Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 juli 2018

De hjälper till i brandkatastrofen i Jämtland

Brandkatastrofen beskrivs som den värsta i modern tid i Sverige och räddningstjänsten jobbar under extrema förhållanden. Samtidigt ställer frivilliga upp för att hjälpa till. Anders Halén utanför Hammarstrand i Jämtland har kört vatten till brandmännen 20 timmar per dygn.

 Anders Halén har knappt sovit de senaste dygnen. Han har ägnat all sin tid åt att bekämpa branden.
Anders Halén har knappt sovit de senaste dygnen. Han har ägnat all sin tid åt att bekämpa branden. FOTO: Privat

På runt 80 platser i Sverige har det rasat bränder de senaste dagarna. Jämtland är en av de platser som drabbats hårdast och i skogarna utanför Ragunda uppges runt 300 hektar vara drabbat av branden.

Räddningstjänstens personal går på knäna efter hårt arbete. Med de har också fått ett stort stöd från de som bor i området.

– Det är helt otroligt hur folk ställer upp, det har engagerat en hel bygd, säger 29-årige Anders Halén.

Läs också: Bränderna sprider sig

 Det är ett stort område som eldhärjats och som fortfarande brinner utanför Ragunda i Jämtland.
Det är ett stort område som eldhärjats och som fortfarande brinner utanför Ragunda i Jämtland. FOTO: Privat

Kört vatten genom skogen

Han driver normalt sätt verksamheten på Svedja Gård utanför Hammarstrand, men har fått lägga det arbetet åt sidan de senaste dagarna. I stället har han suttit i traktorn och kört vatten genom skogen och fram till räddningstjänstens personal.

– Det blir sömn i fyra till fem timmar, annars har jag jobbat hela tiden. Det brinner en bit bort från där jag bor så på så sätt är det ingen fara och vi har fått bättre kontroll på elden. Men det är otäckt när det blir så här och jag vill hjälpa till, säger han.

Eftersläckning i minst två veckor

Branden beskrivs nu vara inringad men inte under kontroll, och när den väl är släckt väntar eftersläckning i minst ett par veckor.

– Det börjar ändå kännas lite hoppfullt att vårt arbete har gett resultat, säger Halén.

Läs också: Följ reglerna för eldningsförbud

 Susanne Karlsson har lagt många timmar på att fixa fram mat och dryck till de personer som bekämpar bränderna.
Susanne Karlsson har lagt många timmar på att fixa fram mat och dryck till de personer som bekämpar bränderna. FOTO: Anna Lögdberg Lysell

Krokvågsbon Susanne Lindström, 54, har hjälpt till med att få fram mat och dryck till de som jobbat med bränderna. Hon imponeras också av engagemanget.

– Det är fantastiskt när hela samhället engagerar sig. Det är många som hjälpt till vid kokstationen där jag varit. Vi har gjort smörgåsar och sett till att det finns vätska, säger hon.

Samlingsplats för mat och dryck

Kokstationen har fungerat som en samlingsplats för all matlagning till de som jobbat med branden, och man jobbat i nära samarbete med hembygdsföreningen, där det funnits kylmöjligheter för råvarorna. Arbetet med mat och dryck är avgörande för att det ska finnas kraft till att fortsätta med bekämpningen av bränderna.

– I morse åkte vi i väg med 1500 smörgåsar, säger hembygdsföreningens ordförande Per Bergvall.

 Marina Gregorsson i full färd med eftersläckningsarbetet. Foto: Miranda Gabrielsson
Marina Gregorsson i full färd med eftersläckningsarbetet. Foto: Miranda Gabrielsson FOTO: Miranda Gabrielsson

Miranda Gabrielsson, 27, är en av 18 personer som jobbat hela natten i skogen efter att ha åkt minibuss de tio milen från Östersund. Simon Jaktlund på idéella föreningen Surfbukten stod bakom bussarna.

– Man fick anmäla sig via Facebook och det kändes bra att kunna få vara med och hjälpa till efter att ha sett alla bilder från bränderna, säger hon.

Gick runt hela natten

Under hela natten gick hon och en kompis runt i skogen med en vattenslang och ägnade sig åt eftersläckning. Sammanlagt 18 personer kom med de båda bussarna.

– Vi valde att åka upp för natten, för det var svårast att få tag på folk då, säger Gabrielsson.

Hon fick då möjlighet att se situationen på nära håll, men upplevde också det engagemang som finns i bygden.

 Miranda Gabrielsson jobbade frivilligt med släckningsarbete hela natten till onsdagen.
Miranda Gabrielsson jobbade frivilligt med släckningsarbete hela natten till onsdagen. FOTO: Marina Gregorsson

– Det är jätteroligt med det engagemanget, och bussarna ska fortsätta att åka upp. Men oavsett vilket jobb vi volontärer gör, så är det räddningstjänsten som är riktiga superheroes som jobbar järnet just nu, säger hon.

Hjälpte till med sin drönare

36-årige Emil Dahlgren från Krokvåg hittade sitt eget sätt att hjälpa till i arbetet. Med sin drönare kunde han fixa flygbilder för räddningstjänsten, som då fick en uppfattning om hur stort område som var drabbat.

– Vi körde non stop i ett dygn. Det var svårt att få en helhetsbild av läget men jag hoppas att det här var till hjälp, säger han.

I morgon räknar han med att vara på plats igen för att hjälpa till.

– Det är en väldigt stor brand och det känns bra att se hur många som hjälper till, säger Emil.

 Emil Dahlgren ställde upp med en drönare för att ge räddningstjänsten bättre kontroll på branden. Foto: PRIVAT
Emil Dahlgren ställde upp med en drönare för att ge räddningstjänsten bättre kontroll på branden. Foto: PRIVAT FOTO: Privat

De som har ställt upp frivilligt har först registrerat sig hos Ragunda kommun och sedan vänt sig till räddningstjänsten för att få ett uppdrag. Det är alltså inte tillåtet att ge sig ut på egen hand vistas i de här områdena och börja bekämpa branden. De närmaste dagarna behövs inga fler frivilliga, men den situationen kan förändras och bränderna fortsätter.

”Det har betytt en hel del”

När det gäller brandläget riktar räddningstjänsten in sig på att först släcka de mindre bränderna, för att sedan lägga all kraft på de stora. Samarbetet med de frivilliga har fungerat bra under de här dygnen.

– Det har betytt en hel del att så många har ställt upp och vi har fått förfrågningar från en massa olika håll. Det viktiga är bara att allt går rätt väg, säger kommunikatören Monica Lanin på räddningstjänsten i Jämtland.

Läs också: ”Efter branden står de små skogsägarna kvar i askan”

 Det blev jobb hela natten för Miranda Gabrielsson när hon ställde upp som volontär. Foto: Marina Gregorsson  
Det blev jobb hela natten för Miranda Gabrielsson när hon ställde upp som volontär. Foto: Marina Gregorsson   FOTO: Marina Gregorsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen