Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 augusti 2017

De ger hästarna ett värdigt slut

Det ska vara lugnt och fint med tid för alla starka känslor.

Ingela Adolfsson och Thomas Öhrling driver hästkrematoriet "Ett värdigt slut". Här kan hästägare säga farväl med den respekt en gammal vän förtjänar.

 VÄNNERNA. Ingela och Tomas i hästhagen tillsammans med två av sina tre hästar, nordsvenska bruksstoet Idun och ardennern Corant.
Bild 1/2 VÄNNERNA. Ingela och Tomas i hästhagen tillsammans med två av sina tre hästar, nordsvenska bruksstoet Idun och ardennern Corant. FOTO: Lotta Silfverbrand
Bild 2/2 FOTO: Lotta Silfverbrand

På Norrtorps gård utanför Nyköping huserar höns och kaniner i det fria. I hagarna som omger gården betar får och hästar. På tomten framför det grå boningshuset leker två stora hundar. Här bor Ingela, Tomas och deras tre barn. Snett över gårdsplanen ligger krematoriet som paret startade i november 2014. Det är diskret inrättat i ett ombyggt vagnsslider.

Verksamheten som har fått namnet ”Ett värdigt slut” erbjuder avlivning, transport och kremering. Den är upprunnen ur Tomas och Ingelas egna erfarenheter. De har tagit bort flera hästar genom åren, och särskilt Ingela har känt stort obehag varje gång. Hon berättar om när hon förlorade en nordsvensk brukshäst på grund av fång häromåret.

– Det var hemskt. En lastbil rullade upp på gården, och sen gick allt jättefort. Han lyftes upp med en gripklo och släpptes ner i en illaluktande container full med andra döda djur. Det är inte så man vill se sin älskade häst lastad för sista gången. Det glömmer jag aldrig. Man vill att det ska ske på ett värdigare sätt, säger hon.

Respekt för känslorna

Tomas och Ingela är långt ifrån ensamma om att se sina hästar som en del av familjen. Därför handlar verksamheten till stor del om att visa respekt för människors känslor.

– Djurägare som är ledsna och upprivna behöver god tid på sig, både före och efter en avlivning, och vi ger dem den tid det tar helt enkelt. Dessutom är vi noga med att beskriva hur det går till, steg för steg, i förväg. Att veta exakt vad man har att förvänta sig har en lugnande inverkan på de allra flesta, säger Tomas som är den som sköter transporterna och finns med på plats under hela processen.

Kunderna som till största del utgörs av privata ponny- och ridhästägare kan själva välja hur avlivningen ska gå till. Om djurägaren vill att hästen ska avlivas medicinskt, genom injektion, så kommer Tomas i sällskap med den veterinär de samarbetar med, I annat fall kommer han tillsammans med en kollega som utför mekanisk avlivning med hjälp av bultpistol.

Många väljer det medicinska alternativet eftersom det är det mest stillsamma. Fördelen med bultpistol är att det går snabbare och på så vis är mer skonsamt för hästen, men kan upplevas brutalt och obehagligt för hästägaren.

Ett tredje alternativ är att djurägaren anlitar sin egen veterinär för avlivningen. Tomas uppgift blir i dessa fall att hämta kroppen och ombesörja kremeringen.

Gott om tid för avsked

En del djurägare väljer att vara närvarande under avlivningen, andra går undan för att komma tillbaka när den jobbiga delen är avklarad.

– De flesta väljer att gå undan, men nästan alla vill se djuret i efterhand. Att ha sett, med egna ögon, att det verkligen är gjort, liksom vetskapen om att det har gått lugnt och fint till är viktigt för sorgearbetet. Ibland tar hela proceduren en kvart, ibland en timme eller mer. Vi låter hästägaren bestämma tempot, och vi räknar alltid med extra tid när vi bokar in besöket, berättar Thomas.

Till verksamheten hör en rymlig släpvagn.

– Vi valde den eftersom den ser trevligare ut än en lastbil, och för att den är så pass rymlig att även en riktigt stor häst kan dras in i princip fritt liggande på sidan. På så vis blir lastningen mindre traumatiskt för djurägaren. Där inne finns också god plats för den som vill gå in och ta ett allra sista farväl.

Omedelbar kremering

Väl hemma på Norrtorps gård flyttas kroppen med hjälp av en vinsch direkt från släpet in i kremeringsugnen.

– Det ingår också i vårt koncept. Djurägarna ska inte behöva fundera över att kroppen ligger någonstans i väntan på kremering, säger Ingela.

Intill den stora ugnen, som för övrigt är importerad från England, står ytterligare en ugn, dock en mindre sådan. Den är avsedd för separat kremering av smådjur.

Snett över gården ligger också ett mottagningsrum. Här kan djurägare lämna sina smådjur under stillsamma förhållanden. Under besöken är rummet är dekorerat med tända ljus och nyplockade blommor från gården.

Kista eller urna

Tomas visar in mig i ett utrymme bakom mottagningsrummet. På en hylla står inte bara en rad urnor i olika storlekar, former och material. Här står också vita askkistor i wellpapp. Kistorna är avsedda för dem som vill tillvarata askan efter sin häst. Beroende på hästens storlek kan det röra sig om mellan 20-30 liter. En del hästägare föredrar att bara ta tillvara en liten del av askan. Då får man den i valfri urna.

– Vissa väljer att sprida ut askan hemma i hästhagen. Andra väljer sommarstället, skogen eller någon annan plats man har fin relation till. En del begraver den eller kanske sparar den hemma som minne, säger Tomas.

Tacksamma djurägare

Det är tydligt att både Ingela och Tomas brinner för sin verksamhet, men enligt Tomas är det inget de blir särskilt rika på.

– Betalningen är snarare den respons vi får från våra kunder. Vi tycker att det är roligt att hjälpa människor att lösa sina problem. Och att avliva sin häst är ett stort problem för många. Deras tacksamhet känns bra i hjärtat, och det ger mersmak, menar han.

Familjen i korthet

Namn: Tomas Öhrling och Ingela Adolfsson.

Ålder: 44 (gäller båda).

Bor: Norrtorps gård utanför Nyköping i Sörmland, på gränsen till Östergötland.

Gör: Driver häst- och smådjurskrematorium med många valmöjligheter för djurägare. Tomas arbetar också som illustratör och grafisk formgivare i eget företag. Ingela arbetar också som klinikchef och legitimerad djursjukskötare på en smådjursklinik i Nyköping.

Familj: Barnen Julia, 12, Jack, 10 och Mark, 7.

Djur på gården: Två hundar, två katter, tre hästar, får, höns och kaniner.

Priser och alternativ

Avlivning av häst kostar 1 500-2 800 kronor beroende på tillvägagångssätt. Rese-, transport- och eventuell jourkostnad tillkommer.

Allmän kremering inklusive deponi kostar mellan 5 250 och 8 000 kronor beroende på hästens storlek.

Separatkremering inklusive askkista kostar mellan 7 375 och 10 125 kronor beroende på hästens storlek. Frakt- och emballagekostnad tillkommer.

Kostnaden för en graverad urna är 700-800 kronor.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen