Delseger för fäbodbrukaren Anita Myhr
Kanske finns ett hopp om lösning för fäbodbrukaren Anita Myhr. Krokoms kommun går henne till mötes på två viktiga punkter och samtal pågår i skrivande stund.
En infekterad tvist mellan Krokoms kommun och Anita Myhr har pågått sedan förra sommaren.
Då kom plötsligt ett krav från en av kommunens livsmedelsinspektörer. Anita skulle skyndsamt fylla i en anmälan om nyregistrering.
Drivit sedan 1970-talet
Fäboden, där Anita drivit verksamhet med en liten servering sedan 1970-talet, klassades inte som registrerad enligt lagen om planerad offentlig livsmedelskontroll.
Anita förstod ingenting, hon hade aldrig haft en anmärkning och hennes verksamhet var välkänd som ett av kommunens stora turistmål sedan decennier.
Sedan ville hon skjuta upp mötet med kommunen, som var inplanerat mitt i sommaren, då de sakkunniga personer hon ville ha med sig inte var tillgängliga. Men kommunen sade nej.
Läs också: Anita Myhr fortsätter kampen för sin fäbod Myhrbodarna
Låst läge
Efter flera turer blev Anita polisanmäld av en tjänstman och hennes servering stängdes.
Sedan dess har läget varit låst, tills nu då en viss ljusning syns.
Krokoms kommun har gått med på Anitas önskan om att låta Rättviks kommun ta över livsmedelsinspektionen, då man där har stor erfarenhet av fäbodbruk.
Dessutom beslutade bygg- och miljönämnden att upphäva stängningen av fäbodens servering och verksamhet.
Vågar inte jubla
Men varken Anita Myhr eller hennes ombud Per Nilsson vågar jubla ännu.
– Det är positivt att de har hävt stängningen så att det inte längre finns något förbud mot att bedriva verksamhet. Men kärnfråga är ännu inte löst, kravet på nyregistrering och Anitas underskrift, säger Per Nilsson.
– Vi för samtal just med ansvariga på kommunen och avvaktar vad som händer i dem, forsätter han.
Ett problem är polisanmälan som gjordes. Den kan ställa till det juridiskt för Anita Myhr.
– Ja, skriver hon på riskerar hon åtal för brott mot livsmedelslagstiftningen. Det skulle innebära att hon skulle erkänna att hon har begått ett brott fast hon inte har gjort något fel, säger Per Nilsson.
Politiker vill ha lösning
Nu hoppas han och Anita på att den frågan kan lösas och att polisanmälan dras tillbaka. Man hoppas också att bygg- och miljönämnden skriver in i sitt register att verksamheten finns sedan lång tid tillbaka.
– Alla uppgifter om verksamheten finns ju redan där. Jag har själv skickat in dem, säger Per Nilsson.
Flera av kommunens politiker har också uttalat att de vill ha en lösning och rädda Myhrbodarna, bland andra bygg- och miljönämndens vice ordförande Hans Åsling.
”Vi måste göra allt vi kan för att lösa det här problemet på ett smidigt sätt utan att för den skull bryta mot lagstiftningen”, säger han i ett pressmeddelande.
Två hinder måste bort
Anita hade redan hunnit skicka in en överklagan till förvaltningsrätten, som en sista åtgärd för att rädda fäboden.
Där får ärendet ligga kvar i väntan på att en lösning verkligen kommer.
Först måste ytterligare två hinder bort, menar Per Nilsson.
– Det som behövs är att bygg- och miljönämnden skriver in i sitt register att verksamheten finns sedan lång tid tillbaka. Alltså de uppgifter som påstås saknas. Och att polisanmälan återkallas, säger han.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.