Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 maj 2019

De vill inspirera om livet på landet

Kan influerare vara ett framtidsyrke för landsbygden? Svaret är ”ja” om du frågar Helena Löfstedt och Linda Hörnfeldt. Tack vare framgångar med sociala medier lever de fria och meningsfulla liv på landet – och nu vill de sprida sina kunskaper till fler.

 Linda Hörnfeldt och Helena Löfstedt är båda influerare med stora instagramkonton där de berättar om sina liv på landet.
Linda Hörnfeldt och Helena Löfstedt är båda influerare med stora instagramkonton där de berättar om sina liv på landet. FOTO: Linda Hörnfeldt, Mylittleredhouse

Helena Löfstedt och hennes man Jörgen bor på en vacker gård, målad i faluröd färg med vita knutar, i lilla byn Västerås, 1,5 mil utanför den västerbottniska orten Bjurholm.

– Sveriges minsta kommun, alltså sett till antalet invånare, säger Helena med stolthet i rösten.

Uppväxt i centrala Umeå har hon sedan barnsben drömt om att en dag bo på landet, och för 15 år sedan slog drömmen in när hon och Jörgen flyttade in på gården.

Läs också: Här är fler landsbygdskonton att följa på Instagram

 Helena Löfstedt bor 1,5 mil utanför den västerbottniska orten Bjurholm.
Helena Löfstedt bor 1,5 mil utanför den västerbottniska orten Bjurholm. FOTO: Mylittleredhouse

Startade ett konto på Instagram

När Helena för tre år sedan var mammaledig med sitt andra barn startade hon ett konto på Instagram där hon la upp bilder på renoveringen och inredningen av gården.

– Jag har alltid haft ett inredningsintresse men aldrig haft någon att dela det med. Jag jobbar som yrkeslärare och utbildar anläggningsmaskinförare så min vardag är väldigt grabbig, säger Helena.

Efter ett år märkte hon hur antalet följare växte kraftigt. När siffran närmade sig 10 000 fick hon plötsligt flera mejl från företag som ville samarbeta med henne.

– De sa att de ville visa upp produkter i mitt hem. Jag förstod ingenting, blev nästan lite rädd och undrade ”vad vill ni mig?”, säger Helena och skrattar.

Hon som inte visste vad en ”influerare” var hade plötsligt blivit en.

Läs också: Sofie, 35, bor ensam i en stuga vid fjället

Ny branschorganisation

Linda Hörnfeldt har stenkoll på den nya yrkesgruppen. Hon är grundare av branschorganisationen Influencers of Sweden och började själv att blogga redan i början på 2000-talet.

– Då var vi bara ett litet community av bloggare, men jag förstod direkt att det var framtiden, säger Linda.

Antalet bloggare, videobloggare och sociala medier-profiler växte i antal med åren, spred ut sig på fler plattformar och smälte till slut samman till det gemensamma epitetet ”Influerare” – ordet hamnade på Språkrådets nyordslista 2016.

– Branschen var länge rörig, ”vilda västern”, och det är den väl även i dag i viss mån. Så tanken med Influencers of Sweden är att skapa en plats där man kan prata om sitt jobb, få stöd och råd när det kommer till såväl juridiken som sitt eget värde i pengar, säger Linda, som bott i Stockholm i tolv år men för ett år sedan flyttade hem till Örnsköldsvik.

Läs också: Edvins obemannade butiker gör succé

 Linda Hörnfeldt bor cirka två mil utanför Örnsköldsvik i Ångermanland. ”Jag har så många idéer för landsbygden.”
Linda Hörnfeldt bor cirka två mil utanför Örnsköldsvik i Ångermanland. ”Jag har så många idéer för landsbygden.” FOTO: Linda Hörnfeldt

Kontaktnät i Stockholm

Precis som Helena bor Linda i ett vackert trähus på landet – men ett gulmålat i Kvaved utanför Örnsköldsvik.

– Jag var klar med Stockholm och jag är jättetacksam över åren där. Jag nätverkade mycket, var på många influencersträffar och mötte PR-företag. Utan det hade jag inte haft den positionen jag har i branschen, säger Linda, som har skrivit boken ”Yrke: Influencer” (Brombergs), och även suttit med som expert i finansdepartementets utredning ”Ett reklamlandskap i förändring”.

Kommit närmare sina följare

Under året som Linda har varit tillbaka i Örnsköldsvik har hennes kanaler fått en annan inriktning.

– Jag skulle säga att jag fått en närmare relation till mina följare. Nu delar jag med mig av en vardag fler kan relatera till. Förr var det mer kändisar, galor och event, nu är det jag och min hund i skogen, mina vänner, och när jag sitter framför datorn och pratar. Igenkänning och vardagsnärhet tror jag bygger en starkare relation, säger Linda.

Förutom att jobba med sina egna kanaler tjänar Linda pengar på att hålla föreläsningar om sociala medier, så kallade online-utbildningar. Ofta spelas de in vid datorn i köket. I bakgrunden syns en sprakande vedkamin, ibland skymtas hunden Leia när hon tassar förbi på golvet.

 Linda och hunden Leia. Leia är en gatuhund från Grekland, som Linda fick hem till Sverige för fem år sedan via organisation www.gatuhundar.se, då Leia var cirka två år.
Linda och hunden Leia. Leia är en gatuhund från Grekland, som Linda fick hem till Sverige för fem år sedan via organisation www.gatuhundar.se, då Leia var cirka två år. FOTO: Sanna Lundell

Inte lika roligt med mångmiljonsvillor

Helena Löfstedt tror – precis som Linda – att en viktig ingrediens i framgångsreceptet Influerare är igenkänning. Helenas hem är ombonat, lantligt – och uppnåbart. Det är inte ett hem fyllt med designermöbler i en paradvåning på Östermalm i Stockholm eller en mångmiljonvilla i Los Angeles.

– Visst kan det vara fascinerande att kika in i sådana hem, men jag själv föredrar att följa konton som visar hem som ligger närmare mitt eget, säger Helena och nämner en till framgångsfaktor: drömmen att bo på landet.

– Det är många som drömmer om att bo så här, med ängar och skog runt knuten, och därför följer mig.

Träffar sällan influerare

Helena Löfstedts följarskara har fortsatt att öka, i dag till cirka 230 000 följare, och hon räknas som en av Sveriges främsta influerare i kategorin inredning. Hon bli ofta bjuden på PR-event, galor och andra tillställningar – men de är nästan alltid belägna i Stockholm.

– Det är väl den enda nackdelen med att vara en influencer på landet, att man inte träffar så många andra influencers, säger Helena.

Läs också: Deras protestvideo mot skolnedläggningarna i Luleå gör succé

Vill dela med sig av kunskapen

Helena vill få med fler som bor på landet på ”influerar-resan” och har därför startat företag där hon jobbar med marknadsföring och föreläsningar.

– Det är en tuff bransch, många företag vill utnyttja en och det gäller att våga stå upp för sig själv och värdesätta sin tid och det varumärke som man har byggt upp, säger Helena.

Idéer för landsbygden

För ett tag sedan var hon talare på ett event i Bjurholm som handlade om digitalisering för landsbygden.

– Jag har så många idéer för landsbygden. När jag kör förbi de små butikerna inne i Vännäs på väg till jobbet tänker jag ofta på hur mycket större kundkrets de hade kunnat få om de jobbade effektivt och strategiskt med sina sociala medier, startade en webbshop och började samarbeta med influencers. Det skulle kunna gå hur bra som helst! Gud vad mycket kul man skulle skapa!

Namn: Helena Löfstedt.

Ålder: 35 år.

Instagram: ”Mylittleredhouse”.

Gör: Jobbar som yrkeslärare och influerare.

Familj: Maken Jörgen och barnen Jerker, 8, och Zander, 3.

Bor: Utanför Bjurholm, i Västerbotten.

Intressen: Inredning, anläggningsmaskiner och motocross.

Sociala medier-tips: Lär känna dina följare och våga vara dig själv.

Stolt över: Att vara mamma till mina två fina pojkar.

Drömmer om: Att jobba mer med inredning och att hjälpa mindre företag att digitalisera sig.

Bästa med att bo där jag bor: Lugnet, livskvalitén och våra fina grannar.

Namn: Linda Hörnfeldt.

Ålder: 39 år.

Instagram: ”LaLinda”.

Gör: Digital entreprenör och influerare.

Familj: Pälsbarnet Leia.

Bor: På landet, cirka två mil utanför Örnsköldsvik i Ångermanland.

Sociala medier-tips: Fokusera inte på att få antalet följare att växa utan att ta hand om de följare du har och bygga relation till dem! Då kommer fler till festen per automatik.

Stolt över: Att jag vågat följa mina drömmar och lever ett liv jag älskar!

Drömmer om: Jag skulle vilja ha en gård med djur! En häst, några höns och en get kanske?

Bästa med att bo där jag bor: Tystnaden och närheten till skogen och naturen. Det känns som att jag kan andas fritt här.

Vad är en influerare?

En influerare, eller influencer som är den engelska termen, är en person som använder sina sociala medier-kanaler, sin blogg eller kanal på Youtube till att inspirera och påverka. Personer med många följare får ofta betalat från företag för att visa fram produkter och varumärken. Kända svenska influerare är paret Jocke & Jonna, Therése Lindgren, Margaux Dietz, Bianca Ingrosso och Pewdiepie (Felix Kjellberg). Det finns även influerare som fokuserar på samhällsfrågor snarare än konsumtion, som Greta Thunberg och Linnea Claesson.

Kända influerare från norra Sverige

Många kanske förknippar influerare med Stockholm. Kändismingel, gratis bruncher och events. Men faktum är att flera av Sveriges största influerare bor i Norrland. Förutom Helena Löfstedt och Linda Hörnfeldt finns exempelvis Underbara Clara, Jonna Jinton och Heidi Andersson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen