Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 25 september 2017

Debatt: Varför fungerar det i Norge – och inte här?

”Historisk”, säger statsministern om regeringens nya landsbygdssatsning. Men Landsbygdspartiets Åke Karlsson är inte nöjd. Politikerna borde låta sig inspireras mer av grannlandet i väst, anser han.

 Åke Karlsson vill att svenska politiker låter sig inspireras av norsk landsbygdspolitik.
Åke Karlsson vill att svenska politiker låter sig inspireras av norsk landsbygdspolitik. FOTO: Pia-Maria Johansson

De norska längdskidåkarnas enorma dominans i spåren väckte stor nyfikenhet bland svenska ledare och aktiva. Vad var hemligheten bakom deras framgångar? Svenska åkare reste till Norge och tränade tillsammans med de norska för att lära.

Tänk om svenska politiker efter decennier av misslyckad landsbygdspolitik skulle drabbas av samma nyfikenhet på Norges framgångsrika distriktspolitik och kanske rentav besöka sina kollegor i Stortinget för att lära.

Social service upprätthålls

Då skulle de upptäcka att Norges distriktspolitik uppfyller målet ”hela landet i bruk” som är ledstjärnan. Även i de minsta och mest avlägsna kommuner upprätthålls den sociala servicen med skolor, butiker, läkarcentraler, äldreboenden, idrottsanläggningar, post och kommunikationer.

Så skulle det kunna vara i Sverige också om intresse och politisk vilja funnits. I stället har urbaniseringspolitiken varit prioriterad allt sedan 1960-talet oavsett färg på regering.

Läs också: Därför lyckas Norge bättre än Sverige – krossar svensk politik

Ingen aha-upplevelse

I Sverige gör nu politikerna stor affär av den miljardsatsning på landsbygden som nyligen presenterades. Detsamma gäller den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag på 75 punkter. Landsbygdsministern presenterade nyligen en ”livsmedelsstrategi för Sverige”. Inget av dessa dokument inger någon aha-upplevelse och har formulerats utan att ta intryck av vårt framgångsrika broderland i väst.

När man i Sverige för den framgångsrika norska distriktspolitiken på tal möts man av kommentaren ”Norge har ju sina oljepengar”! Så sant men det är inte oljepengar som finansierar distriktspolitiken – den var antagen långt innan Norge hittade olja. Norge sparar sina oljepengar och den norska staten har i dag 4 000 miljarder i tillgångar till skillnad från den svenska som har cirka 1 200 miljarder i skuld.

Finns viljan till förändring?

Den norska distriktspolitiken finansieras till stor del av att mer av de värden landsbygden producerar stannar där, till exempel från vattenkraften. Differentierade arbetsgivaravgifter, avskrivning av studieskulder till exempelvis läkare, lärare med flera som tar anställning i avlägsna delar av landet. Stöd till jordbruk i hela Norge. Allt detta är viktiga delar i distriktspolitiken.

”Politik är att vilja” sa en känd potentat. Finns viljan att radikalt förändra landsbygdspolitiken hos de centraliseringsberusade politikerna? Vi i Landsbygdspartiet oberoende tvivlar!

Åke Karlsson, Landsbygdspartiet oberoende

Vad tycker du?Skriv en debattartikel – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen