De hjälper till i brandkatastrofen i Jämtland
Brandkatastrofen beskrivs som den värsta i modern tid i Sverige och räddningstjänsten jobbar under extrema förhållanden. Samtidigt ställer frivilliga upp för att hjälpa till. Anders Halén utanför Hammarstrand i Jämtland har kört vatten till brandmännen 20 timmar per dygn.
På runt 80 platser i Sverige har det rasat bränder de senaste dagarna. Jämtland är en av de platser som drabbats hårdast och i skogarna utanför Ragunda uppges runt 300 hektar vara drabbat av branden.
Räddningstjänstens personal går på knäna efter hårt arbete. Med de har också fått ett stort stöd från de som bor i området.
– Det är helt otroligt hur folk ställer upp, det har engagerat en hel bygd, säger 29-årige Anders Halén.
Läs också: Bränderna sprider sig
Kört vatten genom skogen
Han driver normalt sätt verksamheten på Svedja Gård utanför Hammarstrand, men har fått lägga det arbetet åt sidan de senaste dagarna. I stället har han suttit i traktorn och kört vatten genom skogen och fram till räddningstjänstens personal.
– Det blir sömn i fyra till fem timmar, annars har jag jobbat hela tiden. Det brinner en bit bort från där jag bor så på så sätt är det ingen fara och vi har fått bättre kontroll på elden. Men det är otäckt när det blir så här och jag vill hjälpa till, säger han.
Eftersläckning i minst två veckor
Branden beskrivs nu vara inringad men inte under kontroll, och när den väl är släckt väntar eftersläckning i minst ett par veckor.
– Det börjar ändå kännas lite hoppfullt att vårt arbete har gett resultat, säger Halén.
Läs också: Följ reglerna för eldningsförbud
Krokvågsbon Susanne Lindström, 54, har hjälpt till med att få fram mat och dryck till de som jobbat med bränderna. Hon imponeras också av engagemanget.
– Det är fantastiskt när hela samhället engagerar sig. Det är många som hjälpt till vid kokstationen där jag varit. Vi har gjort smörgåsar och sett till att det finns vätska, säger hon.
Samlingsplats för mat och dryck
Kokstationen har fungerat som en samlingsplats för all matlagning till de som jobbat med branden, och man jobbat i nära samarbete med hembygdsföreningen, där det funnits kylmöjligheter för råvarorna. Arbetet med mat och dryck är avgörande för att det ska finnas kraft till att fortsätta med bekämpningen av bränderna.
– I morse åkte vi i väg med 1500 smörgåsar, säger hembygdsföreningens ordförande Per Bergvall.
Miranda Gabrielsson, 27, är en av 18 personer som jobbat hela natten i skogen efter att ha åkt minibuss de tio milen från Östersund. Simon Jaktlund på idéella föreningen Surfbukten stod bakom bussarna.
– Man fick anmäla sig via Facebook och det kändes bra att kunna få vara med och hjälpa till efter att ha sett alla bilder från bränderna, säger hon.
Gick runt hela natten
Under hela natten gick hon och en kompis runt i skogen med en vattenslang och ägnade sig åt eftersläckning. Sammanlagt 18 personer kom med de båda bussarna.
– Vi valde att åka upp för natten, för det var svårast att få tag på folk då, säger Gabrielsson.
Hon fick då möjlighet att se situationen på nära håll, men upplevde också det engagemang som finns i bygden.
– Det är jätteroligt med det engagemanget, och bussarna ska fortsätta att åka upp. Men oavsett vilket jobb vi volontärer gör, så är det räddningstjänsten som är riktiga superheroes som jobbar järnet just nu, säger hon.
Hjälpte till med sin drönare
36-årige Emil Dahlgren från Krokvåg hittade sitt eget sätt att hjälpa till i arbetet. Med sin drönare kunde han fixa flygbilder för räddningstjänsten, som då fick en uppfattning om hur stort område som var drabbat.
– Vi körde non stop i ett dygn. Det var svårt att få en helhetsbild av läget men jag hoppas att det här var till hjälp, säger han.
I morgon räknar han med att vara på plats igen för att hjälpa till.
– Det är en väldigt stor brand och det känns bra att se hur många som hjälper till, säger Emil.
De som har ställt upp frivilligt har först registrerat sig hos Ragunda kommun och sedan vänt sig till räddningstjänsten för att få ett uppdrag. Det är alltså inte tillåtet att ge sig ut på egen hand vistas i de här områdena och börja bekämpa branden. De närmaste dagarna behövs inga fler frivilliga, men den situationen kan förändras och bränderna fortsätter.
”Det har betytt en hel del”
När det gäller brandläget riktar räddningstjänsten in sig på att först släcka de mindre bränderna, för att sedan lägga all kraft på de stora. Samarbetet med de frivilliga har fungerat bra under de här dygnen.
– Det har betytt en hel del att så många har ställt upp och vi har fått förfrågningar från en massa olika håll. Det viktiga är bara att allt går rätt väg, säger kommunikatören Monica Lanin på räddningstjänsten i Jämtland.
Läs också: ”Efter branden står de små skogsägarna kvar i askan”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.