driver även kaféverksamheten på Prästgården i Ljusnedal.
Yrken: Lantbrukare och kaféägare. Stefan arbetade tidigare som grävmaskinist och Ellika med marknadsföring och logistik.
Familj: Barnen Tilja, 17 år, Vida, 15 år, och Olle, 6 år. Tilja bor i egen lägenhet i Östersund där hon studerar på gymnasiet.
Gården: 50 hektar åkermark. Arrenderade betesmarker.

Så fixade de företaget

Finansieringen: Började i liten skala med egna pengar. Än så länge arrenderas marken av den tidigare ägaren. Stefan arbetar kvar som grävmaskinist på deltid hos sin tidigare arbetsgivare.
Marknadsföringen: Hemsidan www.storhagen.mu (ja, mu – precis som kossans ljud). Facebook och Instagram. Samarbeten med krögare i byn, samt turistbyråer, hotell och fjällanläggningar i trakten.
Antal anställda: Två, Stefan och Ellika, plus att döttrarna rycker in vid behov. I kaféet har familjen hjälp av säsongsanställda.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen