Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 augusti 2018

De byter grejer – och får ökad sammanhållning och en grönare by

Många tänker på miljön och försöker leva klimatsmart. Men nu går allt fler människor ihop och bildar lokala "omställningsgrupper” för att hjälpas åt och ändra sin livsstil.

 Ulrika säljer saft, sylt, marmelad och plantor på skördemarknaden. Foto: Privat
Ulrika säljer saft, sylt, marmelad och plantor på skördemarknaden. Foto: Privat FOTO: Privat

Genom att dela på allt från redskap, skörd och kunskaper har de boende i byn Latorp utanför Örebro både lyckats skapa en fin gemenskap och ett mera hållbart samhälle. Det lockar också många att flytta dit.

– Gemenskapen är egentligen det viktigaste för omställningsrörelsen. Vårt mål är social hållbarhet och att hushålla med naturens resurser – alltså egentligen en form av krisberedskap, säger Ewa Overmeer, som både är ordförande i byalaget i Latorp och i den lokala omställningsgruppen som fått namnet Hållbart Latorp.

 Den gemensamma äppelrivaren och äppelpressen används av de som vill göra must av egna äpplen.
Den gemensamma äppelrivaren och äppelpressen används av de som vill göra must av egna äpplen. FOTO: Privat

Alla kan låna

Byalaget köper in verktyg och maskiner som alla kan låna. De har till exempel en äppelpress för tillverkning av egen äppeljos som används flitigt. De har också skaffat en maskin för ullkardning efter en ullkurs de hade tillsammans.

Ewa Overmeer bjöd in till det första mötet för den lokala omställningsgruppen för fyra år sedan. Det var en träff om vad som kunde göras för att Latorp skulle utvecklas på ett hållbart sätt. Bara fem personer kom.

Läs också: Alla matförpackningar ska gå att återvinna om fyra år

– Men inom omställningsrörelsen säger man att det är ”de rätta som kommer”. De kommer att berätta om det här för säkert tio personer var och så är vi igång. Det gäller att våga starta – och det räcker att skynda långsamt, förklarar Ewa Overmeer.

Nu finns gruppen på Facebook och har 106 medlemmar. Just nu delas plantor, mycket frukt och frön. Men det går också att fråga efter det man saknar eller be om hjälp.

 Många barnfamiljer flyttar till Latorp.
Många barnfamiljer flyttar till Latorp.

Gemensamt potatisland

Tillsammans har de också ett potatisland på kommunens mark, nedanför en lekplats där barnen kan se hur det växer. Alla som ville fick minst en potatisrad.

Sista veckan i september blir det skördemarknad, där det också kommer att finnas keramik och ullprodukter.

Läs också: Arlas nya datummärkning ska minska matsvinnet

– Vi är många som är aktiva och vi försöker dela på arbetet – och bekämpa ”Nånannan-ismen”, alltså att någon ”annan” ska göra saker. Det är en tanke vi haft i 20 år här i byn.

En annan central tanke är att: ”Allt är möjligt, men det kan ta lite längre tid.” Det tog till exempel tio år innan cykelbanan in till stan blev verklighet. Men nu är det många som cykelpendlar till sina jobb i Örebro.

Socialt hållbar bygd

Byalaget i Latorp är inte bara en omställningsgrupp – det är också en utvecklingsgrupp inom Hela Sverige ska leva-rörelsen.

– Men egentligen är alla utvecklingsgrupper ”omställningsgrupper”. Vi jobbar alla för en socialt hållbar bygd, att behålla butiken och skaffa bredband och fungerande transporter – även om inte alltid den begränsande ekologin funnits med.

Läs också: Sveriges största bihotell byggs på musikfestival

 – Vi ställer om till ett samhälle som respekterar planetens gränser. Vi håller på att utveckla en bytesekonomi och vi vill inspirera andra att börja odla, säger Ewa Overmeer i Latorp.
– Vi ställer om till ett samhälle som respekterar planetens gränser. Vi håller på att utveckla en bytesekonomi och vi vill inspirera andra att börja odla, säger Ewa Overmeer i Latorp.

Omställningsrörelsen finns i dag på ett hundratal orter runt om i hela landet och grundar sig på analysen att det är tillgången på fossil energi som gjort det möjligt att skapa det moderna samhället och att det inte kan överleva utan.

Nya förutsättningar

”Det handlar därför om att bygga helt nya förutsättningar för mänsklig närvaro. Vi börjar lokalt där vi bor” skriver det nationella Omställningsnätverket på sin hemsida.

Det har funnits sedan 2013 och är en del av det globala Transition network.

Läs också: Så bra är hamburgerkedjorna på att använda svenska råvaror

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen