Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 januari

Degerfors bibliotek gör succé på Instagram

Degerfors

Harriet, Birgit och Robin är inte bara biblioteksanställda, de är Instagramstjärnor också!

Över 47 000 följer deras roliga filmsnuttar från Degerfors bibliotek.

 Barn- och ungdomsbibliotekarien Åsa Johansson, och biblioteksassistenterna Dzejna Skenderagic och Harriet Åhlund är gärna med i filmklippen om Degerfors bibliotek.
Barn- och ungdomsbibliotekarien Åsa Johansson, och biblioteksassistenterna Dzejna Skenderagic och Harriet Åhlund är gärna med i filmklippen om Degerfors bibliotek. FOTO: Robin Karlsson

”Hej Britt-Marie, dä ä Harriet från biblioteket. Jag har plockat ut lite böcker åöt dä, ja tänkte komma mä”!

Biblioteksassistent Harriet Åhlund med sin utpräglade Degerforsdialekt och komiska tajming, är en central figur i filmklippen. Hon och kollegan Birgit Westergren är med i nästan varje inlägg, som komiska karikatyrer av sig själva.

– Ja, vi överdriver våra dåliga sidor. Jag är oftast ganska sur, säger Birgit och skrattar.

Motorn bakom Instagramsuccén är bibliotekarien Robin Karlsson, som har läst konstvetenskap och gått ett serie- och bildberättarprogram bland annat. Han skriver manus, är sufflör, sköter filmkameran – och är med i nästan varje klipp.

Retsamma kommentarer

 Bibliotekarien Robin Karlsson skriver manus till, filmar och är själv med i de populära filmklippen, som han började med i liten skala 2019.
Bibliotekarien Robin Karlsson skriver manus till, filmar och är själv med i de populära filmklippen, som han började med i liten skala 2019. FOTO: Robin Karlsson

Oftast som luttrad måltavla för Harriets retsamma och lite dryga kommentarer, följda av hennes hesa skratt, hehe.

” Du drömde väl om att hamna på Guggenheimmuseet å sånt där men, nääru. Du får väl nöje dig mä å va här”, säger hon till Robin i ett av klippen.

Gensvaret är stort från de många följarna.

”Jag skrattar ihjäl mig varje gång! Synd att man inte bor i Degeförs”, skriver en person i kommentarsfältet. ”Jag vill ju åka till Degerfors och låna böcker”, skriver en annan. ”Allt är så bra, men bakgrundsljuden! Alltså jag dör. Mopeden!”, skriver en tredje.

Robin förklarar att mopeden är ett pålagt ljud: ”Roligt att en sådan liten detalj får uppmärksamhet!”.

 Harriet Åhlund har arbetat som biblioteksassistent här i 24 år och visade sig vara en naturbegåvning till skådespelare. Det plus hennes breda Degerforsdialekt är centrala för Instagramklippens popularitet.
Harriet Åhlund har arbetat som biblioteksassistent här i 24 år och visade sig vara en naturbegåvning till skådespelare. Det plus hennes breda Degerforsdialekt är centrala för Instagramklippens popularitet. FOTO: Robin Karlsson

I hans tjänst som bibliotekarie ingår att ansvara för sociala medier och IT-frågor och han använder motsvarande en arbetsdag i veckan på att göra Instagramklippen.

Degerfors kulturchef Sofia Luthman är nöjd och vill ge Robin och de andra möjlighet att spela in klippen inom ramen för sina arbeten.

– Många tror att de repar jättemycket. Men faktum är att de är naturbegåvningar och att arbetet tar mycket mindre tid än många tror, samtidigt som det ger tillbaka så mycket. De gör både kommunen och Bibliotekssverige en tjänst genom att synliggöra verksamheten på ett roligt och inspirerande sätt, säger hon till tidningen Vision.

Degerfors bibliotek har verkligen lyckats. 47 200 personer följer Instagramkontot, vilket är fyra gånger fler än antalet invånare i kommunen.

Och de slår storstadsbibliotekens konton med hästlängder. Stadsbiblioteket i Stockholm har 8 200 följare, det i Göteborg 7 600 och Malmö 6 966.

Robin Karlsson och de andra bakom kontot är både lite förvånade och glada över den stora uppmärksamheten de har fått, även intervjuer i TV, radio och flera tidningar. Kanske får de till och med en egen TV-serie så småningom.

– Ja, vi har haft lite diskussioner med ett produktionsbolag. Och så länge det känns kul kommer vi att fortsätta att göra filmklippen, säger Robin.

På Instagram heter deras konto @degerforsbibliotek.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen