Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 augusti 2017

Därför kan turisterna inte låta bli att bygga stentorn på Gotland

På Gotland är man rasande. Turister bygger stentorn i naturreservatet Fårö och förstör det naturliga landskapet. Men vad handlar byggandet av tornen om? Experten på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala ger sin teori.

 Även Öland har blivit "drabbat" av stentornen.
Även Öland har blivit "drabbat" av stentornen. FOTO: Håkan Sandbring / sydpol.com / IBL Bildbyrå

Turister som bygger stentorn längs stränderna på Fårö har blivit ett problem. Vissa dagar tvingas tillsynsmannen i området riva upp till 100 torn, skriver Hela Gotland.

Förbjudna byggen

Fårö är ett naturreservat med regler som tydligt talar om vad som är förbjudet: ”förflytta eller bortföra block, sten eller fossil”. Trots detta har det blivit allt vanligare att besökare bygger torn, en del upp till två meter höga.

Det är inte bara olyckligt för den känsliga naturen, det utgör även risk för andra besökande, som till exempel lekande barn som kan få tornen över sig.

Vad handlar det om?

Tommy Kuusela, forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala, har koll på det här med folktro och sägner och har sett liknande högar på många håll. Att det har uppstått en hel skog av högar på Gotland tycker han är fascinerande, i synnerhet när man funderar på varför människor får det här infallet.

– I äldre tider såg man ofta högar som byggts av att människor kastade stenar och kvistar i en hög på en plats där någon hade blivit dödad på ett brutalt sätt, förklarar Tommy Kuusela forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

Spöktorn

Kanske är det därför som en del benämner dessa sten-på-stentorn som finns på Gotland, och som även syns i fjällvärlden, som ”gastetårn”?

– På vissa håll kallades högarna för spökhögar, men det finns många olika dialektala benämningar. På Gotland sa man kavel- eller kallvarp. Förr när människor gick förbi den här typen av stenhög så passade man på att kasta en egen sten för säkerhetsskull, eftersom man trodde att den dödes vålnad fanns under högen. Man ville helt enkelt undvika att bli ”gastkramad”, säger Tommy.

Viktigt att lämna avtryck

I dag ska man inte underskatta folks vilja att ta en ”selfie” och lämna ett avtryck på en plats som man finner extra vacker, menar han.

– Att bygga tornet blir ett infall när man är på plats. Vi är kollektiva varelser och vill göra ett eget torn som markerar ”jag har varit här”.

Har även hänt i Norge

I Skarvbergvika i Norge uppstod 2015 samma farsot som på Fårö. Hundratals stentorn byggdes av turister, naturvårdare och experter var förtvivlande, skriver NRK Finnmark.

Läs även: Bli en fena på allemansrätten – det här behöver du veta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen