Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 februari 2018

Digital satsning bakom Västmanlands turistboom

Är du sugen på Sala silvergruva, spa-hotellet The Steam i Västerås eller en härligt camping i nära Halstahammar? Då är du inte ensam.

Turismen i Sverige ökade förra året, med två procent, rapporterar Tillväxtverket. Mest lockar storstäderna Stockholm, och Göteborg med deras kringliggande regioner i antalet övernattande gäster. Men en region stack ut när det kommer till ökning av antalet gäster som stannade över natten – Västmanland.

Vad har regionen gjort för att locka till sig nästan 23 procent fler övernattningar – ville kanske alla till Sala silvergruva?

Läs också: 15 orter du garanterat uttalat fel (om du inte kommer därifrån)

Ånga lockar

Nej, det är inte Sala silvergruva som har ökat i besök, i alla fall inte alla. På Region Västmanland är Henrik Wester turistchef och han förklarar att orsaken bakom de ökande siffrorna beror framför allt på att en stad har lockat många besökare.

– Västerås står för stor del av ökningen. Främst gällande hotell och då särskilt the Steam som även drar gäster till andra anläggningar, säger Henrik Wester.

Digital handledning bakom siffror

Vad är det ni har gjort från regionens sida i stort för att öka turismen?

– Vi har inte ökade gästnätter som vårt huvudmål, vi arbetar för att öka lönsamheten genom hållbar tillväxt och därmed andra indikatorer också. Vi försöker att stärka de enskilda verksamheterna, till exempel genom handledning i digital kommunikation och rådgivningar inom kvalitet och hållbar utveckling.

Om det finns några campingar som har skiljt ut sig i väldigt många fler besökare vet inte Henrik Wester, men han har sina aningar.

– Har tidigare hört att Skantzö camping i Hallstahammar och Silvköparens camping i Sala har haft bra utveckling.

Även möten och konferenser ger många hotellnätter i regionen.

Turister spenderar olika

Vilka nationaliteter som kommer till Sverige påverkar klirret i kassan hos de olika turist-verksamheterna. Engelsmän och amerikanare tenderar att spendera mer pengar och sova på hotell, medans tyskarna campar och köper färre saker. Det kan Henrik Wester bekräfta gäller även för Region Västmanland.

– Stämmer. Beror på val av boende och att de har olika intressen och behov. Till exempel är det många engelskmän som deltar på guidade turer.

Läs också: Här ökade turismen mest 2016

Hela Sverige ökar

Turismen fortsätter att öka i Sverige. Totalt blev det 63 miljoner övernattningar i Sverige under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller 2 procent jämfört med året innan. Fler långväga gästnätter väger upp för ett svalare intresse från den nordiska marknaden, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Kinesiska turister har tredubblats

Trenden är att gästnätterna från långväga marknader ökar i snabbare takt och därmed utgör en allt större del av den inkommande turismen till Sverige. Under 2017 ökade antalet gästnätter från USA med 44 procent, Kina med 14 procent och Nederländerna med 12 procent. Sedan 2010 har gästnätterna från USA ökat med 93 procent och gästnätterna från Kina har under samma period ökat med 230 procent, skriver Tillväxtverket.

Läs också: Hitta din bästa vandringsled – 10 fantastiska förslag

Sveriges fem största turistlän (ökning i % från 2016)

Stockholm (+5)

Västra Götaland (+2)

Skåne (-1)

Dalarna (-2)

Jämtland (+2)

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen