Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 maj 2016

De förvandlade ladan till ett drömhus – så gick det till

Där andra såg en dragig lada med jordgolv såg Kenneth Kauppi möjligheten till ett rustikt hem med ljusa rum och utsikt över Bohuskustens havslinje. I dag är det familjens älskade lantställe med rum för släkt och vänner.

Bild 1/6
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

Bland fårhagar och åkrar mellan Vetteberget och Bräckeberget ingår numera ett kaxigt falurött trätorn i landskapsbilden. Det är här, nära Bottnafjorden utanför Bovallstrand på Västkusten som familjen Kauppi Thelander har hittat sitt paradis – i en gammal lada. Det höga, faluröda tornet är Kenneth Kauppis nybygge, fast många kanske tror att det har varit en gammal silo.

– Det började som en gästtoalett, sedan fortsatte jag och min kompis att bygga våning för våning för att vi hade så kul. Det blev ett slags gästhus, med havsutsikt från fjärde våningen, där vi nu har en konstskoleelev som inneboende.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till en drömgård.

Det var just på konstskolan för 30 år sedan som allt började.
– Jag kom hit för att studera på Gerlesborg som ligger en bit bort. Det här var platsen jag drömt om. Här finns havet, spektakulära berg, stora vidder och fina odlingsmöjligheter. Och så finns det massor med smågalna människor i trakten som skapar spännande kultur.

Flera av dem gick också på Gerlesborgsskolan och några blev inneboende i det hus som Kenneth och hans två kompisar köpte som gemensam studentbostad.
– Till slut bodde vi i ett kollektiv med konststudenter där. Det var skoj men när jag träffade min dåvarande fru och vi väntade barn ville vi ha något eget.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till en drömgård.

Våren 1988 lade de ett bud på grannens tomma lada från 1910 med kostall och ödslig, oisolerad maskinhall med bara den ojämna marken som golv. De fick brått att renovera kostallet till en beboelig lägenhet med kök, sovrum och badrum innan dottern Birna skulle födas i oktober.
– Jag var en novis på renovering, hade bara byggt ett litet växthus tidigare, så jag tog hjälp av en duktig, äldre snickare i Bovallstrand. Det känns bra att vi kunde ta till vara hans och andra äldre hantverkares kunskaper om traktens gamla hus.

Mycket närvaro

Än i dag känner man ladans närvaro i de tjocka, huggna takbjälkarna och alla vackra träräcken som sätter prägel på rummet. Här är fullt av platsbyggda lösningar i form av soffor, bänkar, bokhyllor och skåp, ofta med egendesignade handtag av läder eller järn. Det omålade plankgolvet, som Kenneth räddade från ett rivet snickeri, ger intrycket av att ha legat här sedan huset byggdes.

En halv trappa ner ligger köket som en gång varit kostall. Den totala boytan är 230 kvadratmeter. Årets projekt är att anlägga en terrassträdgård för prydnadsväxter och en kryddträdgård i anslutning till huset. Familjens baklastare körs flitigt med tunga uppgrävda stenar som är fina att bygga terrasser av och att reparera gamla stengärdsgårdar med.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till ett drömhem.

Kenneth och Katarina har köpt till närmare fyra hektar mark som rymmer såväl fårhagar som järnåldersgravar och luftig lövskog med sällsynta växter. Kenneth Kauppi arbetar till vardags på tidningen Traktor Power men har även skrivit flera arkitektböcker.
– Arkitektur och traktorer ligger inte så långt ifrån varandra som man kan tro. Jag har alltid varit road av att rita, måla och bygga saker och av att odla. När man bygger eller jobbar i trädgården är det bra att kunna fräsa jord och flytta sten med en traktor.

Provat sig fram

Både planlösning och inredning har fått mogna fram under lång tid. Vardagsrummet tog längst tid att planera.
– Jag flyttade runt en stol för att se var det kändes bra att ha sitthörnan. Man måste prova med kroppen, med alla sinnen, sådant kan man inte lösa från skrivbordet, säger Kenneth.

Färgskalan på väggarna går i olika nyanser av vitt och ljusgrått.
– Ljusinsläppen är små i förhållande till det voluminösa vardagsrummet så det vore dumt att äta upp ljuset med mörka färger, säger Kenneth.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till ett drömhus.

Slitstarka ytor och material ligger paret varmt om hjärtat.
– Den senaste upptäckten är materialet som täcker golvet i släpkärror, det är otroligt tåligt och halkfritt, perfekt för trappor utomhus. Jag gillar enkla, rustika grejer som tål slitage.

Träffades på en fest

Som golvet i ateljén, ett tjockt spånskivegolv som målats med slitstark garagegolvfärg, och som tål att dansas på. Det var under en stor fest med disko i ateljén för 19 år sedan som den då frånskilde tvåbarnspappan Kenneth träffade Katarina.
– Jag följde med kompisar till Kenneths fest. Jag hade lagt märke till att han alltid hade levande ljus i köksfönstret. Det var mysigt, säger hon.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till en drömgård.

Sedan dess har hon utvecklat hemmet med sin egen stil. En ständig inspirationskälla är släktens fäbodvall i Hälsingland.
– Så fort Katarina har en hand med i leken så blir det underbart snyggt i både hus och trädgård, säger Kenneth och pekar mot taket på kökets hängande lampsladdar, med yta av svart tvinnad textil – en rustik detalj som skapar charmig ladugårdskänsla.
I köket som renoverades förra året togs kaklet ovanför diskbänken ned så att brädväggarna nu får synas bakom ett stänkskydd av glas. Köksgolvet är av breda furubrädor, behandlade med lut och vitsåpa.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till en drömgård.

– Trä känns mest naturligt i en gammal lada. Inredningen ska vara enkel och funktionell, säger Kenneth och Katarina.
– Att åka hit och arbeta är den härligaste ledigheten. Vi gillar att skapa något eget. Här är det lätt att vara kreativ.

Land.se skriver om paret som byggde om en lada till en drömgård.

Kenneths & Katarinas bästa renoveringstips

1. Om du väl har hittat platsen och stället du gillar: Satsa på långsiktigt ägande och låt renoveringen ta tid! Rita och rita om. Det blir bara bättre med tiden.
2 .Ta till vara ljuset! Det behöver vi göra här i norra Europa. Släpp in det på väl genomtänkta ställen. Takfönstrets ljus i ett rum kan göra nytta i ett intilliggande rum – ifall det passar med högt beläget fönster i väggen mellan dessa rum …
3. Satsa på gedigna material som åldras vackert! Du blir glad över fönster med bågar och karmar i tätvuxen fura som 25 år efter insättningen är i perfekt skick (vi älskar våra Myresjöfönster från 1988 …).

Planerar att göra egen äppelcider

Namn: Kenneth Kauppi & Katarina Thelander.
Ålder: Han är 61 år, hon är 50 år.
Yrke: Han är författare och journalist, hon är trädgårdsmästare.
Familj: De gemensamma barnen Klara, 18 år, och Karin, 15 år. Barnen Birna, 25 år, och Vidar, 23 år, från Kenneths tidigare förhållande.
Bor: I lägenhet i Stockholm, gården Korslid i Bottna utanför Bovallstrand.
Just nu: Etablerar cideräppelsodling, renoverar gamla stenmurar och en smedja samt skapar plats för en köksträdgård med pergola. Åker ner till havet för att bada och paddlar kajak ut till fina granitöar ett par kilometer ut i havet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen