Därför ska du hylla svenska mjölkbönder
Fredag den 1 juni firar vi Mjölkens dag. Den dagen är tillägnad kunskapen om mjölk och dess betydelse i världen. En perfekt dag för att hylla mjölkbönderna.
Mjölkens dag, som instiftades 2001 av FN-organet FAO, Food and Agricultural Organisation, firar i år 17 år. World Milk Day är till för att öka kunskapen om mjölken samt mjölkproduktionens avgörande betydelse över hela världen.
Läs också: Så kan du hjälpa våra svenska mjölkbönder
Här är 6 skäl att hylla våra svenska mjölkbönder
1. Svenska kor är glada och välskötta
Kraven på mjölkbönderna, och deras egna ambitioner, ligger högre än i många andra länder, enligt SLU. I regel hålls djuren väl, vilket gör korna glada. Kor i Sverige får mindre antibiotika än på många andra håll i Europa och andra delar av världen, enligt Sveriges Veterinärmedinska Anstalt. Det minskar risken för att utveckla antibiotikaresistens – något som enligt världshälsoorganisationen, WHO, är ett av vår tids största hot mot mänskligheten.
Läs också: Sluta äta importerat kött – för antibiotikans skull
2. Mjölk är gott och nyttigt
Den smakar gott att dricka som den är, som en ingrediens i andra produkter, eller förädlad till allt från grädde till ost. Det är dessutom en näringssprängd naturlig energidryck med såväl protein som kalcium och spårämnen och vitaminer. Mjölk är bra för skelettet, för synen, ämnesomsättningen och allmänt välbefinnande.
Läs också: Det här visste du inte om mjölk
3. Kosläppen
Från ett lokalt nöje för några få invigda har kosläppen börjat bli ett av Sveriges stora folknöjen. Finns det något bättre sätt att lära barnen om kor än att låta dem se några glada kossors utspring på våren?
4. Kor gynnar landskapet
Utan betande kor så försvinner de öppna landskapen. Detta genom att växter får fritt utrymme att spridas och att landskapet successivt växer igen och på sikt blir till skog. Om korna får beta så bidrar de till den biologiska mångfalden.
Läs också: 10 blommor som kan försvinna när betet minskar
5. Mjölkbönderna gör landsbygden mer levande
Upp till 240 miljoner personer är sysselsatta med mjölkrelaterad produktion som i förlängningen försörjer upp till en miljard människor i världen får på något sätt sin försörjning av mjölk, enligt FAO. Även om antalet svenska mjölkbönder har minskat från cirka 10 000 för tio år sedan, till strax under 4 000, så ger de sysselsättning för många fler. Enligt en uppskattning skapar svenska mjölkbönder uppemot 29 000 jobb ute på landsbygden och på sikt kan de ge 500 000 jobb fram till 2030, enligt LRF.
Läs också: Så kan du stötta våra svenska mjölkbönder – 3 tips
6. Central roll och hållbar i livsmedelsproduktionen
Den svenska bonden behövs i livsmedelsproduktionen om vi ska ha en hållbar sådan och inte ska bli importberoende. Sent omsider börjar också frågan om livsmedelsförsörjningen, mjölk- och mejerinäringarna inkluderade, börjat lyftas till regerings- och riksnivå. Och mjölken är helt avgörande om vi ska skapa en hållbar framtid, enligt FN.
Läs också: 9 skäl att älska den svenska bonden