De nya landsbygdsbloggarna: "Många tror att vi bara myser, men verkligheten är en annan"
Glesbygd är åtråvärt och livet på landet en riktig önskedröm. Åtminstone i sociala medier. Romantiska bilder på bloggar om landsbygden lockar tusentals.– Det finns en risk att man tröttnar och tycker att det är fejk, säger antropologen Katarina Graffman.
De senaste åren har allt fler konton med lantliga förtecken poppat upp på sociala medier. Framförallt är det kvinnor som delar med sig av sina liv på bloggar och Instagram.
En av pionjärerna är 26-åriga Jonna Jinton som började blogga för fem år sedan om livet i glesbygd.
Hon valde att flytta från Göteborg till ett torp i Grundtjärn i Västernorrland. För att berätta om sin vardag och utveckla sitt fotointresse började hon blogga.
Då fanns bara några få med samma inriktning.
– Jag har märkt att något har hänt den senaste tiden, att det blivit många fler. Det är absolut en trend på gång, säger hon.
Idag följer mellan 15 000 och 40 000 unika besökare hennes blogg som också blivit hennes största inkomstkälla vid sidan av konsten och fotograferandet.
På Jonnas blogg finns många nästan drömska bilder som visar ett vidsträckt landskap och en mäktig natur.
Kolla in Jonnas vackra bilder från hennes blogg:
– Jag har ett fotografiskt intresse och vill försöka återge känslan av längtan och frihet som jag själv känner här i Grundtjärn. Det är en väldigt romantisk bild som målas upp och jag är själv en bidragande orsak, men det är också viktigt att visa det som är mindre vackert.
Hon beskriver sina följare som allt ifrån 15-åriga Hanna till 67-åriga Siv. Gemensamt är att de beskriver en längtan till landsbygden.
– Många börjar känna sig trötta på storstadspulsen och alla krav som följer med det livet. Jag tror att folk längtar tillbaka till det enkla, mer lugna livet, att följa årstiderna och leva i harmoni med naturen.
Precis som många andra som bloggar om lantlivet har Jonna en känsla av att yngre kvinnor som är uppväxta i en stad är överrepresenterade bland läsarna.
– Folk som aldrig bott på landet kanske kan luras. Man ser bara det romantiska och underbara och då väcks en längtan.
Ibland är det tydligt att förväntningarna lantlivet inte är helt realistiska.
– Vissa skriver att de vill leva som mig och gå runt på ängarna och inte göra någonting. Det är som att de inte förstår att precis som alla andra måste man jobba och få livet att gå runt, det är långtifrån alltid mys, säger Jonna.
Lina Sjöberg, 25, som driver bloggen Piganlina har också märkt av en lite snedvriden norm om att vara kvinna i glesbygd.
– Många tror att man ska vara lite mer tillbakadragen gå hemma och strosa och när de träffar mig får de en helt annan bild, vissa ryggar tillbaka. Jag är trevlig men springer verkligen inte runt i sommarklänning och pillar i grönsakslandet.
Katarina Graffman som är doktor i antropologi är inte förvånad över att landsbygden lockar allt fler.
– En stor andel av svenskarna är helt enkelt inte nöjda med sin livssituation. Vi lever i en tid då vi ska prestera hela tiden, på arbetet och hemma i familjen.
Vissa pratar om att få ihop ”livspusslet”, vilket är en fånig metafor på en livssituation som vi skapat själva, nämligen det moderna konsumtionssamhället, säger Katarina Graffman.
Hon tror att det finns en risk i att förmedla en alltför idealiserande och romantisk bild till sina läsare.
– Precis som med alla vackra selfiebilder kan det ge en uppfattning att det är fake. Människor kan tröttna på att saker och ting framställs vackrare och skönare än det är och se det som mindre trovärdigt.
Vid sidan om den lantliga trenden på sociala medier meddelade analysföretaget Kairos future nyligen att lantbrukare är det trendigaste man kan vara. Dessutom visar undersökningar att allt fler bönder är tillfreds med sitt yrke.
Hanna Karlsson, 39, mjölkbonde från Öland startade Bondbönans blogg 2012 där hon beskriver sin vardag. Senaste halvåret har antalet följare ökat kraftigt till cirka 5400 följare. Läs mer om Hanna här!
– Det finns en oerhörd massa bloggar om mode och skönhet, man kanske har tröttnat lite på det och vill läsa något mer jordnära, tror hon.
Hennes blogg är en bisyssla som inte ger några inkomster.
– Jag vill beskriva villkoren på en gård, med ett lantbruksföretag så att även de som inte har någon koppling alls till det ska förstå.
Även hon har känslan att många följare när en dröm om att bo på landet.
– När jag lägger ute en bild där jag ligger bredvid en ko i hagen så skriver många: Å, så där vill jag också ha det! Men när jag lägger ut en bild av där jag står i 20 centimeter kogödsel så får jag inte riktigt samma respons.
Andra tecken som går emot storstadsnormen är Facebook-gruppen Glesbygdsgirls med drygt 11 000 följare. Det är en grupp för kvinnor och av kvinnor som lyfter fram livet där staden inte är.
Däremot verkar intresset för att blogga och att läsa bloggar om lantliv vara ganska svalt hos den manliga delen av befolkningen. Googlesökningar på orden blogg och livet på landet ger flera tusen träffar utan att några manliga exempel dyker upp.