Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 maj 2018

De är vinnare av Hela Sveriges Land-stipendium 2018!

Juryn har fattat sitt beslut. Victoria Svensson och Annika Gustafsson har – helt ideellt – förvandlat Rekoringen i Skövde till Sveriges största. På Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik belönas de nu med Hela Sveriges Land-stipendium på 35 000 kronor för sin viktiga insats.

 Victoria Svensson och Annika Gustafsson hjälper lokala matproducenter och bygdens invånare att hitta fram till varandra. Nu tilldelas de Hela Sveriges Land-stipendium 2018 för sitt betydelsefulla arbete.
Victoria Svensson och Annika Gustafsson hjälper lokala matproducenter och bygdens invånare att hitta fram till varandra. Nu tilldelas de Hela Sveriges Land-stipendium 2018 för sitt betydelsefulla arbete. FOTO: Mikael Ljungström

– Helt fantastiskt roligt och en otrolig bekräftelse på att det arbete vi gör är uppskattat. Det ger också en indikation på hur viktig relationsmat är och att den verkligen ligger i tiden, ler Annika.

Stipendiet, som delades ut på kvällen den 19 maj på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik, är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land. Utmärkelsen avser att premiera det ideella arbete som gör stor skillnad på och för landsbygden.

Läs också: Han får Läsarnas pris 2018

Landsbygdshjältar från hela landet nominerades till årets pris, men Victoria Svenssons och Annika Gustafssons ideella arbete med att göra närodlad mat mer lättillgänglig för konsumenter imponerade på juryn.

Juryn: ”Ger hopp och möjlighet”

Så här motiverar juryn sitt val av stipendiat:

”Helt utan ersättning arbetar dessa två flera timmar varje dag för att de vill göra skillnad för bygden. Deras stora gemensamma intresse för så kallad relationsmat har visat sig ligga helt rätt i tiden, för miljön och för alla som värnar om nära mat.

Deras stora engagemang för att koppla samman köpsugna och medvetna konsumenter med lokala producenter har gjort stor skillnad för väldigt många människor. Det ger hopp och möjlighet för små producenter att nå ut med sina råvaror till kunder som förstår och uppskattar värdet av närproducerad mat.

Detta nya populära sätt att sälja mat känns modernt och är ett stort steg in i framtiden. Eldsjälarna Annika Gustafsson och Victoria Svensson driver Rekoringen i Skövde och det är deras förtjänst att den blivit Sveriges största. De är sanna förebilder!”

Läs också: Victoria och Annika driver Rekoringen i Skövde

Främjar lokal livsmedelsproduktion

FOTO: Mikael Ljungström

Carina Löfgren, chefredaktör på tidningen Land och en av jurymedlemmarna kommenterar årets pristagare:

– Arbetet med att ta fram en vinnare till stipendiet har varit superkul, men även tufft. Men till slut föll juryns val på Victoria Svensson och Annika Gustafsson. Deras fina arbete har lett till ett nytt och modernt sätt att handla mat på. Det främjar svensk livsmedelsproduktion, närproducerade råvaror och produkter av god kvalitet.

Läs också: De riktiga hjältarna som sällan syns

”Det nygamla sättet att handla kommer växa”

Själva har de två vännerna inga tvivel om att rekoringarna runt om i landet har stor möjlighet till att utvecklas ytterligare.

– Vi är övertygade om att det här nygamla sättet att handla kommer att växa sig större och större. Det handlar om en samverkan mellan producenter, konsumenter och administratörer där man måste kunna lita på varandra, säger Victoria.

Belönas för sitt ideella arbete

Terese Bengard är verksamhetschef på Hela Sverige ska leva och även hon en av jurymedlemmarna. Hon säger:

– Vi tror på lokala lösningar och lokalt engagemang. Victorias och Annikas insatser stärker både den lokala samhörigheten och miljömedvetenheten och visar hur viktigt det ideella arbetet är. Självklart ska de belönas för detta!

Läs också: Fler handlar direkt av bonden – nu får Rekoringar statligt stöd

Arbetet sker på ledig tid

FOTO: Mikael Ljungström

Ungefär tre timmar varje dag lägger de båda vännerna på sina uppdrag som administratörer för de fyra rekoringarna i Skövde, Skara, Mariestad och Falköping. Utan att få ett öre i ersättning.

– Många som vi pratat med tror att vi är avlönade och blir förvånade när de får höra att vi gör det på vår lediga tid utan betalning. Men vi båda brinner verkligen för relationsmat – lokalt framställda varor där kunderna och producenterna har direktkontakt med varandra, framhåller Victoria.

Tacksamma konsumenter och producenter

Efter artikeln i Land för en dryg månad sedan, där de presenterades som en av de fem nominerade till priset, har uppmärksamheten ökat.

– Vi har fått många positiva reaktioner från både producenter och konsumenter som är tacksamma för allt det jobb vi gör och har sagt att de tycker vi borde vinna, ler Annika.

Läs också: Superhet mattrend: Reko mat på parkeringen direkt från bonden via Facebook

Fler rekoringar på gång

Nu är de på gång att hjälpa till att starta rekoringar även i Tidaholm, Hjo och Tibro.

– Relationsmat bygger på ett ömsesidigt beroende och förtroende mellan producent och konsument. Lokalt producerad näringstät mat är livsviktigt för ett lands befolkning och en rekoring drivs av konsumenternas köplojalitet. Relationen rekoaktörer emellan är A och O. Om vi lär känna och bryr oss om varandra kommer det gagna alla inblandade långsiktigt. Relationsmat är framtiden i ett hållbart samhälle, framhåller Annika.

Och prispengarna ska nu bidra till att förstärka initiativet ytterligare. Victoria säger:

– De återinvesterar vi på producenterna. Det här är ju ett av bådas största intressen och vi njuter av att få handla närodlat och närproducerat!

Om Hela Sveriges Land-stipendium

Hela Sveriges Land-stipendium som består av 35 000 kronor är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land. I år delas premien ut för andra gången, men redan på 90-talet drog tidningen Land i gång utmärkelsen Stora Land-priset. Utmärkelsen avser att premiera enskilda personers ideella arbete som gör stor skillnad på och för landsbygden.

Juryn 2018 bestod av Carina Löfgren, chefredaktör på Land, Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva och Joel Linderoth, publisher och ansvarig utgivare på LRF Media.

Läs också: Du hittar alla de nominerade 2018 här!

Om Rekoring Skövde

  • Antal medlemmar: Cirka 9 500.
  • Antal anslutna lokalproducenter: 120.
  • Produkter som säljs: Ägg, mejerivaror, kött, charkprodukter, grönsaker, kryddväxter, bröd, bakverk och honung.
  • Utlämningarna äger rum: Varannan onsdagskväll på den stora parkeringsplatsen utanför ishallen Billingehov. På sommaren varje vecka. Producenterna levererar från sina bakluckor.
  • Antal kunder på utlämningarna i snitt: Mellan 200-300 stycken per gång.
  • Det här är Rejäl konsumtion (Reko)

Startades i Finland av Thomas Snellman 2013 efter att ha tagit modellen från Frankrike (AMAP).

Reko är en modell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter, där de sistnämnda beställer närmat direkt utan mellanhänder.

Rekoringarna verkar via Facebook som slutna grupper, inom vilka man kommer överens om beställningar och leveranser. De förbeställda produkterna distribueras till en angiven mötesplats exempelvis en gång i veckan.

I Sverige var det premiär för Reko i Grästorp 2016.

I dag finns det 60 olika rekoringar i Sverige och över 100 000 medlemmar – den största rekoringen finns i Skövde med cirka 9 500 medlemmar och cirka 120 producenter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen