Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 juni 2017

De är kockarna som ger de äldre matglädje – nu prisas de!

På Skogslidens vårdboende ska varje måltid vara en upplevelse för alla sinnen. – Jag har målet att göra så bra mat som jag själv skulle vilja äta och jag har lärt mitt kök att jobba så, säger kökschef Mikael Larsen. Nu får de dubbla pris för sitt arbete och sitt engagemang.

FOTO: Arla/Privat

Mikael Larsen och hans kollegor på vårdboende Skogsliden i Båstad blev tilldelade en Arla Guldko i kategorin Bästa Seniormatglädje. I veckan fick Mikael som är kökschef på boendet dessutom veta att han nominerats som en av tio till årets Seniorkock av mattidningen White guide.

– Det känns fantastiskt, det är jätteroligt. Men vi är inte färdiga ännu, säger Mikael Larsen som inte har gett upp drivet framåt trots de belöningar han och hans team fått.

Smakerna ska väcka minnen

arla-guldko
Foto: Arla

På boendet Skogsliden vill man att varje måltid ska vara som en fest för de äldre. Smakerna ska väcka minnen och möta gästers förväntningar. Vid högtider serverar man ofta traditionella rätter och flera gånger per år serverar man mat med olika teman. Det kan till exempel vara medelhavsmeny eller höstfest. 

Men Mikael berättar att det inte bara handlar om det som ligger på talriken.

– Det handlar om hela paketet. Vi har jobbat mycket med måltidsmiljöerna inne på äldreboendena. Vi dukar med fina dukar och tallrikar och om den som serverar maten dessutom berättar hur maten har tillagats och vad den innehåller så gör det så stor skillnad. Och det tar bara 30 sekunder, säger Mikael.

Priset Arla Guldko som som de fått delas ut av Arla för sjuttonde gången. Det delas ut till aktörer som jobbar med mat i offentlig sektor som skolor, förskolor och äldreboenden och i juryn finns flera av Sveriges bästa kockar.

Varje tallrik på Instagram

skogsliden-pa-insta
Foto: Privat

Att just Skogsliden lyckats så bra med det de gör tror Mikael beror på att de jobbat hårt för att skapa en gemenskap.

 – Det är alltid vi som skapar något gemensamt, inte vi och dem. Bland annat har vi en gemensam frukost varje torsdag med både personal och gäster och det är väldigt uppskattat, säger han.

Ett annat lyckat knep som Mikael infört är det gemensamma Instagram-kontot.

– Varje dag fotar jag en presentationstallrik som jag lägger ut på Instagram. Sen kan alla som ska jobba under dagen se hur det är tänk att det ska se ut. För det är ju inte lika självklart för alla att det ska vara lingon till moset eller rödbetor till kalopsen, speciellt inte om man kommer från en annan matkultur som fler hos oss gör.

”Äter man tillsammans äter man bättre”

Priserna som Mikael och hans team fått respektive blivit nominerade till har inte fått dem att luta sig tillbaka. Förutom Skogsliden är Mikael ansvarig för all äldremat i Båstad kommun och han berättar att målet de har sikte på nu är noll procents risk för undernäring hos äldre i kommunen.

– Där har vi fortfarande en del att jobba med. Våra boenden är enklare, där har vi uppsyn hela tiden eftersom det är en all-inclusive för de äldre. Men när det gäller de som bor hemma som har man inte samma insyn, säger han.

Nästa steg är även att jobba med att utveckla de gemensamma utrymmen som finns på boendena i kommunen.

– Vi har gemensamma utrymmen i nästan alla boenden. Jag vill att vi ska använda alla dessa utrymmen. För jag har en idé om att när vi äter gemensamt så äter man bättre. Man pratar med varandra och måltiden blir något som man ser fram emot. Då tror jag att man äter bättre och då orkar man mer.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen