Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 januari 2018

De nya vedspis- och kaminreglerna kan kosta över 92 miljoner

De nya reglerna för vedspisar och kaminer kan bli rekorddyra: över 92 miljoner extra för kommunerna. Och en skrotningspremie kan kosta staten flera miljarder!

Siffrorna kommer från Boverkets egna beräkningar i rapporten Regelefterlevnad vid byte av fastbränsleanordning, som går att ladda ned gratis på Boverkets hemsida.

I den har man räknat på olika scenarier för den totala kostnaden för anpassningen till EU:s nya hårdare utsläppsregler för kommuner och stat. Det är hisnande siffror.

Läs också: Boverket ansvariga: Nu förtydligar vi reglerna kring vedspisar

Ökade handläggningskostnader för kommunerna

På sidan 61 finns tabellen ”Ökad handläggningskostnad vid utökad anmälningsplikt av nyinstallation av panna och rumsvärmare”.

I den har Boverket räknat ut att det finns över en miljon rumsvärmare (kaminer och vedspisar främst) med sämre utsläppsvärden.

Kostnaden kan bli totalt över 92 miljoner kronor för kommunerna, i utökad handläggning och kontroll vid nyinstallation av den kategorin.

Läs också: Kamindoktorn: Jag är inte orolig för de nya vedspisreglerna

Miljardnota för skrotning

Skulle dessutom en skrotningspremie införas för gamla kaminer, vedspisar och pannor kan totalsumman för staten och därmed skattebetalarna landa på ytterligare 3 till 5 miljarder kronor (!).

Rumsvärmarnas andel av det (vedspisar och kaminer) skulle vara 2-3 miljarder cirka. Se tabell 13, Totalkostnad vid alternativ premienivå; skrotningspremie pannor 5000 kr, rumsvärmare 2000 kr.

Summans storlek beror på från vilka tillverkningsår skrotningspremien skulle gälla. Det finns tre alternativ: alla kaminer som har tillverkats före 1990, 2000 eller 2007.

Läs också: Förslag: Få pengar för att skrota din gamla vedspis

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen