Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 maj 2016

De förverkligade sin dröm om ekologiska får

Jeanette och Kristian Carlsson i Halland har förverkligat sin dröm om en ekologisk gård som föder upp gotlandsfår. Under åren har de ställt om verksamheten från ren köttproduktion till ett helt upplevelsekoncept med mathantverk, slöjd och turism.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

För många har Kristian och Jeanette Carlssons idylliska gård, Öströö Fårfarm, i gläntan av bokskogen blivit synonymt med en mysig vårutflykt i vitsippstid. Vid en porlande bäck skuttar veckogamla lamm omkring runt besökande barn och deras kaffedrickande föräldrar. Fårfarmen ligger i Tvååker i Varbergs kommun.

– Vi ville skapa en rofylld oas där folk kan stressa av. Folk kan sitta i flera timmar och fika hos oss, säger Jeanette.

De berömda picknickkorgarna med smörgåsar, kanelbullar, kaffe och saft langas ut genom ett fönster i gårdskaféets kök för att tas med ut till kaféborden intill fårhagen. ”Korglangningen” började som en praktisk lösning, säger Jeanette.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Prisade lammkorvar

– Vårt kafé var så litet och jag hade massor av korgar hemma. Sedan blev det en omtyckt grej bland gästerna, säger Jeanette.
Hon guidar oss förbi kaféet till den lilla butiken där hon, Kristian och farmens fem heltidsanställda medarbetare tillverkar och säljer gårdens delikatesser. Det är allt från de läckra lammkorvarna som tagit guldmedalj i SM i mathantverk till marmelader, bröd och så ekologiskt hundgodis i form av torkad lammlever.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Tar till vara på det mesta från fåren

Framgångsreceptet förädling fortsätter en trappa upp i Jeanettes slöjdbutik med ull- och fårskinnsprodukter. Hon är utbildad herrskräddare i grunden.
– Vi tar vara på det mesta från fåren. Ullen säljer vi, skinnen syr jag hantverk av, och av lammfettet gör en kvinna i bygden fina tvålar, som vi säljer i butiken. På det här viset har vi inget dåligt väder. När det regnar blir det mer besökare i slöjdbutiken, vid sol blir det mer folk till lammsafarin.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Populärt med lammsafari

Den här soliga dagen visar sig lammsafarin vara det stora dragplåstret för såväl små som stora. Vi tar plats i en av vagnarna som dras av Kristian i traktor och följer med på en tur ut på ägorna för att få lära oss mer om gårdens djurhållning. En chans för bordercollien Hjördis, en av gårdens fyra vallhundar, att få visa vad hon kan när fåren ska flyttas mellan beteshagarna.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Föder upp lamm klimatsmart

Öströö fårfarm föder upp Gotlandsfår, en nätt ras som förutom gott kött och vackert skinn är känd för att ta väl hand om sina ungar. Tackorna lammar bara på våren, så lammen får vara ute från början.
– Det är det mest klimatsmarta sättet att föda upp lamm, vilket vi förklarar när folk undrar varför vi inte har färskt lammkött året runt, säger Jeanette.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Se en lammning från läktare

Det höga, luftiga fårhuset som byggdes 2005 har en öppen sida men det torrt och dragfritt med stora fönster. Här går tackor som strax ska lamma i egna boxar och tackor med nyfödda lamm innan de är redo att släppas ut i hagen.
Högt upp på en läktare med gästbalkong kan besökarna betrakta djuren, även när tackorna lammar, utan att djuren blir störda.

– Det är spännande att se hur det går till. Vi vill att människa ska få komma nära djuren, säger Jeanette.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Korna hjälper till

På gården finns det för tillfället 900 årslamm, 500 tackor, 10 baggar och 12 lurviga highland cattle-kor med kalvar som går och betar tillsammans med fåren.
– Korna har många förtjänster, de ger ett komplement till lammköttet i våra charkuterier. Dessutom hjälper deras parasiter till att ta kål på inälvsparasiter hos lammen, så att vi slipper använda avmaskningsmedel i vår ekologiska produktion.

Eget slakteri på gården

Omsorgen om djur och natur ligger både Kristian och Jeanette varmt om hjärtat. 2001 tog de det stora steget att bygga ett eget slakteri på gården.
– Det är det bästa vi gjort. Nu kan vi själva styra hela kedjan i djurhanteringen från lammning till slakt och minimera stressen hos våra djur. Många upplever dessutom att köttet har blivit godare, säger Kristian.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Började som väldigt unga

Öströö fårfarm tillhör familjen Klingspors Öströö gods och när Kristian och Jeanette tog över arrendet för lantbruket 1987 var här en grisfarm med spannmålsodling. Men Kristian drömde om att jobba med får. Han växte upp på en mjölkgård med får och vallhundar, bara tre kilometer bort.
– Folk skakade på huvudet åt fårfarmsidén. Lammkött var inte så efterfrågat på den tiden. Jag var 25 år, Jeanette var bara 19 år och vi hade inte så stora visioner då, vi tyckte mest det var roligt att få göra något ihop, säger Kristian.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Utökat till ett upplevelsekoncept

Med tiden har både visionerna och gården vuxit. Med stor uppfinningsrikedom har Kristian och Jeanette ställt om verksamheten från ren köttproduktion till ett helt upplevelsekoncept med mathantverk, slöjd och turism.

Bor i den gamla rättarbostaden

Själva bor de och deras 16-åriga dotter Ofelia i den gamla rättarbostaden från 1914 på andra sidan åkern. Men så här års är de inte hemma långa stunder.
– Våren är som mest intensiv här, och det är en rolig tid, lammningen är ju grunden i vårt företag. Men visst kan det vara tufft med långa dagar, sena kvällar och väldigt tidiga morgnar, man måste titta till tackorna ofta, säger Kristian.

Land.se skriver om Jeanette och Kristian som startat ekologisk fårfarm.

Aldrig lediga

Senare i sommar kommer det busslaster av turister som semestrar på Västkusten och är sugna på en härlig dagsutflykt. Då jobbar Jeanette och Kristian nästan jämt. Och lediga helger har de aldrig, säger hon.
– Men det är en stor frihet att få vara sin egen. Vi lever vår dröm med djur och natur i en härlig miljö på landet. På vintern när det är lågsäsong tar vi semester. Då reser vi gärna till andra sidan jorden för att uppleva helt andra saker.

 

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen