Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 juni 2019

De bästa uppfinningarna kommer från landet

När storstadsbor vill vara riktigt moderna är det landsbygden de sneglar på. Här är 9 bevis på att ”nya" uppfinningar i storstan har varit vardag på landet – i evigheter!

 Massor av det allra smartaste (och mest självklara) har sitt ursprung på landsbygden och har smugit sig ut till storstan under de senaste åren.
Massor av det allra smartaste (och mest självklara) har sitt ursprung på landsbygden och har smugit sig ut till storstan under de senaste åren. FOTO: Istock

Biodlingar på hustak i Stockholms city, höns i förorternas villaträdgårdar och grönsaksodlingar på kajen i Göteborg. Allt fler tecken tyder på att det lantliga livet smyger sig ut till storstaden.

Mer svensk mat

Och det kanske inte är så konstigt. Genuina och hållbara idéer ligger i tiden och insikten om att vi behöver producera mer svensk mat växer sig allt starkare.

Flyttar till stan

Men visst kan man som landsbygdsbo förundras över att självklarheter som pågått på landsbygden i generationer plötsligt kallas för ”spännande innovationer” när de flyttar till stan.

Bra idéer sprids

Men att bra grejer sprids är ju bra så vi säger grattis till storstan som äntligen har upptäckt följande 9 ”nyheter”.

9 självklarheter storstaden snott från landet

1. Biodling på taken

 På hustak och innergårdar sprids biologisk mångfald. Här förbereds för biodling på taken i Stockholms city.
På hustak och innergårdar sprids biologisk mångfald. Här förbereds för biodling på taken i Stockholms city. FOTO: Pressbilder

Bee Urban heter ett av företagen som anlägger oaser där bin, fjärilar och andra insekter trivs och människor kan njuta av grönskan.

– Förutom det positiva rent estetiskt dämpar växtligheten också ljudnivåer och hanterar dagvatten. Och inomhustemperaturen tjänar på odlade ytor, säger Josefina Oddsberg, VD för Bee Urban.

2. Odling på kajen

 Göteborg satsar på odling längs med kajerna i hamnen.
Göteborg satsar på odling längs med kajerna i hamnen. FOTO: Kajodlingen

Från jord till skrivbord är namnet på den grönsakskasse som stadsjordbruket Kajodlingen i Göteborg levererar till anställda i närområdet av Götaverken vid Göta älv. Kassen levereras med cykel och målet med Kajodlingens verksamhet är bland annat att kunna återvinna matsvinnet i staden till jord och bli självförsörjande på jord.

Grundidén är enligt grundarna William Bailey och Jonas Lindh att bygga en hållbar stad genom kommersiell, ekologisk stadsodling.

3. Dans på logen

 På Söder i Stockholm har man byggt en kopia av en gammaldags dansbana på landet.
På Söder i Stockholm har man byggt en kopia av en gammaldags dansbana på landet. FOTO: Pressbilder

För danssugna stockholmare och turister finns sommartid söders dansbana Sprallen, som ligger granne med uteserveringen Nyfiken Gul vid Årstaviken. Känslan av gammaldags dansbana på landet är påtaglig med kulörta lyktor under trädens kronor. Tango, swing och salsa är exempel på temakvällar sommaren 2019. Bara att sätta på sig danspjucken och skaka loss.

4. Kackel i kvarteret

 Hos Jordbruksverket finns information om vad som gäller när man ska bygga hönshus.
Hos Jordbruksverket finns information om vad som gäller när man ska bygga hönshus. FOTO: Pressbilder

Att hålla höns i villaträdgården är ett lantligt fenomen som växer. Tom Jonsson skaffade höns för tre år sedan i trädgården i Enskede söder om Stockholm. En avdelad friggebod gjordes om till hönshus.

– Det är väldigt trevligt med höns som går runt i trädgården. Vi har inte köpt ägg sedan vi skaffade höns. Det är också en bra present att ha med sig när man ska besöka vänner.

5. Restaurang-odlingar

 Alla grönsaker kommer från restaurangens egna odlingar.
Alla grönsaker kommer från restaurangens egna odlingar. FOTO: Istock

I Umeå har Gotthards krog på Stora Hotellet gjort till sitt varumärke att servera grönsaker från egen grönsaksodling och bröd från sitt eget bageri Kulturbageriet. De samarbetar också med närliggande producenter som Familjen Hansen Charkuteri och Conradzons potatis.

6. Leka livet på landet

 Att inreda med lantlig charm tycks aldrig gå ur tiden.
Att inreda med lantlig charm tycks aldrig gå ur tiden. FOTO: Istock

Att inreda med lantlig gammaldags stil är en trend som håller i sig. Fotogenlampor, gamla äppellådor, brädgolv och krokar i snidat järn. Och i köket pinnstolar och köpmansdisk som påminner om en gammal lanthandel. Loppis och gårdsauktioner är himmelriket får stadsbor som vill skapa sig en lantlig idyll.

Läs också: Därför ska du hoppa över gräsklippningen

7. Succéodling på citytaket

 Det är många som vill odla på taket till Saluhallen på Södermalm i Stockholm.
Det är många som vill odla på taket till Saluhallen på Södermalm i Stockholm. FOTO: Pressbilder

På saluhallen Söderhallarna på Södermalm i Stockholm odlar hugade storstadsbor i pallkragar på taket.

– Intresset har varit jättestort, det är stor efterfrågan på de tjugo platserna, säger Cecilia Lindgren som är marknadsansvarig på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som äger Söderhallarna.

8. Miniatyrgård bakom Skansen

 Bakom ”Allsång på Skansens” scen finns en experimentgård för hållbar odling.
Bakom ”Allsång på Skansens” scen finns en experimentgård för hållbar odling. FOTO: Rosendal

Rosendals trädgårdar i Stockholm har satsat på något de kallar Experiment 2000m2, där de ska odla fram en matkultur som respekterar gränserna för vad planeten, Östersjön och vi själva tål. Till hjälp har de forskare, experter, odlare, kockar och affärsutvecklare som vill vara ledande i en hållbar utveckling. En 2000 kvm stor yta odlas som en miniatyr av en gård och ska utforska hur framtidens jordbruk kan komma att se ut.

9. Stadsbarn lär sig odla

 Mitt i Malmö lär sig barn att odla.
Mitt i Malmö lär sig barn att odla. FOTO: Slottsträdgården

I Slottsträdgården intill Malmöhus slott har entusiaster utan professionell trädgårdsbakgrund men med ett brinnande intresse för trädgård lagt grunden till ett antal olika ekologiska trädgårdar. Sedan 1998 finns här bland annat grönsaksodlingar, en fruktträdgård, en perennrabatt, en örtagård och en rosenträdgård. I skolträdgården kan barn lära sig mer om odling, och på ängen hänger picknicksällskap bland surrande bin och äppel- och päronträd.

Läs också: Gör ditt eget näringsrika gödselvatten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen