Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 maj 2018

Delseger för Vedspisupproret!

Det blir inga nya vedspisregler den 1 juli. Riksdagen beslutade att skjuta upp Boverkets hårdare regler om rumsvärmare ett halvår.

 Carl-Oskar Bohlin, moderaterna, gläds åt nya vedspisbeslutet.
Carl-Oskar Bohlin, moderaterna, gläds åt nya vedspisbeslutet. FOTO: IBL

I vintras kom Boverkets förslag till nya regler för installation av rumsvärmare, pannor och kaminer. Reglerna skulle börja gälla från den 1 juli i år och innebar att även begagnade pannor, spisar och kaminer omfattades av samma hårda utsläppskrav som nytillverkade spisar.

Inget undantag

Tidigare regelverk gjorde undantag för gamla vedspisar men den här gången togs undantaget bort.

Resultatet blev en folkstorm, det så kallade Vedspisupproret, som hävdade att de nya reglerna gör det så krångligt att det i praktiken blir omöjligt att installera en antik vedspis utan att det bevisats att reglerna ger tillräckliga miljövinster.

Läs också: Vedspisupproret postar ved i protest

Efter ett beslut i riksdagen skjuts nu införandet av de nya reglerna upp till den 1 januari 2019. Carl-Oskar Bohlin, M, som drivit frågan för Alliansen, är nöjd så här långt.

– Det är glädjande att Boverket har tagit intryck av den riksdagsmajoritet som anser att det nya regelverket måste rivas upp och att Boverket pausar införandet av det här skadliga regelverket, säger Carl-Oskar Bohlin.

Hoppas på skrotning

Carl-Oskar Bohlin har gott hopp om att fristen ska innebära att Boverkets föreslagna regler skrotas och ersätts med nya.

– Det finns en majoritet i riksdagen för att det gamla regelverket med några små förändringar ska gälla.

Läs också: Alliansen kräver: Stoppa nya vedspisreglerna

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen