Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 augusti 2016

Dementa klövdjur – nytt fall av smittan som förstör hjärnan

En ny smitta som förstör hjärnan hos bland annat älg och ren har upptäckts i Norge. Ytterligare ett fall av sjukdomen har nu upptäckts, nu hos ren.

FOTO: Istock

Sjukdomen CWD, chronic wasting disease, har upptäckts i Norge. På måndagen bekräftades ännu ett fall. Den norska livsmedelsmyndigheten, Mattilsynet, har konstaterat ett fjärde fall. En smittad vildren vid Sogn og Fjorden, mellan Bergen och Trondheim, har påträffats. Det rapporterar NRK.

Sjukdomen orsakar en form av demens hos de smittade djuren.

– Den förstör hjärnan hos djuren, CWD liknar Galna ko-sjukan. Djuren blir som dementa, men det är bara hjortdjur som drabbas, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I norska Sør-Trøndelag har både älgar och en vildren smittats av sjukdomen.

– Det är en allvarlig upptäckt. I Europa har vi varit förskonade från den här CWD, men den har funnits i Nordamerika i 50 år. Där har man satt upp regler för att begränsa transporter av djur. Det rekommenderas också att inte äta djuren, man tillämpar försiktighetsprincipen, säger Erik Ågren.

Hur smittan har kommit till Norge är inte klarlagt. Berörda myndigheter i landet arbetar för närvarande med smittspårning.

Dessa kan smittas

Djur som drabbas av sjukdomen ska inte vara farliga för människor som kommer i närheten.

– De är så försvagade och beter sig snarare konstigt, dreglar och urinerar mycket, säger Erik Ågren.

Smittan ska också bara vara farlig för hjortdjur.

– Den är väldigt artspecifik. Vad vi däremot inte vet är hur smittan påverkar hjortdjur som bara finns här. Vissa arter har visat sig motståndskraftiga, men vi vet exempelvis inte hur rådjuren kan påverkas, säger Erik Ågren.

Undersökning ska inledas

Flera myndigheter kommer nu att samarbeta kring att få klarhet kring läget i Sverige. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt ska genomföra en kartläggning. I första hand ska döda djur samlas in. I nästa steg kommer eftersöksjägare att samla in påkörda hjortdjur för undersökning.

– Det här är en långsam smitta och lär ha funnits några år i Norge. Än är det inte klart hur vi ska göra med jakt och slakt av älgar, men vi ska inte ha för bråttom, säger Erik Ågren.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen