Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari 2017

Därför har du ett Systembolag men ingen polisstation hos dig

Den svenska staten har monopol på både alkoholförsäljning och polisiär verksamhet. Men vilka har mest personal på din ort? Här är jämförelsen mellan Systembolaget och Polisen.

Många har förvånats över att det finns ett Systembolag i varje svensk kommun, men däremot inte poliser överallt. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, har i en undersökning räknat på hur det förhåller sig.

– Det säger något om Sverige, att vi lyckas hålla Systembolag i alla kommuner, men i flera finns bara en polis eller ingen alls, säger Charlotta Mellander, som forskar i regional utveckling.

Charlotta Mellander till vänster, till höger kartan över landets alla kommuner.
Charlotta Mellander och kartan över landets alla kommuner och jämförelsen mellan antalet poliser och antalet systembolagsanställda.

Så många kommuner saknar helt polis

Enligt undersökningen saknar 72 kommuner poliser, i ytterligare 55 kommuner är personalstyrkan mindre hos Polisen än på Systembolaget.

Drygt hälften av landets kommuner har alltså fler anställda vid Systembolaget, än vad där finns poliser. Samtidigt är det fem gånger fler poliser än systemanställda i 50 kommuner.

Flest poliser per systembolagsanställda finns i Solna (40 poliser per systembolagsanställd), Ystad (14), Mölndal (13), Linköping (13) och Eksjö (13).  Sollentuna, Trelleborg, Hallsberg och Landskrona har mer än 10 gånger fler poliser än anställda på Systembolaget.

Därför ser det ut som det gör

Systembolaget har särskilda regler de måste följa när det avgörs var en ny butik ska ligga, eller var en gammal butik ska läggas ner.

– Målet är att det ska finnas en i varje kommun, den butiken ska ligga i centralt läge, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig vid Systembolaget.

Det statligt ägda bolaget har också en rad ombud ute i glesbygden.

”Ta det här med en nypa salt”

Enligt Charlotta Mellander ska siffrorna i hennes undersökning tas med en nypa salt. Polisen och Systembolaget har olika uppgifter i samhället, att det finns fler poliser där det bor flest människor är naturligt. Den totala frånvaron av polis i flera kommuner ses dock som ett problem:

– Det är en osäkerhetssignal. Tar det lång tid att nå polisen så förmedlar det en känsla av att staten dragit sig tillbaka, säger Charlotta Mellander.

Systembolaget jämfört med Polisen

Systembolaget: 5 360 anställda, 436 butiker och cirka 500 ombud över hela Sverige.

Polisen: 28 500 anställda medarbetare, varav cirka 20 000 poliser. Drygt 400 polisstationer fördelat över 7 regioner med 27 polisområden och 95 lokalpolisområden.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen