Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 maj 2018

Därför ska du hylla svenska mjölkbönder

Fredag den 1 juni firar vi Mjölkens dag. Den dagen är tillägnad kunskapen om mjölk och dess betydelse i världen. En perfekt dag för att hylla mjölkbönderna.

FOTO: IBL

Mjölkens dag, som instiftades 2001 av FN-organet FAO, Food and Agricultural Organisation, firar i år 17 år. World Milk Day är till för att öka kunskapen om mjölken samt mjölkproduktionens avgörande betydelse över hela världen.

Läs också: Så kan du hjälpa våra svenska mjölkbönder

Här är 6 skäl att hylla våra svenska mjölkbönder

1. Svenska kor är glada och välskötta

FOTO: IBL

Kraven på mjölkbönderna, och deras egna ambitioner, ligger högre än i många andra länder, enligt SLU. I regel hålls djuren väl, vilket gör korna glada. Kor i Sverige får mindre antibiotika än på många andra håll i Europa och andra delar av världen, enligt Sveriges Veterinärmedinska Anstalt. Det minskar risken för att utveckla antibiotikaresistens – något som enligt världshälsoorganisationen, WHO, är ett av vår tids största hot mot mänskligheten.

Läs också: Sluta äta importerat kött – för antibiotikans skull

2. Mjölk är gott och nyttigt

Den smakar gott att dricka som den är, som en ingrediens i andra produkter, eller förädlad till allt från grädde till ost. Det är dessutom en näringssprängd naturlig energidryck med såväl protein som kalcium och spårämnen och vitaminer. Mjölk är bra för skelettet, för synen, ämnesomsättningen och allmänt välbefinnande.

FOTO: andresr

Läs också: Det här visste du inte om mjölk

3. Kosläppen

Från ett lokalt nöje för några få invigda har kosläppen börjat bli ett av Sveriges stora folknöjen. Finns det något bättre sätt att lära barnen om kor än att låta dem se några glada kossors utspring på våren?

4. Kor gynnar landskapet

Utan betande kor så försvinner de öppna landskapen. Detta genom att växter får fritt utrymme att spridas och att landskapet successivt växer igen och på sikt blir till skog. Om korna får beta så bidrar de till den biologiska mångfalden.

Läs också: 10 blommor som kan försvinna när betet minskar

5. Mjölkbönderna gör landsbygden mer levande

Upp till 240 miljoner personer är sysselsatta med mjölkrelaterad produktion som i förlängningen försörjer upp till en miljard människor i världen får på något sätt sin försörjning av mjölk, enligt FAO. Även om antalet svenska mjölkbönder har minskat från cirka 10 000 för tio år sedan, till strax under 4 000, så ger de sysselsättning för många fler. Enligt en uppskattning skapar svenska mjölkbönder uppemot 29 000 jobb ute på landsbygden och på sikt kan de ge 500 000 jobb fram till 2030, enligt LRF.

Läs också: Så kan du stötta våra svenska mjölkbönder – 3 tips

6. Central roll och hållbar i livsmedelsproduktionen

Den svenska bonden behövs i livsmedelsproduktionen om vi ska ha en hållbar sådan och inte ska bli importberoende. Sent omsider börjar också frågan om livsmedelsförsörjningen, mjölk- och mejerinäringarna inkluderade, börjat lyftas till regerings- och riksnivå. Och mjölken är helt avgörande om vi ska skapa en hållbar framtid, enligt FN.

Läs också: 9 skäl att älska den svenska bonden

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen